ПЪТЕШЕСТВИЕ В САУДИТСКА АРАБИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ В САУДИТСКА АРАБИЯ

Кратко описание

Това пътешествие в Саудитска Арабия ще започне от град Джеда – най-голямото пристанище на Червено море и ключов пункт за пътя на поклонниците. Ще посетим музея Тайебат, за да се запознаем с 2500 годишната история на града, ще видим един от най-високите фонтани в света и плаващата джамия Ал Рахме. Ще се разходим из стария град Ал Балад- обект на Юнеско, заради уникалните сгради, построени от раковини, корали и камъни. Пътуването ни ще продължи по крайбрежието на Червено море до залива Акаба, покрай коралови рифове и красиви плажове. Ще навлезем във вътрешността на страната към град Ал Ула – селище с кирпичени къщи сред палми и оазис, ще стигнем до град Магна на брега на залива Акаба, известен с извора на Мойсей. По пътя ще преминем през 15 километровия каньон Уади Диса в планината Джебел Каракир, ще разгледаме пещерите Мадиан – гробници в скалите, подобни на тези в Петра. Ще видим едно от природните чудеса на Саудитска Арабия, Тайеб ал Исм – масивна гранитна скала, падаща в залива Акаба, образуваща каньон с малки оазиси в него, както и геоложкото чудо „Слонската планина”. Отделили сме време за най-известният исторически обект в страната - Мадайн Салех с монументални гробници и величествени фасади и близкият до него град- оазис Дедан. От богатия на културни и исторически паметници град Табук, ще се върнем с вътрешен полет до Джеда, от където отпътуваме за България.

Основна информация

Дати: 27 октомври - 4 ноември 2022; Ако сте група от най-малко 5 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време.

Продължителност: 8 нощувки/9 дни;

Цена за програмата в Саудитска Арабия + самолетните билети: 4,330 евро/човек (8,487 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Саудитска Арабия без самолетни билети: 3,650 евро/човек (група 7/8 човека) (7,154 лева при курс 1,96 лв за евро); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Големина на групата: 4-7/8 човека максимум;

Цената включва: самолетен билет София- Джеда-София (1); български водач; трансферите от до летището; транспорт с малък климатизиран бус и джип в пустинята; постоянен местен водач и два допълнителни местни екскурзовода по места; трансферите от и до летището в Джеда; вътрешния полет; 8 нощувки в хотели 3 звезди в стаи по двама с включена закуска; застраховка "Помощ при пътуване" Класик на Алианц, включително при заболявания свързани с Ковид.

Цената не включва:  обяди и вечери; виза за СА (2); вход в музеи и природни забележителности там където се изисква; допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването”;

(1) Полети и самолетни билети с Турските авиолинии:

Отиване: 

София 21.15 - Истанбул 22.45;

Истанбул 01.15 Джеда 05.00;

Връщане: 

Джеда 06.45 - Истанбул 10.45;

Истанбул 14.55 - София 15.10;

Цена:  680 евро/човек. Възможно е да има лека промяна в цената в момента на резервацията.

(2) Визата

Паспортът трябва да е валиден най-малко 6 месеца след датата на връщане в България. Допълнително ще бъдат предоставени условията за издаване на виза на летището.

Условия за провеждане:

Ще бъдат предоставени подробни указания за условията за влизане в страната.

Програма

Ден 1: Пристигане в Джеда, Саудитска Арабия

Днес пристигаме в Джеда. Имаме трансфер до хотел и почивка. От години Джеда е най-отворения град в Саудитска Арабия. Близостта му до Мека го прави важна спирка по пътя на поклонниците. Неофициалното име на града е “Джеда Гхаир”, което в превод означава “Джеда е различна”. Днес той е оживен, космополитен град на брега на Червено море с блестящи хотели и модерни сгради. Нощуваме в хотел в града.

Ден 2 Джеда - обиколка на града

Днес след закуска ще разгледаме основните забележителности на града. Започваме от музея Тайебат, в който ще се запознаем с дългата 2500 годишна история на този космополитен град. Музеят се намира в стария квартал Ал Файсалия. Той пресъздава традиционната архитектура “Хиджази” на стария град, с еркери, покрити със сложна дървена решетка и коралова украса. След музея ще обядваме в хубав ресторант с традиоционни за Джеда ястия.

След обяда ще видим най-високия пилон с флаг в света; най-високия фонтан в света; музей на открито. На брега на Червено море ще видим плаващата джамия.

Продължаваме разходките из най-старата част - Ал Балад основан пре 7-ми век. Там ще се разхождаме лежерно по старите улички, ще пием чай и ще хапнем известните местни специалитети, ще обиколим многото магазинчета за антики, сувенири и стоки. Тази част е обект от ЮНЕСКО заради архитектурата - сгради с уникална дърворезба и елементи от раковини, корали и камъни. Ще вечеряме в хубав местен ресторант с типична кухня.

image

Ден 3 Джеда - Янбу.

Днес ще пътуваме по крайбрежието на Червено море. На определено място ще вземем лодка за полудневна морска разходка. Ще ни заведат до място с много добре запазен коралов риф. Ще имаме възможност да се гмуркаме с шнорхели в чистото Червено море и да се насладим на богатия морски живот сред коралите. Ако имаме късмет ще видим и делфини! Ще обядваме на лодката.

Продължаваме към град Янбу, където ще се настаним в хотел.

image

Ден 4 Янбу - Ал Ула

Пътешествието ни продължава на север към град Ал Ула. През 12-ти век старият град Ал Ула се превръща в основно селище по поклонническия път от Дамаск до Мека. Къщите в града са проектирани да бъдат прикрепени една към друга, за да се получи нещо като укрепление, което подсказва, че отбраната е приоритет за ранните жители на града. Достъпът до града е бил през 14 порти, които се отваряли сутрин и затваряли вечер.

Ще направим разходка сред палмите, около керпичните къщи и околния оазис в града.

Нощувка в Ал Ула в къща за гости.

image

Ден 5 Ал Ула - Диса - Табук

След закуската потегляме отново на север към Уади Диса. Като стигнем в долината водачите ни ще ни приготвят традиционен обяд. След обяда започва преходът ни в долината. Това е дълъг 15 км каньон в планината Джебел Каракир, съставен от масивен пясъчник. Ще ни разкажат малко по-подробно за този каньон, който дълги години е бил пазен в тайна и едва последните години е позволен за посещение. В началото на каньона обграждащите го скали са около 100 м високи, а в края му - над 500. По дъното му тече малка рекичка, заобиколена от палмови гори. По време на разходката ще се наслаждаваме на тази драматична и удивителна природа.

Продължаваме към град Табук, където ще нощуваме в хотел.

image

Ден 6 Табук - Магна - Ал Бад - Тайб ал Исм - Табук

След закуска ще се отправим на северозапад, като ще спрем по пътя до планината кораб (Ship Mountain). Нарича се така, заради приликата с истински кораб. Продължаваме към малката провинция Ал Бад. Там ще разгледаме пещерите Мадиан. Тези пещери всъщност са набатейски гробници издълбани в скалите, подобни на тези в Петра. Следващата ни спирка е град Магна, където ще посетим кладенеца на Мойсей. Смята се, че след като е пресякал Червено море, Мойсей е дошъл на това място. Продължаваме към Тайеб ал Исм - едно от природните чудеса на Саудитска Арабия. Това е масивна 600 метрова гранитна скала падаща директно във водите на залива Акаба. Масивът е разделен от дълбок каньон, по който ще стигнем до някъде с кола, а след това ще продължим пеш. Ще се движим покрай кристално чист поток, а по бреговете му множеството палми и тръстика създават малки оазисчета. На това прекрасно място ще посрещнем залеза, ще вечеряме и ще се отправим обратно към Табук. Нощувка в Табук.

Ден 7 Табук - Мадайн

Днес се отправяме към най-известния исторически обект в Саудитска Арабия - Мадайн Салех, който е и включен в списъка на ЮНЕСКО. На това място са разположени 111 монументални гробници, сред които 94 са украсени с величествени фасади върху масивите от пясъчник на района. Най-малката гробница е едва 2,7 метра висока, а най-голямата достига внушителните 21,5 метра. Този град е бил втория по големина град на Набатейците, след Петра.

Ще видим и железопътната линия Хиджаз построена през 19 век от османците, за да свържат Дамаск с Мека.

Продължаваме към слонската планина - едно от многото геоложки чудеса на страната. Представлява монолитен блок от червен пясъчник изсечен от природните сили.

Съвсем близо се намира по-старият град от Мадайн - Дедан, който също ще посетим. Този град-оазис е известен от 1-вото хилядолетие пр.н.е. Археологическите разкопки в района разкриват съществуването на големи укрепени градове. Тук е процъвтявало царство между 6-ти и 2-ри век пр.н.е., със собствен език и култура.

Почивка и нощувка в кемп.

image

Ден 8 Табук - Джеда

Днес ще летим от Табук до Джеда с вътрешен полет. След като пристигнем и се настаним в хотела, ще имаме свободен ден за почивка, плаж или разходки. Можем да организираме и шнорхелинг и гмуркане в Червено море.

Ден 9 Джеда - София

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!