ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ЮГОИЗТОЧНА ТУРЦИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ЮГОИЗТОЧНА ТУРЦИЯ

Кратко описание

Започваме от град Шанлъурфа, където ще разгледаме джамията Халил-ур-Рахман, ще се разходим около езерото с шараните и старите катакомби от римско време. Тук още ще посетим пещерата на Авраам и още една прекрасна джамия. Продължаваме към древното село Харран с останките от най-древния ислямски университет, от Голямата Джамия и странните типични за района кирпичени къщи-кошери, срещащи се само на още няколко места по света. Ще разгледаме старата крепост и останките от крепостните стени на древното селище. Следва Гьобекли Тепе - свещено място, където много вероятно е бил установен първият храм в света, съществувал преди човек да започне да води уседнал начин на живот.

Продължаваме към Мардин, където ще се разходим из лабиринта от улички и ще се отбием през покрития пазар. Ще посетим Голямата Джамия и православна действаща църква. Градът е живописен, особено на залез слънце. Ще отидем и до православния манастир Дейрулзафаран на около 5 км от града.  Продължаваме към интересните руини на древния град Дара. Мястото е вълшебно, а останките учудващо добре съхранени.

Следва планината Немрут, където ще се качим на 2,150 м надморска височина, за да видим уникалния археологически парк. Гробницата-светилище е оградена от огромни статуи с височина 8-9 метра - фигури на различни древногръцки, арменски и други богове.

Ще стигнем до Диарбекир, където ще се разходим по главната улица на стария град. Ще посетим великата джамия на Диарбекир - най-старата в Анадола. Ще влезем в стария кервансарай и ще се разходим покрай черните базалтови стени на Крепостта, включена в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Следва Мидият, старата част на който е подобна на Мардин. Ще се отбием и през сюрианския манастир Мор Габриел, където църковните служби все още са на арамейски език (езикът на Исус).

Продължаваме към полу-потопеното в река Ефрат градче Халфети. Тук ще се качим на лодка за разходка по язовира. Ще минем покрай десетки пещери и впечатляващата  древната крепост - Румкале. Ще видим и призрачното село Хаваш с полу-потопеното минаре в реката. Следва град Газиентеп, където ще се разходим из стария град и пазарите. Няма да пропуснем музея на мозайките - Зеугма с над над 1,700 кв.м мозайки. Летим обратно за Истанбул и София от град Газиентеп.

Основна информация

Дати: 5-11 октомври; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време и дати удобни за вас.

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: 7 участника;

Цена за програмата в югоизточна Турция + самолетните билети: 1,695 евро/човек (3,322 лв по курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в югоизточна Турция без самолетни билети: 1,295 евро/човек (група 7 човека). Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Бележка: Може да се присъедините към групата от Истанбул (за хората от източна България).

Цената включва:  

Самолетни билети (виж цената с включени самолетни билети): София - Шанлъурфа на отиване и Газиентеп- София на връщане (1);

Водач/шофьор: български водач;

Транспорт: транспорт с климатизиран малък бус в района с български шофьор;

Нощувки: 6 нощувки в добри 3 звездни хотели с включени закуски в стая с две отделни или общи легла за семейства и двойки;

Цената не включва: обяди и вечери; входни билети за забележителности, застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети/полети с Турските авиолинии

Отиване:

София 09.30 - Истанбул 11.10;

Истанбул 13.40 - Урфа 15.25;

Връщане:

Газиентеп 15.30 - Истанбул 17.25;

Истанбул 20.25 - София 20.40;

Цена: 400 евро/човек с включени всички такси. В момента на резервацията цената може да е различна.

image

Програма

Ден 1  Пристигане в Урфа, Турция

Днес следобед пристигаме в град Шанлъурфа (Урфа), Югоизточна Турция. Следва трансфер до хотела и почивка. Може да си направим вечерна разходка из града. Нощувка в Шанлъурфа.

Ден 2 Урфа, Харран и Гьобекли тепе

След закуската в хотела тръгваме към Гьобекли тепе - свещено място, където вероятно е бил установен първият храм в света, съществувал преди човек да се започне да води уседнал начин на живот (около 9000 години преди Христа).

image

Продължаваме към Харран, древният град споменат в Библията. Тук ще видим останките от най-древния ислямски университет и от голяма джамия - Ulu Cami. Основната забележителност е комплекс с типичните къщи, които са запазени и са превърнати в туристическа атракция. В югоизточния ъгъл на Харан се намира крепост построена от Нумаридите. Крепостта е в руини, но може да се види и снима отстрани. Не може да се влезе в нея.

image

Останалата част от деня е посветена на град Шанлъурфа. Ще се разходим из разкошната градина с канали. Ще посетим пещерата на Авраам (или Ибрахим на арабски), където се предполага, че е родното място на светеца. Около мястото на пещерата има няколко джамии, една от които е Mevlid-I Halil Magarasi - красива, светла с мраморен вътрешен двор. Нощувка в хотела в Шанлъурфа.

Ден 3 Планината Немрут с огромните статуи

Днес продължаваме към планината Немрут. През 62 г. пр.н.е. цар Антиох I Теос на Комагена построява на върха на планината гробница-светилище, оградено от огромни статуи с височина 8-9 метра - два лъва, два орела и фигури на различни гръцки, арменски и други богове.

image

Мястото е на около 2,150 метра надморска височина, усойно и ветровито, но с 360 градусова панорама към цялата околност. Вечерта се прибираме в хотела а в Шанлъурфа.

Ден 4 Мардин, манастира Дейрулзафаран, древния град Дара

Днес ще тръгнем малко по-рано, за да стигнем навреме района на Мардин (около 2 часа път). Първо ще се отбием до манастира Дейрулзафаран на около 5 км от града. Построен на мястото на 4500-годишен езически храм, Дейрулзафаран е бил седалище на патриаршията на сирийската православна църква до 1932 г.

image

Следват руините на древния град Дара, важна източно-римска крепост. Останките са впечатляващи, включително и цистерните, една голяма част от които са заровени в земята.

image

В Мардин ще се разходим по главната улица на стария град. Може да се изкачим по тесните улички към горната част на града. От тук добре се вижда Калето или Крепостта на Мардин. Продължаваме през покрития пазар и Голямата Джамия - най-важния религиозен храм в Мардин. Ще посетим православна действаща църква. Ще вечеряме на залез слънце в ресторант с гледка към месопотамската равнина. Нощувка в Мардин.

Ден 5 Диарбекир, Мидият, Сюрианският манастир "Мор Габриел"

След закуската отпътуваме към Диарбекир. Ще се разходим из централната стара част на града по главната улица. Ще посетим великата джамия на Диарбекир. Това е най-старата джамия в Анадола, построена през XI век от Малик Шах, емирът на Селджукските турци. Точно срещу джамията ще влезем в стария кервансарай, сега запълнен с ресторантчета, кафенета и малки магазини.

image

Диарбекирската крепост е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Следва Мидият, старата част на който е подобна на Мардин. Ще се разходим из тесните улички със стари къщи от пясъчник и красиви декоративни фасади. Тук има руини на девет сирийски православни църкви.

image

Ще се отбием през сюрианския манастир "Мор Габриел", където църковните служби все още са на арамейски език (езикът на Исус). Връщаме се в хотела Мардин.

Ден 6  Халфети и Газиентеп

Днес се отправяме към градчето Халфети, намиращо се на брега на река Ефрат. Халфети е частично наводнен през 1999 г. от язовир Биречик, част от Югоизточния Анадолски Проект, целящ да достави вода за полу-сухите райони в тази част на Анадола. В градчето има няколко ресторанта и една прекрасна джамия с покрити от водата основи. Има нов град Халфети, построен на хълма, през който се минава на път за стария град. От високото се открива разкошна панорама към реката/язовира и стария град.

image

Тук ще се качим на лодка за разходка по язовира (цената не е включена в общата цена). Ще минем покрай десетки пещери. Много впечатляваща е древната крепост “Румкале”, построена от асирийците, по-късно превземана от византийски и арменски армии.

С лодката стигаме до селото Хаваш, станало жертва на същото “потопяване”. Там ще видим минарето на местната джамия потопено във водата.

Следобед продължаваме към град Газиентеп. Най-интересното в този град е вторият по големина музей на мозайките в света - Зеугма. В него ще разгледаме над 1,700 кв.м мозайки от град Зеугма, за който се твърди, че е основан като град Селевкия от Селевк I Никатор, генерал в армията на Александър Велики. Нощувка в хотел в Газиентеп.

image

Ден 7 Газиентеп, обратен полет към София

Газиентеп е най-големият град в югоизточна Турция. Сутринта ще се разходим из старата градска част. Ще има време за пазар, който е един от най-големите в тази част на Турция. Следобед следва трансфер към летището и обратен полет към Истанбул и София.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!

Hide in super