ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ТУРКМЕНИСТАН

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ТУРКМЕНИСТАН

Кратко описание

Това много подробно пътуване из Туркменистан включва всички най-важни и интересни места и обекти. Ще пътуваме с частен транспорт само за нашата група и ще имаме 3 вътрешни полета. Започваме от Ашхабад, столицата на Туркменистан, обявен от Гинес за град с най-много мраморни сгради в света. Ще посетим археологическия комплекс Ниса. Продължаваме към град Мари, от където ще посетим археологичския комплекс “Древния Мерв” - важна спирка от Пътя на коприната. По пътя ще спрем в древното селище Абиверд, един от осемте исторически резервата в Туркменистан. Следва селото Геок Тепе със старата джамия, фермата за коне Акхал - Теке, подземното езеро Коу Ата, където ще се изкъпем в минералната вода на езерото. Ще пренощуваме в къща за гости в автентичното село Нохур, близо до иранската граница, където домакини ще ни бъдат хората от едноименното тюркменското племе, живеещо в района.

Продължаваме към най-големия град и пристанище на Каспийско море - Тюркменбаши. Ще отседнем в курота Ауаза на брега на морето. От там ще пътуваме през каньона Янги Кала - обширен район със скали високи 60-100 метра, оцветени в розово, червено и жълто, съвсем непознато място с почти никакви посетители.

Следват огнените кратери Дерваза. Ще спим в юрти или палатки до най-големия кратер, а вечерта ще имаме барбекю до самия ръб на кратера. По пътя за кратерите ще се отбием в пустинното тюркменско село Йербент. От Дерваза продължаваме към Куня-Ургенч (ЮНЕСКО), архитекурен комплекс с паметници главно от 11-ти до 16-ти век. От град Дашогуз на туркменско-узбекската граница ще летим до Ашхабад, от където се прибираме към Истанбул и София.

Всички снимки и пътеписи са от наше пътуване до Туркменистан.

Основна информация

Дати: 15-23 октомври 2024;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 6 човека;

Цена на програмата в Туркменистан с включени самолетните билети: 2,820 евро/човек (5,526 лева при курс 1,96 лв за евро);

Цена на програмата в Туркменистан без самолетните билети: 1,895 евро/човек;

Цената включва:

Самолетни билети за международните полети: София - Ашхабад - София (1) (виж цената с включени самолетни билети);

Водачи: български (Павел Господинов) и местен водач;

Транспорт: транспорт с удобен климатизиран бус с местен шофьор (руски) според програмата; 3 вътрешни полета в Туркменистан както следва:  Мари- Ашхабад; Тюркменбаши - Ашхабад и Дашогуз - Ашхабад; всички трансфери от/до летищата;

Нощувки: Туркменистан - Хотел Ak Altyn в Ашхабад или подобен (4 звезди); Хотел в Мари "Mary" (4 звезди) или подобен; къща за гости в селото Нохур; хотел Deniz в курорта Ауаза (4 звезди) или в подобен в град Тюркменбаши; нощувка на палатки в Дарваза;

Нощувките в хотелите са в стаи по двама с включена закуска.

Храна: всички закуски и вечери;

Входни билети: Входни билети за всички музеи и места за посещение;

Такси/застраховки: дневна такса, която се събира във всеки хотел или място за нощувка в Туркменистан; визовите услуги за издаването на туркменска виза (без самата виза);

Цената не включва:

Такса имиграция за Туркменистан (около 14 долара, събира се отделно на летището); туркменска виза (87 долара/79 евро); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); всички обяди; разходи от личен характер;

(1) Самолетни билети с Турските авиолнии:

Отиване:

София 15.25 - Истанбул 16.50;

Истанбул 20.30 - Ашхабад 02.10;

Връщане:

Ашхабад 03.30 - Истанбул 05.40;

Истанбул 07.25 - София 08.35;

Цена: 925 евро/човек. В момента на резервацията цената може да е различна.

Визи и такси:

За издаването на туркменска виза е необходимо:

Покана (LOI) от Туркменистан - тя се осигурява от нас и цената й е включена към общата цена на пакета. Срок за издаване: 14 работни дни. За издаването на тази покана е необходимо да ни пратите: добре сканирано копие на паспорта си, 2 цветни снимки, попълнен формуляр за виза, който ние ще ви предоставим, когато се запишете за пътуването. Тази покана се издава предварително, като тя е необходима, за да се издаде визата на летището в Ашхабат. Туркменската виза се издава на летището в Ашхабат и струва 87 USD. Тази сума не е включена към общата цена.

Миграционна такса за Туркменистан  - 14 USD; плаща се на летището в Ашхабат при пристигане. Тази сума не е включена към общата цена.

Всички необхидми документи се обработват от нас!

Условия за влизане в Туркменистан във връзка с Ковид:

Туркменистан все още изисква ваксинационен сертификат за влизане в страната + задължителен ПСР тест на летището при пристигане, което е възможно да отпадне до май 2023, но понеже става дума за Туркменистан, това не е сигурно. Този тест струва 120 маната (около 35 долара +10 долара за бърза поръчка т.е 45 долара.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Ашхабад, столицата на Туркменистан; Ниса

През ноща (02.00) пристигаме в Ашхабад. Следва трансфер до хотела, където ще пристигнем около 4 часа сутринта (нощувката тази вечер е включена в цената). След почивката в хотела тръгваме на обиколка из града. Ще видим джамията Ертогул Гази, ще се разходим из парковете и площадите на столицата. Основната забележителност в Ашхабад е огромния мраморен град, най-големият в света, записан в книгата на рекордите на Гинес.

В Ашхабад ще разгледаме още джамията Тюркменбаши и мавзолея Кипчак. Вечерта преди залез сме предвидили специална разходка, от където се разкриват хубави гледки към нощния град.

Днес ще разгледаме и археологическия комплекс Ниса. Тук могат да се видят останки от тухлени постройки - укрепления, дворци, храмове, церемониална зала и сграда използвана за съхранение на ценности (трезор). Останките са от древно-персийска цивилизация известна с приликите си с древно-римската и древно-гръцка цивилизации. Изящната архитектура свидетелства за богатство и мощ, както на светската, така и на религиозната власт по тези земи. Разкопките са започнали през 20 век, като някои от тях продължават и до днес. Предполага се, че Ниса е първата столица на древно-персийската цивилизация, развивала се покрай планинската верига Копет Даг в днешен Туркменистан и Иран. Градът е играел ролята на бариера за римската експанзия, като същевременно е бил важен търговски и комуникационен център в района.

Нощувка в хотела.

image

Ден 2 Ашхабад - Мари (Мерв) - Ашхабад

Сутринта тръгваме към град Мари с нашия бус (350 км).

По пътя ще спрем в древното селище Абиверд, един от осемте исторически резервата в Туркменистан заедно с Куня-Ургенч, Ниса, Мерв и др. Руините на Абиверд се намират между Ашхабад и Мери (в околностите на Кушка). Древният Абиверд е бил един от големите центрове на Северен Хорасан, многократно споменаван в писмени източници като "... град с плодородни земи и богати реколти, известен със своя великолепен пазар и джамия ".

Следобед пристигаме в Мерв (близо до Мари), един от най-известните градове по “Пътя на коприната”. Това място е на около 2500 години и е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Първите древни руини ще видим още около градчето Байрам Али. Целият комплекс се състои от 5 важни места, които ще посетим: руините Александрия Маргиана (Alexandria Margiana или Ерг Кала, Erk Kala) и Антиохия Маргиана (Antiochia Margiana) (Гяур Кала, Gyaur Kala), мавзолеите Султан Кала (Sultan Kala) и Султан Ахмад Саняр (Sultan Ahmad Sanjar), гробницата Юсуф Хамадани (Yusuf Hamadany), мавзолея Мохамед Ибн Заид (Mohammed ibn Zaid), дворците Гюз Кала (Gyz Kala).

image

През Мерв са минавали 4 основни търговски пътя: към Куня-Ургенч на север, към Бухара и Самарканд на изток, към Херат на юг и към Машад (в днешен Иран) на запад.

Вечерта нощуваме в Мари.

Ден 3 Ашхабад - Геок тепе - Коу Ата - селото Нохур

Днес сутринта имаме вътрешен поелт до Ашхабад. От летището тръгваме с буса ни към селото Геок тепе, където ще посетим старта джамия.

Продължаваме към фермата за коне Акхал - Теке. Местната порода коне, която се отглежда тук е изключително стара, може би пряк наследник на породата Тюркоман, за които се твърди че са били ползвани от преди  2400 B.C. През средните векове (500 до 1500 A.D.) конете от породата Акхал са живели с номадските племена около планината Копет Даг в Туркменистан. Хората са третирали конете като част от техните семейства и дори са ги отглеждали в техните подслони. През IX и XX век руснаците са използвали тези коне като кавалерийски. Днес те се ползват предимно като състезателни, тъй като за изключително издръжливи. Тези си качества конете са пренесли от древността, заради изолирания район на пустинята Каракум, където са били отглеждани от номадските племена. По желание може да яздите кон, което се заплаща допълнително.

image

Следващата ни спирка е пещерата Коу Ата, където ще видим подземно езеро с топла минерална вода, където може да се изкъпите и поплувате. Мястото е уникално.

Следва селото Нохур, в близост до иранската граница, където живее едноименното тюркменско племе. Ще видим столетния чинар до пазара за билки и местни продукти. Ще се разходим по стръмните му улички и кирпичени къщи. Ще имаме богата вечеря с местни традиционни ястия в къщата за гости, където ще се запознаем с обичаите, културата и ежедневието на нашите домакини. Ще останем за нощувка при тях.

Кратък текст и снимки от уникалното гробище в селото (на английски език)

Ден 4 Селото Нохур - град Тюркменбаши - Ауаза

От селото Нохур продължаваме на запад към Каспийско море, където ще стигнем до най-големия град и пристанище в Туркменистан - Тюркменбаши. Ще разглеаме града, след което ще се отправим съвсем малко на север до курорта Ауаза, където ще пренощуваме в хотел. Ако времето е хубаво - може малко плаж или разходки наоколо. Нощувка в курорта. Възможно е нощувката да е в града Тюркменбаши.

Ден 5 Ауаза - каньонът Янги Кала - Ашхабад

След закуската в хотела се отправяме към каньона Янги Кала. Ще пътуваме и ходим през него, като ще спираме на различни места за снимки и панорамни гледки. Това е място, за което много малко хора са чували и още по-малко хора са виждали. Става дума за обширен район със скали високи 60-100 метра, оцветени в розово, червено и жълто. Мястото е праисторическо (5,5 милиона години), доказателство за което са червените варовикови скали, останки от масивни коралови рифове от предисторическото море Паратеис.

Вечерта имаме полет обратен към Ашхабад и нощувка в хотел.

Ден 6 Ашхабат - Дерваза

Преди обяд ще се разходим отново из Ашхабад. Потегляме към Дерваза следобед. Ще се отбием през уникалното туркменско село Йербент, почти заровено в пустинята Каракум.

image

Към вечерта ще започнем да виждаме по пътя газовите кратери, заради които идваме тук. Някои от тях са пълни с вода, други с кал. Всички бълбукат от газта, която изтича спонтанно. В един момент ще излезем на черен път, за да достигнем до най-големия газов кратер. Изригванията се наблюдават най-добре на тъмно, което е причината да дойдем тук късно вечерта. Ще имаме пикник до самия кратер и нощувка на палатки или юрти.

Ден 7 Дерваза - Куня-Ургенч

След закуската до кратера потегляме към Куня-Ургенч (ЮНЕСКО). Куня-Ургенч е разположен на левия бряг на река Аму Даря. Ургенч е била столица на района Хорезм, част от Ахеменидската империя. Старият град съдържа паметници главно от 11-ти до 16-ти век, включително джамия, портите на караван-сараи, крепости, мавзолеи и 60-метрово минаре. Паметниците свидетелстват за изключителни постижения в архитектурата и занаятчийството, чието влияние стига до Иран и Афганистан, а по-късно оказва влияние в архитектурата на Могулската империя на Индия от 16 век.

След като разгледаме парка, се насочваме към град Дашогуз, близо до границата с Узбекистан. От тук следва полет към Ашхабад вечерта. Ще вечеряме някъде до към полунощ, след което отиваме на летището за ранния полет към Истанбул (тази нощувка не е включена към общата цена).

Ден 8 Полети към Истанбул и София

Днес полетът е 03.30 сутринта.

image

Карта

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!