ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ЕКВАТОРА - ЕКЗОТИЧНИЯТ ОСТРОВ САО ТОМЕ В АТЛАНТИКА

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ЕКВАТОРА - ЕКЗОТИЧНИЯТ ОСТРОВ САО ТОМЕ В АТЛАНТИКА

Кратко описание

Това пътуване ще ни отведе до една от най-малко посещаваните държави в света - Сао Томе и Принсипе. Малкият брой туристи предизвика нашия интерес да организираме пътуване до това място. Държавата се състои от два острова на Екватора - Сао Томе и Принсипе, разположени в Атлантика, срещу западния бряг на Африка и на около 7 часа път със самолет от Лисабон (виж картата по-долу). На отиване ще имаме нощувка в Лисабон, а на връщане ще разполагаме с около 8 часа да разгледаме Лисабон, преди обратния полет към София. От двата острова ние ще разгледаме подробно по-големия и важен остров Сао Томе, където се намира летището и всички по-важни забележителности. На острова ще имаме общо 7 нощувки в еко-лоджове (хижи) и малки хотелчета, които са удобни, чисти и с всички условия за престой. Две от тях са на брега на океана с панорамни гледки и екзотични плажове в близост (виж галериите снимки по-долу).

Всеки ден ще правим екскурзии около и във вътрешността на острова с бус само за нас и пеша, като на практика ще видим и правим всичко най-интересно, което си заслужава да се види и прави на този остров. Ще имаме леки пешеходни преходи през джунглите. Ще има време за плаж и други дейности. По-долу има описание на местата.

Островът е безопасен. Природата е уникално запазена, тропически пищна, силно наподобяваща островите в Микронезия (плажове, палми и всичко останало), с биоразнообразие превъзхождащо това на островите Галапагос. Най-важното е, че масовите туристи все още не са открили това райско кътче. Сао Томе и Принсипе е в топ 8 най-малко посещавани държави в света. За граждани на ЕС не са необходими визи.

За съжаление полетите до по-малкия остров Принсипе са проблемни. Ако на място има възможност да се качим на такъв полет, ще може да посетим и остров Принсипе. Предложението в тази програма е само за остров Сао Томе.

Основна информация

Дати: 10-19 септември 2024; 10-19 декември 2024;

Продължителност: 8 нощувки/9 дни;

Група: 6-8 човека;

Цена за програмата на остров Сао Томе + самолетните билети: 2,985 евро/човек (5,850 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата на остров Сао Томе без самолетни билети: 1,720 евро/човек (група от 7 човека); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети: София - Лисабон - Сао Томе - Лисабон - София (1) (виж цена с включени самолетни билети);

Водачи: групата ще има български и местни водачи;

Транспорт: ще имаме специален малък бус само за нашата група за екскурзиите през острова;

Нощувки: 6 нощувки в хубави еко-лоджове (хижи) на острова, 1 нощувка в малко хотелче на острова и 1 нощувка в 3 звезди хотел в Лисабон на отиване.

Храна: всички закуски + 6 вечери + 1 обяд на острова; водата по време на екскурзиите из острова;

Допълнителни услуги и такси: билети за корабчето до островчето Ролас; билети за музея на кафето; туристическа такса (2 евро/човек/ден)

Цената не включва:  застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); обяди и вечери; разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети/полети с Луфтханза и TAP (Португалски авиолинии)

Отиване:

София 12.00 - Франкфурт 13.30; Франкфурт 19.55 - Лисабон 22.05;

Нощувка в Лисабон

Лисабон 09.55 - Само Томе 17.40;

Връщане: Сао Томе 20.40 - Лисабон 06.40; Лисабон 15.05 - Мюнхен 19.10; Мюнхен 20.20 - София 23.10;

Цена: 1,265 евро/човек.  В момента на резервацията цената може да е различна.

За граждани на ЕС не са необходими визи.

Места за посещение

В града Сао Томе ще видим Площада на независимостта, Катедралата, Президентския дворец, (розовата къща), Националния музей, и разбира се пазарите.

Основни места за посещение в южната част на острова: Roça Água Izé, Boca de Inferno, Micondo beach, Sao Joao dos Angolares, Cão Grande peak, Malanza, Porto Alegre, Caban, Inhame, Piscina и плажа jale.

Основни места за посещение в северната част на острова: Fernao Dias, Roça Agostinho Neto, Guadalupe, Blue Laggoon, Neves, Santola, Mucumbli, Anambo, Diogo Vaz, Santa, Тунела Catarina и селото до него.

Основни места за посещение в централната част на острова: Roça Monte Café, Coffee Museum (билети за този музей са включени в цената), Botanic Garden (билети за това място не са включени в общата цена), Obo Natural Park, São Nicolau Waterfall, Roça Saudade, House/Museum Almada Negreiro.

Екваториалната разходка: Roça Água Izé, Boca de Inferno, връх Cão Grande, Porto Alegre, плаж Inhame, остров Rolas (билетите до острова са включени в общата цена), екваториална маркировка - точка 0' 0', кафене и плаж Bateria.

image

Шест основни причини да поискате да посетите островите Сао Томе и Принсипе

Независимата държава Сао Томе и Принсипе се намира в Атлантическия океан на около 260 км от бреговете на Габон в Централна Африка. Състои се от два основни острова — Сао Томе и Принсипе и няколко скалисти островчета - Ролас, южно от остров Сао Томе, Каросо, Педрас и Тиньосас, южно от Принсипе. Островите са били напълно необитаеми до откриването им от португалците в края на 15 век.

Малко туристи

Малкото туристи посещаващи острова не е феномен, който се дължи на липсата на достъп или защото дестинацията не е безопасна. Има редовен директен полет с TAP, свързващ столицата на Португалия Лисабон със столицата на Сао Томе. Посетителите се увеличават през последното десетилетие, но масовият туризъм никога не се е развил и на практика липсва. Само 34 900 туристи са посетили островите през 2019 г. Това е осмата най-малко посещавана страна в света.

Запазена природа (Африканският Галапагос)

Отдалечеността на този архипелаг е помогнала за запазването на дивата природа и огромно биоразнообразие. На Сао Томе и Принсипе се срещат повече ендемични видове на квадратен км от островите Галапагос. Видовете са се развили заради изолация в продължение на 30 милиона години. Открити са над 25 ендемични вида птици и 25 ендемични вида пеперуди, а морето изобилства от китоподобни и редки тропически риби. ЮНЕСКО определя целия остров Принсипе за биосферен резерват през 2012 г. Посещението на защитените територии на островите е разрешено само с местен гид.

Плажовете

Предвид уникалната вулканична топография и геология на архипелага, всички плажове са диви и наистина девствени. Praia Bateria, Praia Banana, Praia Boi са едни от най-добрите плажове в света - гладък бял пясък, девствена гора, палми и кристално чисти екваториални води, със сигурност съперничещи (и дори по-добри) от претоварените с туристи Сейшелски острови, Малдиви или Филипините.

До някои плажове се стига пеш, до други само с лодка. Представете си топло море, пясък, пресни кокосови орехи в сянката на гигантски палми!

Екватора

Тук може да застанете на екватора с единия крак в северното, а с другия в южното полукълбо. Мястото се намира на Ролас, малко островче край южния край на Сао Томе. Остров Ролас се намира само на 6 градуса по дължина от линията на началния меридиан, което го прави най-близката суша до координатите 00N 00E - това означава, че сте почти в центъра на Земята.

Технически екваторът минава през единственото село на острова, но паметникът малко по-високо на носа на острова е много по-зрелищен благодарение на панорамната гледка към вулканични върхове.

Пътуването с лодка до Ролас от Сао Томе отнема само 20 минути. Ако имаме късмет, може да видим гърбати китове, които обикалят острова между юли и октомври. Освен знака на екватора, остров Ролас може да се похвали и с лабиринт от пътеки в джунглата, местно село с малко над 100 жители и много плажове, където можете да плувате в почти пълна самота!

Историята

Сао Томе е открит от португалците през 15 век и колонизиран през 16 век. Той е бил населен от поробени африканци от Кабо Верде, Гвинея, Конго и Ангола, португалски затворници и еврейски деца, отделени от родителите си и депортирани от Португалия, които са доведени на островите, за да работят в захарните плантации. Какаото е привнесено на архипелага през 1800 г. Сао Томе и Принсипе скоро става най-големият производител в света с над 800 какаови плантации.

Това колониално наследство оставя дълбок отпечатък върху културата на островите, особено върху тяхната архитектура. Историята оживява при посещение на старите плантации (roças) като Roça Agua Izé. Няколко от тези стари ферми все още функционират, след като са били възстановени и национализирани, докато други вече са изоставени.

Съвременният Сао Томе и Принсипе имат уникална култура, съчетаваща португалски и западноафрикански културни черти - музика, танци, кухня и произведения на изкуството.

Храната

„Може да сме бедни, но не сме гладни“ е често срещана поговорка сред жителите на Сао Томе и Принсипе. Кухнята на островите е повлияна от африкански и португалски заселници. Въпреки отдалечеността на архипелага, изобилието от пресни местни продукти е изумително. Местната риба и морски дарове са основната храна на острова, която се сервира всеки ден в местните кръчми, придружени от джакфрут, пържени банани и ориз. Тук може да се хапне задушен октопод (polvo) и други екзотични манджи.

Макар ястията да са прости, местните жители умело смесват пресни билки, тропически плодове, подправки и пири пири (лют пипер), за да създават апетитни маринати и сосове. За изискана местна кухня може да се опита осемстепенното дегустационно меню в ресторанта - бившата къща на покойния поет и художник Алмада Негрейрос.

Плодните дървета, както и плантациите с кафе и какао изобилстват навсякъде из островите, така че тук може да се опита едно от най-висококачествените кафета в света в Музея на кафето и превъзходен шоколад, произведен от Диого Вас и Клаудио Корало - последният често цитиран като „най-добрият производител на шоколад на планетата“.

Еко -лоджове (хижи) и хотели

Pousada Vila Paraíso

Карта

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!