ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ В СЕВЕРНА НОРВЕГИЯ - ТРОМСО

ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ В СЕВЕРНА НОРВЕГИЯ - ТРОМСО

Кратко описание

Тази програма предлага 6 вълшебни дни през зимата, (може и около Нова Година за индивидуални туристи) в северния норвежки град Тромсо и неговите околности. Поради особеното си географско разположение, Тромсо е едно от най-добрите места за наблюдение на Северното сияние не само в Норвегия, но и в Европа, дори в света. Градът е най-важният културен център в северна Норвегия, много живописен, разположен сред сурови арктически пейзажи. Всички нощувки са в хубав хотел 3 звезди в центъра на града. Включена е специална екскурзия за наблюдение на северното сияние извън града, за да се избегне светлинното замърсяване. Напълно възможно е да видим сиянието и от града, но може да е по-слабо и бледо. Включили сме също и екскурзия до ферма за полярни елени, където освен елените ще се запознаем и с живота на местните хора Сами. Можем да ви организираме много други забавения в града и околностите по желание и индивидуално (не е задължително цялата група да участва).

Ако решите да пътувате по Нова Година самостоятелно, може да послушате коледни песни и класическа музика в красивата Арктическа катедрала. Самата Нова Година се посреща на пристанището, заедно с всички гости на града. Може да удължите пътуването си с престой в Осло, който е също толкова очарователен през зимата.

image

Основна информация

Категория: Група с определени дати и български водач / Група без определени дати с български водач / Индивидуални и самостоятелни пътувания;

Период на пътуване: ноември - март (зимни месеци);

Дати: 07-12 декември 2024 за групи с български водач;

Продължителност: 5 нощувки/6 дни (или по желание, ако сте самостоятелни туристи);

Група:  7 -11 човека;

Бележка: Възможно е да организираме това пътуване за самостоятелни туристи, без български водач, за дати удобни за вас.

Цена за група с български водач на определените дати + самолетни билети: 1,925 евро/човек (3,773 лева при курс 1,96 лева за евро) (група от поне 7 човека); Ако цените на самолетните билети се променят, ще се промени и крайната цена.

Цена само за програмата в Тромсо с група с български водач на определените дати: 1,430 евро/човек (група от поне 7 човека); Ако групата е по-малка, цената съответно ще се увеличи леко.

Цената включва:

Самолетни билети: София - Тромсо (Норвегия) -София (1) (виж цената с включени самолетни билети);

Водачи: български водач;

Нощувки: 5 нощувки в хубав 3 звезди хотел в центъра на Тромсо с много удобно разположение до всички по-важни места в града; стаи по двама човека БЕЗ включена закуска;

В лобито на хотела се продават закуски (по-скоро от рода на кроасани или друга подобна, не шведска маса), кафе и други неща за хапване. До хотела има много кафета и ресторанти, където може да се закусва и хапва по всяко време.

Екскурзии: 2 екскурзии → Посещение на ферма за отглеждане на елени и запознаване с традиционния живот на хората от етноса Сами; Екскурзия за наблюдение на Северното Сияние извън града.

Цената не включва:  закуски, обяди и вечери; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); допълнителни екскурзии (виж в програмата); трансфери от и до летището в Тромсо (ползва се градски транспорт, като билетите ще платим на място; не са скъпи); разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети с редовни авиолинии

Отиване:

София 05.40 - Виена 06.15; Виена 10.25 - Тромсо 14.10;

Връщане:

Тромсо 08.45 - Осло 10.45; Осло 14.20 - Виена 16.40; Виена 21.25 - София 23.55;

Цена: 495 евро/човек с включен чекиран багаж и всички такси за издаване на билета.

image

Програма

Ден 1 Пътуване към Тромсо, Норвегия (зад полярния кръг)

Днес летим към град Тромсо. Ще пристигнем в града следобед същия ден. Ще имаме време само за кратка разходка из центъра и вечеря.

Ден 2 Тромсо; специална екскурзия за наблюдение на северното сияние извън града

Днес преди обяд ще разглеждаме Тромсо. Градът е разположен на 350 км зад Полярния кръг в северна Норвегия и на около 2200 км от Северния Полюс. Разположен е в средата на полярния овал, район с най-голяма вероятност за наблюдение на северното сияние в Европа.

За изненада на повечето посетители градът е доста жив, с богат културен и нощен живот. Особено забележителен е суровия арктически пейзаж около града, заедно с островите и заливите. Градът е университетски, поради което има много млади хора.

Вечерта е посветена на Северното сияние. Тръгваме в 19.00 със специален бус, който ще ни отведе извън светлините на града, за да се избегне светлинното замърсяване. Около 6 или 7 часа ще имаме на разположение да се наслаждаваме на прекрасните гледки. Поради особеното си географско разположение Тромсо е едно от най-добрите места за наблюдение на Северното сияние.

Ден 3 Посещение на ферма за отглеждане на елени; запознаване с традиционния живот на хората от етноса Сами

Днес е денят за по-близко запознанство с културата и традициите на местните хора от етноса Сами и по-конкретно с отглеждането на елени, едно от традиционните занимания на тези хора. Пътят до фермата е около 30 мин от Тромсо. Цялото пътуване ще отнеме около 6-7 часа, като ще се пътува през красиви арктически пейзажи. По пътя ще спираме за снимки.

Ден 4 Тромсо и/или екскурзия с кораб за наблюдение на китове около островите в близост до Тромсо (допълнително заплащане)

Днес продължаваме с разходките в града, неговите музеи и други забележителности.

Центърът на града е разположен в югоизточната част на остров. Тук се намират Полярният музей, Художественият музей на Северна Норвегия, Галерията за съвременно изкуство, както и повечето от магазините, ресторантите и нощния живот.

С лифта ще се качим на близкия хълм, от където при ясно време отново може да наблюдаваме северното сияние.

По желание може да се уреди днес екскурзия за наблюдение на китове в заливите около островите или арктически круиз около фиордите. Цената ще бъде уточнена допълнително, тъй като зависи от продължителността на екскурзията (има различни варианти), от това дали желаете обяд и други (средно около 150 - 260 евро/човек в зависимост от екстрите).

Ден 5 Тромсо

С групата днес продължаваме с обиколките на града и околностите. Може допълнително да се организират още снежни сафарита, екскурзии с кучешки впрягове, круизи за наблюдение на дивия арктичен свят и много други. На практика можем да организираме всякакви забавления в града и околностите, според желанията. Не е задължително цялата група да се включва, могат да се организират и индивидуално.

Ден 6 Полет към Осло и София

Днес летите към Осло и София. Ако пътувате индивидуално можем да организираме допълнителни дни в Осло, прекрасен град, особено през зимата.

image

Повече за Тромсо

Тромсо е разположен на 350 км зад Полярния кръг в северна Норвегия и на около 2200 км от Северния Полюс. Градът е разположен в средата на полярния овал, район с най-голяма вероятност да видите Северното сияние в Европа. За изненада на повечето посетители градът е доста жив, с богат културен и нощен живот. Най-забележителното, обаче, е суровия арктически пейзаж около града, заедно с островите и заливите. Градът е университетски, поради което има много млади хора.

По-голямата част от града е разположена на малкия остров Тромсо, дълъг около 10 км, на който има както застроени площи, така и брезови гори. Центърът на града е разположен в югоизточната част на острова. Тук се намират Полярният музей, Художественият музей на Северна Норвегия, Галерията за съвременно изкуство, както и повечето от магазините, ресторантите и нощния живот.

Стръмните планини и красивите фиорди са толкова близо до центъра на града, че можете да им се възхитите от главната улица. Възможно е също така да забележите морски орли и игриви тюлени само на 30-45 минути с кола от центъра на Тромсо.

През зимата слънцето е под хоризонта между 26 ноември и 15 януари. Тъй като градът е заобиколен от планини, периодът се удължава с няколко дни. В центъра на града слънцето не се вижда между 21 ноември и 21 януари. Въпреки това, има дневна светлина за няколко часа, а по пладне цветовете са особено красиви. Хората описват тази светлина като синя и дълбока, много мека - идеална за фотография.

По това време на годината температурите са около -4 до -10 т.е. не е много студено, независимо че мястото е зад Полярния кръг. Има много сняг.

Тромсо е едно от най-добрите места в света за наблюдение на Северното сияние. Разположен на 69,6 градуса северна ширина в северна Норвегия, на 350 км зад Полярния кръг и на около 2200 км от Северния Полюс, градът попада в средата на полярния овал, район с най-добра видимост на Северното сияние. В центъра на града слънцето не се вижда между 21 ноември и 21 януари. Въпреки това, има дневна светлина за няколко часа, а по пладне цветовете са особено красиви. Хората описват тази светлина като синя и дълбока, много мека - идеална за фотография.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Индивидуални пътувания

Моля изпратете запитване за оферта/програма на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Подробна информация и често задавани въпроси за индивидуалните ни пътувания може да прочетете тук.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!