ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ОСТРОВ СОКОТРА (ЙЕМЕН) В АРАБСКО МОРЕ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ОСТРОВ СОКОТРА (ЙЕМЕН) В АРАБСКО МОРЕ

Кратко описание

Пътуването ни до остров Сокотра (Йемен) в Арабско море ще започне с полет от Абу Даби (ОАЕ). Две от нощувките са в хотели/къщи за гости, а останалите пет са диво къмпингуване по плажовете и на други страхотни места из острова. Транспортът е с джип, но ще имаме и леки пешеходни преходи.

Заедно с най-интересните места, много време ще отделим на плажовете и избрани места на острова за разходки и релакс. Пътуваме бавно. Ще разгледаме главния град Хадибо, рибарското село Калансия; лагуната и плажа Дитауах. Ще стигнем до района Шуааб с лодка, където ще наблюдаваме делфините, след което продължаваме към платото Диксам. Тук, но и на други места, ще видим прочутите дървета “Драконова Кръв” (Dragon Blood Trees). Ще стигнем до място наречено Шебахон, от което се разкрива страхотна панорама към каньона Даерху. Следват Плажа Амак, пещерата Дагуб, пясъчни дюни Хайф и Захек, Каньона Дифарху лагуната Кария. Продължаваме през защитената територия Хомхил, Долината Калисон, местността Архер, пещерата Хук и защитената морска територия Дихамри, където се намират едни от най-запазените коралови рифове в Сокотра. Приключваме обиколката на острова в град Хадибо, от където летим за Абу Даби и София.

Важно: Поради спецификата на тази дестинация е възможно да настъпят промени в програмата.

Основна информация

Дати: 5-14 февруари 2024; Продължителност: 9 нощувки/10 дни; Група: 7 човека; Цена за програмата на остров Сокотра + самолетни билети София - Абу Даби (ОАЕ) - София + полетите Абу Даби - Сокотра - Абу Даби: 3,164 евро/човек (6,200 лева/човек); Ако цените на самолетните билети се променят, ще се промени и общата цена на пътуването. Поради това ранното записване е важно! Цена за програмата на остров Сокотра + самолетни билети Абу Даби - Сокотра - Абу Даби: 2,720 евро/човек; Цената включва: Водачи: български и местни водачи; Самолетни билети: София- Абу Даби (ОАЕ) - София (444 евро/човек) (1); Абу Даби - Сокотра - Абу Даби (880 долара/човек); При промяна на полети и/или цени, ще се промени и общата цена на пътуването. Нощувки: 2 нощувки в хотел в Абу Даби - по една на отиване и една на връщане; 2 нощувки в базисен хотел на остров Сокотра (по една на пристигане и на тръгване); 5 нощувки диво къмпингуване на остров Сокотра; Транспорт: всички трансфери на остров Сокотра с джипове 4х4; Храна: всички хранения на острова - закуска, обяд и вечеря; минерална вода; Виза: виза за остров Сокотра (150 долара); Оборудване за къмпинг: ще бъдат предоставени всички необходими неща за диво къмпингуване - палатки, шалтета и други; Разрешителни: всички разрешителни за посещение на паркове и защитени територии; Допълнителни екскурзии: екскурзията с лодка за наблюдение на делфините;

Цената не включва: трансфер от летището в Абу Даби до хотела (ако се наложи); обяди и вечери извън острова; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

Срок за записване: до запълване на 7-те места или до 01.12.2023;

(1) Самолетни билети/полети с Уиз:

Отиване: София 13.55 - Абу Даби 21.05;

Връщане: Абу Даби 21.40 - София 01.25 (20 кг чекиран багаж) Цена: 444 евро/човек. В момента на резервацията цената може да е различна.

Полети до Сокотра:

Абу Даби 09:25 - Сокотра 10:40 Сокотра 12:10 - Абу Даби 15:25

Цена: 880 долара/човек. В момента на резервацията цената може да е различна. Ние уреждаме всички самолетни билети.

image

Програма

Ден 1 Полет до Абу Даби Днес летим към Абу Даби (ОАЕ). Пристигаме вечерта (виж разписанието). Нощувка в хотел до летището.

Ден 2 Ранен полет към Сокотра Сутринта летим към Сокотра. След кацането на самолета, следва трансфер до главния град Хадибо, където ще обядваме. Следобед ще идем до плажа и лагуната Делейша, много красиво място с прекрасни пейзажи. Тук може да наблюдаваме и множеството птици, които обитават района на лагуната. Тази вечер ще нощуваме в хотел.

Ден 3 Рибарското село Калансия; лагуната и плажа Дитауах Днес продължаваме към рибарското село Калансия с традиционните си къщи и местните рибари. Продължаваме към защитената местност Детуах, известна с приказните плажове и лагуната. Тук ще прекараме остатъка от деня и ноща на палатки.

image

Ден 4 Района Шуааб; платото Диксам От село Калансия ще стигнем по море до района Шуааб с лодки. Идваме тук заради делфините, но и заради огромния плаж. Ще разгледаме и мангровите гори наоколо. Следобед се връщаме в селото Калансия.

След обяда се качваме на 4х4, за да стигнем до района към платото Диксам. Тук ще видим известните дървета “Драконова Кръв” (Dragon Blood Trees). Хората събират смолата от тези дървета и търгуват с нея на острова и извън него. Районът е също дом на ендемичния и рядък вид птица - Сокотра Бънтинг (Socotra Bunting), доста рядка малка птичка, която към настоящия момент наброява не повече от 1000 двойки. На върха на платото ще стигнем до място наречено Шебахон, от което се разкрива прекрасна панорама към каньона Даерху и живописни скални масиви. Наблизо ще вечеряме и ще прекараме вечера и ноща.

Ден 5 Плажа Амак, пещерата Дагуб

Днес продължаваме през каньона, като по пътя ще спираме в селцата. Ще стигнем до плажа Амак, където ще останем за къпане и плаж. Водата е бистра, а плажът - вълшебен.

Следва пещерата Дагуб със сталактитите, сталагмитите и езерцата с вода. Следват огромните пясъчни дюни Хайф и Захек, от чиито връх се разкрива великолепна гледка. Остатъкът от деня ще прекараме край дюните. Нощувката е диво къмпингуване на плажа Амек.

image

Ден 6 Каньона Дифарху; лагуната Кария След закуската в лагера продължаваме с джипа към каньона Дифарху. По пътя отново ще спираме в селцата. В самия каньон ще видим езерцата на дъното му, както и странното дърво “Пустинна Роза”, което расте по стените на каньона.

Следва лагуната Кария, най-голямата на острова, привличаща огромен брой птици. Тук ще наблюдаваме Фламинго, Сива чапла и други. Продължаваме към защитената територия Хомхил, където отново ще наблюдаваме дървета “Драконова Кръв” (Dragon Blood Trees), ще имаме леки пешеходни преходи до естествен водоем и няколко места с красиви панорами. Вечеря и нощувка в района

Ден 7 Долината Калисон и местността Архер

Днес продължаваме с джиповете по долината Калисон, за да стигнем до едно от най-красивите места на острова - местността Архер с огромната пясъчна дюна. Остатъкът от деня е за плаж и разходки из района. Тук ще нощуваме на лагер.

Ден 8 Пещерата Хук; защитената морска територия Дихамри

Днес ставаме малко по-рано и потегляме към подхода на пещерата Хук с джиповете. Следва лек пешеходен преход до входа на самата пещера. Тя е дълга 2,5 километра, изпълнена със сталактити, сталагмити, а също и с малко езерце. Ще видим древни надписи по стените на пещерата, както и рисунка наподобяваща стар търговски кораб. Преполага се, че пещерата е била използвана за ритуални цели, поради наличието на „олтари“.

Продължаваме към защитената морска територия Дихамри, където се намират едни от най-запазените коралови рифове в Сокотра. По желание може да се гмуркаме с шнорхели, за да видим богатия, недокоснат от човешка дейност подводен свят на кораловия риф. Вечерта стигаме до града и нощувка в хотел.

Ден 9 Отлитане от Сокотра

Днес имаме трансфер към летището и обратен полет към Абу Даби.

Ден 10 Обратен полет към София

Вечерта е полета ни обратно от Абу Даби към София (виж разписанието). През деня до времето за полета вечерта ще предложим програма за разглеждане на столицата на ОАЕ.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

image

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!