ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ В СЕВЕРНА НОРВЕГИЯ - ТРОМСО

ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ В СЕВЕРНА НОРВЕГИЯ - ТРОМСО

Кратко описание

Тази програма предлага 6 вълшебни дни през зимата, (може и около Нова Година за индивидуални туристи) в задполярния норвежки град Тромсо и неговите околности. Поради особеното си географско разположение Тромсо е едно от най-добрите места за наблюдение на Северното сияние не само в Норвегия, но и в Европа, дори в света. Градът е най-важният културен център в задполярна Норвегия, изключтително живописен, разположен сред сурови арктически пейзажи. Всички нощувки са в хубав хотел 3 звезди в центъра на града. Включена е специална екскурзия за наблюдение на северното сияние извън града, за да се избегне светлинното замърсяване. Напълно възможно е да видим сиянието и от града, но поради светлинното замърсяване може да е по-слабо и бледо. Включили сме също и екскурзия до ферма за полярни елени, където освен елените ще се запознаем и с живота на местните хора Сами. Можем да ви организираме всякаки други забавения в града и околностите.

Ако решите да пътувате по Нова Година самостоятелно, може да послушате коледни песни и класическа музика в красивата Арктическа катедрала. Самата Нова Година се посреща на пристанището, заедно с всички гости на града. Може да удължите пътуването си с престой в Осло, който е също толкова очарователен през зимата, както Тромсо.

image

Основна информация

Категория: Група с определени дати и български водач / Група без определени дати с български водач / Индивидуални и самостоятелни пътувания;

Период на пътуване: ноември - март (зимни месеци);

Дати: 16 -21 декември 2023 за групи с български водач;

Продължителност: 5 нощувки/6 дни (или по желание ако сте самостоятелни туристи);

Група: 5-7 човека;

Бележка: Възможно е да организираме това пътуване за самостоятелни туристи, без български водач, за дати удобни за вас.

Цена за група с български водач на определените дати + самолетни билети: 1,875 евро/човек (3,675 лева при курс 1,96 лева за евро) (група 7 човека); Ако цените на самолетните билети се променят, ще се промени и крайната цена.

Цена само за програмата в Тромсо с група с български водач на определените дати: 1,380 евро/човек (група 7 човека); Ако групата е по-малка, цената съответно ще се увеличи леко.

Цената включва:

Самолетни билети: София - Тромсо -София (1);

Водачи: български водач;

Нощувки: 5 нощувки в хубав 3 звезди хотел в центъра на Тромсо в стаи по двама човека с включена закуска;

Екскурзии: Посещение на ферма за отглеждане на елени; запознаване с традиционния живот на хората от етноса Сами; Екскурзия за наблюдение на Северното Сияние извън града.

Цената не включва:  обяди и вечери; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); допълнителни екскурзии (виж в програмата); трансфери от и до летището в Тромсо (ползва се градски транспорт, като билетите ще платим на място; не са скъпи); разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети с редовни авиолинии

София 06.55 - Франкфурт 08.30; Франкфурт 10.00 - Тромсо 13.25;

Тромсо 11.25 - Осло 12.25; Осло 16.10 - Франкфурт 18.20; Франкфурт 19.25 - София 22.35;

Цена: 495 евро/човек с включен чекиран багаж. В момента на резервацията цената може да бъде различна.

След сформиране на групата ще предложим и други варианта за полети до Тромсо.

Условия за влизане в страната във връзка с Ковид:

Норвегия не налага рестрикции и няма условия за влизане в страната.

image

Програма

Ден 1 Пътуване към Тромсо, Норвегия (зад полярния кръг)

Днес летим към град Тромсо. Ще пристигнем в града следобед същия ден. Ще имаме време само за кратка разходка из центъра и вечеря.

Ден 2 Тромсо; специална екскурзия за наблюдение на северното сияние извън града

Днес преди обяд ще разглеждаме Тромсо. Градът е разположен на 350 км зад Полярния кръг в северна Норвегия и на около 2200 км от Северния Полюс. Разположен е в средата на полярния овал, район с най-голяма вероятност за наблюдение на северното сияние в Европа.

За изненада на повечето посетители градът е доста жив, с богат културен и нощен живот. Особено забележителен е суровия арктически пейзаж около града, заедно с островите и заливите. Градът е университетски, поради което има много млади хора.

Вечерта е посветена на Северното сияние. Тръгваме в 19.00 със специален бус, който ще ни отведе извън светлините на града, за да се избегне светлинното замърсяване. Около 6 или 7 часа ще имаме на разположение да се наслаждаваме на прекрасните гледки. Поради особеното си географско разположение Тромсо е едно от най-добрите места за наблюдение на Северното сияние.

Ден 3Посещение на ферма за отглеждане на елени; запознаване с традиционния живот на хората от етноса Сами

Днес е денят за по-близко запознанство с културата и традициите на местните хора от етноса Сами и по-конкретно с отглеждането на елени, едно от традиционните занимания на тези хора. Пътят до фермата е около 90-120 мин от Тромсо. Цялото пътуване ще отнеме около 6 часа, като ще се пътува през красиви арктически пейзажи. По пътя ще спираме за снимки.

Ден 4 Град Тромсо и/или екскурзия с корабче за наблюдение на китове около островите в близост до Тромсо (допълнително заплащане)

Днес продължаваме с разходките в града, неговите музеи и други забележителности. С лифта ще се качим на близкия хълм, от където при ясно време отново може да наблюдаваме северното сияние.

По желание може да се уреди днес екскурзия за наблюдение на китове в заливите около островите или арктически круиз около фиордите. Цената ще бъде уточнена допълнително, тъй като зависи от продължителността на екскурзията (има различни варианти), от това дали желаете обяд и други (средно около 150 евро/човек)

Ден 5 Тромсо

С групата днес продължаваме с обиколките на града и околностите. Можем да организираме допълнително още снежни сафарита, екскурзии с кучешки впрягове, круизи за наблюдение на дивия арктичен свят и много други. Попитайте за конкретни предложения с цени.

Ден 6 Полет към Осло и София

Днес летите към Осло и София. Ако пътувате индивидуално може да съчетаете това пътуване с няколко дни престой в Осло, прекрасен град, особено през зимата.

image

Повече за Тромсо

Град Тромсо е разположен на 350 км зад Полярния кръг в северна Норвегия и на около 2200 км от Северния Полюс. Градът е разположен в средата на полярния овал, район с най-голяма вероятност да видите Северното сияние в Европа. За изненада на повечето посетители градът е доста жив, с богат културен и нощен живот. Най-забележителното, обаче, е суровия арктически пейзаж около града, заедно с островите и заливите. Градът е университетски, поради което има много млади хора.

По-голямата част от града е разположена на малкия остров Тромсо, дълъг около 10 км, на който има както застроени площи, така и брезови гори. Центърът на града е разположен в югоизточната част на острова. Тук се намират Полярният музей, Художественият музей на Северна Норвегия, Галерията за съвременно изкуство, както и повечето от магазините, ресторантите и нощния живот.

Стръмните планини и красивите фиорди са толкова близо до центъра на града, че можете да им се възхитите от главната улица. Възможно е също така да забележите морски орли и игриви тюлени само на 30-45 минути с кола от центъра на Тромсо.

През зимата слънцето е под хоризонта между 26 ноември и 15 януари. Тъй като градът е заобиколен от планини, периодът се удължава с няколко дни. В центъра на града слънцето не се вижда между 21 ноември и 21 януари. Въпреки това, има дневна светлина за няколко часа, а по пладне цветовете са особено красиви. Хората описват тази светлина като синя и дълбока, много мека - идеална за фотография.

По това време на годината температирите са около -4 до -10 т.е. не е много студено, независимо че мястото е зад Полярния кръг. Има много сняг.

Град Тромсо е едно от най-добрите места в света за наблюдение на Северното сияние. Разположен на 69,6 градуса северна ширина в северна Норвегия, на 350 км зад Полярния кръг и на около 2200 км от Северния Полюс, градът попада в средата на полярния овал, район с най-добра видимост на Северното сияние. В центъра на града слънцето не се вижда между 21 ноември и 21 януари. Въпреки това, има дневна светлина за няколко часа, а по пладне цветовете са особено красиви. Хората описват тази светлина като синя и дълбока, много мека - идеална за фотография.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Индивидуални и самостоятелни пътувания без български водач

Моля изпратете запитване за оферта/програма на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Подробна информация и често задавани въпроси за индивидуалните ни пътувания може да прочетете тук.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

☘︎ Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или зъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram

☘︎ Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории.

☘︎ Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!