ПЪТЕШЕСТВИЕ И ПЛАЖ НА ОСТРОВ ШРИ ЛАНКА

ПЪТЕШЕСТВИЕ И ПЛАЖ НА ОСТРОВ ШРИ ЛАНКА

Кратко описание

Шри Ланка е удивителен остров в Индийския океан, недалеч от южния бряг на Индия, в миналото известен като Цейлон. Пътешествието ни из Шри Ланка включва основните природни и исторически забележителности. Ще започнем от столицата Коломбо. Ще продължим към Дамбула, Сигирия и Канди, като ще разгледаме три от обектите на Юнеско: Скалния комплекс в Сигирия; Храма „Зъбът на Буда“; Будисткия пещерен храм в Дамбула. По време на нашето пътешествие ще видим още приюта за слоновев Пинауала, кралската ботаническа градина в Перадиния, плантациите за подправки, обширни чаени плантации. Ще направим леки пешеходни преходи в Националния парк Хортанс плейнс и ще изкачим Върха на Адам. Ще имаме джип-сафари в Националния парк Яла за да набрюдаваме дивите животни и речно сафари по река по една от многобройните реки. Предвидили сме и два дни за релаксираща почивка в живописно място на брега на Индийския океан.

image

Основна информация

Дати: 22 ноември - 2 декември 2024;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 7/8 човека;

Цена за програмата в Шри Ланка + самолетните билети: 2,465 евро/човек (4,831 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Шри Ланка без самолетни билети: 1,595 евро/човек (група от 7 до 9 човека)(2,734 лева при курс 1,96 лв за евро); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: самолетни билети (2); български водач; местен водач и шофьор; транспорт в микробус навсякъде по маршрута; 7 нощувки в хубави хотели 3 звезди в стаи по двама с включена закуска и вечеря (1); трансферите от/до летището; входни билети за забележителност;

Цената не включва: обяди; входни билети за забележителности и музеи, които не са част от програмата; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); Виза – 40 долара (издава се по интернет или на летището при пристигане); Речно сафари – 5 долара; разходи от личен характер;

(1) Хотелите

Amagi Beach в Негомбо - http://www.amagihotels.com/amagibeach/;

Tropical life в Дамбула - https://tropicallifedambulla.com/;

Senani в Канди - https://www.oakrayhotels.com/;

Hotel Ramboda falls в Нувара Елия - https://www.rambodafalls.com/;

The Long Beach в Когала - https://www.thelongbeachresort.com/;

(2) Самолетни билети/полети с FlyDubai

Отиване:

София 14.25 - Дубай 21.25; Дубай 03.30 - Коломбо 09.30 (+1);

Връщане:

Коломбо 01.55 - Дубай 05.30; Дубай 09.40 - София 13.25;

Цена: 870 евро/човек. В момента на резервацията може да има малка промяна в цената.

Ние осигуряваме всички билети.

Влизане в страната във връзка с Ковид:

Необходимо е да сте имунизирани със съответния сертификат ИЛИ да представите отрицателен ПСР тест, направен не по-късно от 72 часа преди пристигане в страната.

Повече информация за условията за влизане в Шри Ланка - https://www.srilanka.travel/helloagain/

image

Програма

Ден 1. Излитане от София

В този ден имаме нощен полет за Коломбо по маршрут София – Дубай - Коломбо

Ден 2. Коломбо, Шри Ланка

Пристигаме в Коломбо сутринта. На летището ще ни посрещне нашия местен партньор/водач. Трансфер до хотела. След кратка почивка ще разгледаме основните забележителности на Коломбо -  различни религиозни и архитектурни обекти, ще се разходим по красивите и тесни улички, да посетим местните площади, пазари и магазини за сувенири.

Нощувка в Коломбо или Негомбо.

image

Ден 3. Коломбо – Дамбула

След закуска ще се отправим директно към приюта за слонове в Полонарува - древна столица на Шри Ланка, основана през 10-ти век. Известна е със своите уникални статуи на Буда, дворци, градини и други величествени археологически останки от времето на първите владетели на кралството. Това е една от най-популярните атракции на Шри Ланка, вписани в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1982 г. Продължаваме към Дамбула, където ще видим пещерния комплекс, състоящ се от пет пещери, който е изсечен на скала с височина 350 метра. Нарича се още "Златният храм на Дамбула" поради множеството позлатени статуи на Буда и най-вече заради 30-метровия Златен Буда в подножието на скалата. Това е най-голямата колекция от будистки статуи, някои от които са на повече от две хиляди години.

Нощувка в Дамбула.

image

Ден 4. Дамбула – Сигирия – Канди

След закуска се отправяме към Сигирия. Там ще разгледаме Скалният комплекс, наричан Лъвската скала, издигнат на скала с височина 200 м. Скалният комплекс Сигирия включва дворец на върха, интересни сгради в подножието на скалата и градини с множество изкуствени резервоари и водоснабдителна система. По желание ще изкачим множеството стъпала до върха, от където се разкрива забележителна гледка към околностите, заобиколени от джунгла.

Продължаваме към свещения за будистите град Канди.

По пътя ще спрем в плантация за подправки, където ще видим какао, канела, кафе, хлебно дърво и други познати и непознати растения.

Продължаваме към храма „Зъбът на Буда“ – обект на Юнеско. Според вярванията, тук се съхранява един от четирите зъба на Буда, оцеляли след кремацията му. За да разгледаме храма, трябва да сме консервативно облечени – с дълги панталони, покрити рамене и да се събуем боси на влизане.

Нощувка в Канди.

image

Ден 5. Канди – Нувара Елия

Първото място, което ще посетим след закуска е кралската ботаническа градина Перадения. Това е най-пищната, впечатляваща и красива ботаническа градина в цяла Азия, съществуваща още от 18 век. Ботаническата градина е разделена на тематични зони, разположени на брега на река Махавели в красива хълмиста местност. На територията й от 60 хектарасе помещават над 4000 различни растителни вида и над 10 000 отделни екземпляра орхидеи. Дърветата, храстите, цветята са маркирани с информационни табели, а на входа има упътваща карта, по която ще разберем местоположението на градините и друга необходима информация.

Продължаваме към Нувара Елия. Така се нарича районът в подножието на най-високата планина на острова. Ще се разходим из района, известен с чайните си плантации и красотата на природата. От векове тук свещено се спазва традиционната технология за отглеждане, събиране и преработка на висококачествен чай.

Нощувка в живописен район край Нувара Елия.

image

Ден 6. Нувара Елия – Елла

След закуска се отправяме към Националния парк Хортон плейнтс. Алпийските ливади и тропическите гори на този резерват са разположени на високо над 2000 м. плато. Ще направим лек пешеходен преход из резервата. Това е единственият Национален парк в Шри Ланка, където на туристите е разрешено да се разхождат самостоятелно.

Акцентът на пешеходния преход е скалата Краят на света. Платото на това място се спуска вертикално в пропаст с дълбочина един и половина километра! От ръба на „Края на света“ се открива спираща дъха гледка към равнините на Цейлон, разположени отдолу, и Индийския океан в далечината.

Продължаваме към върха “Малкият Адам” (1140 м.). Там ще направим 30 минутна ръзкодка до върха, от където се разкрива прекрасна гледка към планинската част на Шри Ланка.

На път към град Елла ще минем покрай „Моста с деветте арки“ – един от най-сниманите обекти в Шри Ланка. Мостът се счита за инженерно чудо – построен е само от камъни и тухли.

Нощувка в град Елла.

image

Ден 7.  Елла – национален парк Яла – Когала

След закуска ще пътуваме до националния парк Яла. Сафари с джип е единственият възможен начин да се насладим на невероятната дива природа на Национален парк Яла. Из парка ще се придвижваме с традиционни открити джипове, с капацитет до 6-7 човека.Площта на националния парк Яла е около 100 хектара. Общо паркът е обитаван от повече от 200 вида птици и 44 вида бозайници, сред които най-големият е цейлонският слон. Ще видим още биволи, газели, елени, маймуни, крокодили, а при повече късмет, и леопарди.

Продължаваме към градчето Когала, което се намира на живописно място на брега на Индийския океан.

Почивка и нощувка в Когала.

image

Ден 8.  Когала

Днешният ден е предвиден за плаж и почивка.

Ден 9. Когала – Коломбо – София

След закуска ще имаме време за няколко часа плаж и почивка. Около обяд тръгваме към летището в Коломбо, като по пътя ще спрем в град Гал, чиито укрепления са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство има интересна история, тъй като първо е управляван от португалци, след това от холандците и след това е прехвърлен на британците, което се отразява на външния му вид. И до днес някои от улиците му са запазили холандските си имена.. По пътя ще направим речно сафари по някоя от реките на Шри Ланка. Късно вечерта ще пристигнем на летището и в ранните сутрешни часове излитаме към България.

image

Ден 10.  Пристигане в България след обяд

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!