ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ УГАНДА И РУАНДА

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ УГАНДА И РУАНДА

image

Кратко описание

Пътуваме до Уганда и Руанда заради великолепната природа, огромнотo биоразнообразие, горилите, шимпанзетата, стотиците видове птици, животни и растения. Другата ни цел са местните жители, които ще срещаме в малките забутани селца, тяхната култура и ежедневие.

Започваме от Уганда и резервата Зуива, където ще наблюдаваме носорози. Продължаваме към националния парк Кибале, за да се срещнем с шимпанзета, а в парка Мгахинга Горила ще наблюдаваме отблизо горили. Ще отделим време и за най-популярният парк в Уганда - Кралица Елизабет. Ще пътуваме през савани, блатисти местности и гъсти гори. Ще видим хипопотами, слонове, лъвове и леопарди,  шимпанзета,  хиени и много видове птици.

Продължаваме към съседна Руанда. В природния парк  Езерата Близнаци ще видим езерата Бурера и Рухондо. В парка  Вулканите ще търсим златните маймуни. Ще се отбиваме в селцата, за да си говорим с хората, да видим как живеят, как танцуват, как се хранят и с какво се лекуват.

Накрая ще си направим почивка в един от курортите на брега на езерото Киву. Пътуването приключва в столицата на Руанда - Кигали, откъдето ще отпътуваме за България.

image

Основна информация

Дати: 1-12 юли 2024.

Продължителност: 10 нощувки/12 дни;

Цена за програмата в Уганда и Руанда с включен самолетен билет: 4,535 евро/човек (8,889 лева при курс 1,96 лв за евро);

Цена само за програмата в Уганда и Руанда: 3,515 евро/човек (група 7-8 човека);

Цената включва: самолетни билети (виж цената със самолетен билет)(1);български водач; местен водач и шофьор; транспорт в микробус навсякъде по маршрута; джипове за сафари; 10 нощувки в хубави хотели 3 звезди в стаи по двама и в лагери; закуски, обяди и вечери; трансфери от/до летището; входни билети за забележителности;

Цената не включва: входни билети за забележителности и музеи, които не са част от програмата; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); Виза – 100 долара; разходи от личен характер;

(1) Самолетни билети/полети с KLM през Амстердам

Отиване:

София 07.10 - Амстердам 09.00;

Амстердам 11.00 - Ентебе (Уганда) 22.25;

Връщане:

Кигали (Руанда) 20.25 - Амстердам 06.55 (+1);

Амстердам 10.15 - София 13.55;

Цена: 920 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е леко различна). Ние осигуряваме всички билети.

Ковид: Ще бъде предоставена допълнителна информация за изискванията за пътуване в двете страни.

Ваксина за жълта треска:

Руанда не изисква сертификат за жълта треска, но Уганда изисква такъв: https://www.ivisa.com/rwanda-blog/rwanda-entry-requirements-do-i-need-a-vaccine-for-yellow-fever

Уганда не изисква такъв сертификат, освен за пътуващи от Руанда, но ние ще бъдем в Руанда, така че е необходим. Повече информация: https://www.chaloafrica.com/uganda-health-vaccinations/

image

Програма

Ден 1. Пристигане в Уганда

В рамките на един ден ще стигнем до международното летище Ентебе в Уганда. Следва трансфер до хотела и нощувка. Градът се намира на брега на езерото Виктория, близо до столицата Кампала.

Ден2.  Ентебе – Кампала - резервата Зуива Рино (Ziwa Rhino and Wildlife)

След закуската потегляме към резервата Зуива, който се намира в района Накасонгола, на 170 км северно от Кампала. Тук ще наблюдаваме бели носорози - единствените в Уганда.

По пътя ще спрем, за да разгледаме столицата Кампала. В историческия квартал ще видим стари християнски катедрали, красиви джамии и будистки храмове.

Ще нощуваме в резервата Зуива. Преди вечеря ще направим вечерна разходка за наблюдение на птици и други животни.

Вечеря и нощувка в резервата.

Ден 3: Резерват Зуива Рино (Ziwa Rhino and Wildlife)-  Национален парк  Кибале

След ранната закуска ще направим лека пешеходна разходка (около 2 часа) за наблюдение на носорози.

Продължаваме към Националния парк Кибале. Това е едно от най-добрите места за наблюдение на шимпанзета в Африка, с най-голям брой и разнообразие от примати. Паркът е дом на най-голямата популация застрашени червени маймуни колобус, черно-бели колобуси, червеноопашати маймуни, сини маймуни, маслинови павиани, сивобузи мангабеи и други. Ще пътуваме през влажни и сухи тропически гори и савани в ниските части.

Ще спрем в селце на местните хора Баторо, ще посетим църквата им, основното училище и местния лечител.

Вечеря и нощувка в специален лагер с добре оборудвани палатки, но с обща баня.

image

Ден 4. Национален парк Кибале – Национален парк Кралица Елизабет

След закуска продължаваме разходката в Националния парк Кибале за наблюдение на шимпанзета. Тези примати заемат второто място след горилите по близост на ДНК с тази на човека.

Продължаваме към близкия Национален парк Кралица Елизабет в западната част на Уганда, между езерата Джордж и Едуард и канала Казинга, който свързва двете езера. Паркът е кръстен на кралица Елизабет II и е дом на 95 вида бозайници и над 500 вида птици. Паркът е известен и със своите вулканични конуси, дълбоки кратери, кратерни езера. Тук ще видим слонове, биволи, хипопотами, катерещи се по дървета лъвове, леопарди и някои от 600-те вида птици, обитаващи парка.

Вечеря и нощувка във вили (Tembo Safari Lodge) в Национален парк Кралица Елизабет.

image

Ден 5. Национален парк Кралица Елизабет – Кисоро

След ранна закуска продължаваме нашето сафари в Национален парк Кралица Елизабет. Ще направим пътуваме през саваната с джипове, за близко наблюдение на дивия свят наоколо. Около обяд ще потеглим към град Кисоро на границата с Руанда.

Вечеря и нощувка в хотел в Кисоро.

Ден 6. Национален парк Мгахинга Горила

След закуската се отправяме към Националният парк Мгахинга Горила, който се намира в югозападната част на Уганда, в близост до Кисоро. Паркът е създаден за защита на планинските горили. На територията на парка се намират три вулканични върха: Мухавура (Muhavura  4 127),  Гахинга (Gahinga 3 474) и Сабиньо (Sabinyo 3 645). Връх Сабиньо се намира едновременно в 3 държави; Уганда, Конго и Руанда. В парка ще направим сафари с опитен местен водач за проследяване на групата горили Някагези. Планинските горили  са примати с 98% ДНК като тази на хората. За да проследим горилите в джунглата, ще направим преход между 2-4 часа в търсене на животните.

Вечеря и нощувка в хотел в Кисоро.

Ден 7. Кисоро (Уганда) – Цианика (граничен пункт с Руанда) – Национален парк Езерата Близнаци (Twin lakes Viewing).

След закуска отпътуваме към границата с Руанда. Ще преминем през граничния пункт Цианика. При пристигане в Руанда, се отправяме към природния парк Езерата Близнаци (Twin lakes Viewing). Самите езера са разделени от ивица земя, образувана от лава. Това прави земята богата и изключително плодородна, причина за буйната растителност по бреговете - бананови дървета, насаждения от чай и кафе и много други. Ще направим лека пешеходна разходка до върха, за да се насладим на прекрасната гледка. Ще видим как едното езеро Бурера (150 метра по-високо) се влива в другото – Рухондо.

Вчеря и нощувка в Best View Hotel-Musanze

image

Ден 8. Национален парк Езерата Близнаци (Twin lakes Viewing) – Национален парк Вулканите –  Селото Пазителите на горилите - Рубаву

След закуската потегляме към северозападната част на Руанда, където се намира Националния парк Вулканите. Паркът е обграден от склоновете на  шест угаснали вулкана, обрасли с древни тропически гори. Тук ще наблюдаваме планински горили, колобуси, златни маймуни и птици. Ще минем през различни екосистеми: вечнозелени и бамбукови гори, открити влажни ливади и блата. Със специално разрешително ще направим лек поход за наблюдение на Златните маймуни. Ще видим семейства горили, за които местният ни водач ще ни разкаже.

Продължамаме към Пазителите на горилите - село на около 50 км. от Националния парк Вулканите, където ще прекараме известно време с местните и тяхното ежедневие.

Вечерта ще стугнем до град Рубаву в близост до езерото Киву.

Вечеря и нощувка в хотел в Рубаву.

Ден 9. Рубаву – Езерото Киву - Рубаву

След закуската ще имаме разходка с лодка в езерото Киву, единственото вътрешно езеро в Руанда, на границата с Конго. Ще релаксираме в някое от множеството барчета на брега. По крайбрежието на езерото има няколко хубави курорти. Един от тях е Рубаву, където ще нощуваме. Някога това е бил известен плажен курорт, днес леко западнал.

Вечеря и нощувка в  Paradise Malahide Resort в курорта Рубаву.

Ден 10. Рубаву – Кигали

Днес продължаваме към столицата на Руанда – Кигали. Ще направим обиколка на града. Ще видим основната атракция - Мемориала на геноцида. През 1994 г. в Кигали е извършен геноцида, с който хората по света свързват името на града; около 800 хиляди човека са убити за 3 месеца.  Ще посетим още Музея на изкуствата на Руанда и екопарка Нюандунгу.

Вечеря и нощувка в хотел в центъра на Кигали.

image

Ден 11. Кигали

Днес ще се отбием в къщата- паметник на Ричард Канд, на името на първия немски имперски резидент Ричард Канд. Построена през 1907 г., къщата е последното останало архитектурно свидетелство от немската колониална епоха в Кигали.

Ще видим още Мемориала на белгийските миротворци – мястото, където са убити десет белгийски войници на ООН, охраняващи тогавашния министър-председател на Руанда.

Ще обядваме в Кигали, след което имаме трансфер до летището за полет към България.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!

Hide in super