ОТ  АРАЛСКО  МОРЕ  ДО  ТАШКЕНТ, ХИВА, БУХАРА  И  САМАРКАНД  ПРЕЗ  ПОЧТИ ЦЯЛ УЗБЕКИСТАН

ОТ АРАЛСКО МОРЕ ДО ТАШКЕНТ, ХИВА, БУХАРА И САМАРКАНД ПРЕЗ ПОЧТИ ЦЯЛ УЗБЕКИСТАН

Кратко описание

Ще пропътуваме почти цял Узбекистан, като започнем от района около Аралско море (с полет до Ургенч от Истанбул) и минем през Хива, Бухара и Самарканд, завършвайки това подробно пътешествие в Ташкент, от където летим обратно за София. Ще отделим 2 дни на един от най-дивите и екзотични райони в Средна Азия - Каракалпакстан, където се намират Аралско Море и извънземното плато Устюрт. Ще разгледаме Муйнак на брега на бившето Аралско Море, сега пресъхнало в тази си част, за да видим „Гробището на корабите“. От там с джипове навлизаме и пътуваме бавно през уникалното със своята красота и извънземни пейзажи плато Устюрт, докато стигнем до останките от Аралско Море. Ще пътуваме близо 100 км по дъното на бившето Аралско море докато стигнем до водите му. В близост ще нощуваме в юрти. Ще навлезем в един рядко посещаван, но тотално екзотичен свят. Продължаваме към старото село Курганча Кала (13 век), ще видим останки от фар, руините на изоставеното селище Урга, езерото Судочие, крепостта Гяур-Кала и още няколко места. Ще се отбием и през уникалния музей в Нукус, известен с огромната си колекция от съветско и руско авангардно изкуство.

Ще отделим ден за пясъчните пустинни замъци в древния Хорезъм: Червеният замък, Земният замък, Замакът на 40-те девици и последно, може би най-впечатляващият от всички - Аяз кала, където ще нощуваме на юрти.

Следва Хива, единственият град-музей в средна Азия, който е напълно запазен до наши дни. Продължаваме към Бухара и Самарканд с неговите разкошни медресета и джамии. Първият и последният ден са определени на Ташкент. Отделили сме достататъчно време за тези основни градове, за да ги разгледаме подробно с всички по-важни забележителности в тях. Летим обратно за Истанбул и София.

Пордобна програма за класическото ни пътешествието през Узбекистан - Пътешествие в Узбекистан - от Хива до Ташкент през Бухара и Самарканд.

image

Основна информация

Дати:  27 септември - 8 октомври 2024;

Продължителност: 10 нощувки/12 дни;

Група: 7/8 участника;

Цена за програмата в Узбекистан с включени самолетните билети: 2,475 евро/човек (4,851 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Узбекистан БЕЗ самолетни билети: 1,795 евро/човек (7/8 участника); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: Самолетен билет София - Ташкент - София (1) (виж цена с включени самолетни билети); самолетен билет Ташкент - Нукус; български водач; местни водачи в Ташкент и Каракалпакстан (района около Аралско море); всички трансфери с частен бус само за нашата група, включително от/до летищата; транспорт с джипове в района около Аралско море (2 дни); 8 нощувки в малки хубави хотелчета по двама човека в стая с включена закуска (съотвествие на 3 звезден хотел); 2 нощувки в лагери в юрти и по-базисни условия с включени закуските и вечерите); всички хранения (закуска, обяд и вечеря) по време на джип сафарито около Аралско море;

Цената не включва: обяди и вечери (освен тези по време на джип сафарито около Аралско море, където цялата храна е включена); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН);; разходи от личен характер;

(1) Самолетни билети с Турските авиолинии

Отиване: София 21.10 - Истанбул 22.40; Истанбул 00.55 - Ташкент 07.20;

Връщане: Ташкент 09.00 - Истанбул 12.15; Истанбул 19.00 - София 20.20;

Цена: 680 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е леко различна).

Виза за Узбекистан не е необходима.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Ташкент, Узбекистан

Днес ще пристигнем сутринта в Ташкент, столицата на Узбекистан с полет от Истанбул. Ще ни вземат с бус, само за нашата група и ще ни закарат в центъра за закуска и кратка почивка. Следва обиколка на столицата с местен водач. Ще разгледаме основните обекти в Стария Град - комплекс "Хазрет-Имам", където се съхранява най-старият известен Коран в света, Медресето Барак-Хан (16 век), Джамията "Тилля-Шейх", Мавзолея на Свети Абу Бакър Кафал Шаши (15 век). Следва базара "Чорсу", предлагащ разнообразие от традиционни узбекски артикули като керамика, бижута, чанти, облекла и други. Ще се возим и на метрото известно със своя дизайн и станции, декорирани с цветни мозайки и керамика, изобразяващи различни теми. Ако остане време ще видим площад "Амир Тимур", площад "Независимост", катедралата "Сакред Харт". В късния следобяд ще отидем отново на летището за вътрешен полет към Нукус. Пристигаме вечерта в Нукус, където е първата ни нощувка.

Ден 2 Муйнак; плато Устюрт и Аралско Море

Сутринта тръгваме от Нукус към град Муйнак на брега на бившето Аралско Море. Ще видим „Гробището на корабите“, бившето пристанище с изоставени кораби в пясъка, ще се отбием през местния исторически музей. Продължаваме към уникалното със своята красота и извънземни пейзажи плато Устюрт.

Ще стигнем до останките на Аралско море в късния следобед. През цялото време ще спираме за снимки на красивите каньони, хълмове и причудливи скални образувания. Ще нощуваме в специален лагер с юрти.

image

Ден 3 Селото Курганча Кала; Кунград; изоставеното селище Урга; езерото Судочие; мемориалния комплекс Миздахан и крепостта Гяур-Кала

Днес ставаме рано, за да снимаме невероятните пейзажи на Аралско море.

Качваме се на джиповете и се отправяме към старото село Курганча Кала, датиращо от 13 век. Ще спрем в Кунград, един от търговските центрове на "Пътя на коприната". По пътя ще видим останки от фар и руините на изоставеното селище Урга. Ще стигнем до езерото Судочие. Ще се отбием до останките на старо село, населявано в миналото от староверци от руски, немски и полски произход. Има старо гробище и рибна фабрика, която днес е изоставена, далеч от водата. Днес ще видим още крепостта Гяур-Кала. Вечерта ще пристигнем в град Нукус, където ще отседнем в хотел.

image

Ден 4 Пясъчните пустинни замъци в древния Хорезъм

Днес последователно ще посетим останките от пясъчните пустинни замъци: Червеният замък, Земният замък, Замакът на 40-те девици и последно, може би най-впечатляващият от всички - Аяз кала. Тук има разкошен лагер с юрти и великолепни панорами към замъка и пустинята, поради което ще останем да нощуваме.

image

Ден 5 Хива

След закуската в лагера имаме трансфер от около 130 км до Хива. След като се настаним в хотела в старата част, тръгваме на обиколка из града с местен водач.

Днес целият ден е посветен на Хива, единственият град-музей в Централна Азия, който е напълно запазен до наши дни. Ще имаме обзорна обиколка около архитектурния комплекс. Ще разгледаме както следва: Ичан-Кала - историческия център на Хива, който е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, замъкът на Куня-Арк хан - вътрешната цитадела на Ичан-Кала (16-17 в.сл.), Минарето Калта, което е било най-високото минаре в Централна Азия (19 в.), Мохамед Амин-Хан - най-голямото средновековно медресе в Хива (1845-1855 г.), Джамията Джума с 213 дървени колони и минаре с височина 32,5 м (10 ти в.). След обиколката на Хива ще видим още: дворецът Таш-Хаули (Каменният двор), приличащ на крепост с високи биткойни, кули и укрепени порти (19 в.), Ак-джамия (Бяла джамия) - малка джамия до портите на Палван- Дарваза (1838-1842), некропола на Пахлаван Махмуд - култовият център на Ичан-Кала (1810-1913 г.), Резиденция на Ислям Ходжа (1910 г.) - везирът (министър) на последния хан. Ансамбълът се състои от най-малкото медресе в Хива и минаре, чиято горна платформа е с височина 45 м и е най-високата наблюдателна точка в града. Разходка за разглеждане на града по залез слънце. Нощувка в хотела.

image

Ден 6 От Хива до Бухара

Днес почти целия ден ще мине в път, тъй като ще пътуваме от Хива към Бухара (около 5-6 часа). Късният следобед пристигаме в Бухара, където се настаняваме в хотел. Вечерна разходка из стария град и вечеря в хубаво ресторантче.

Ден 7 Бухара

Днес денят е посветен на Бухара. След закуската в хотела започваме с еврейския квартал и Синагогата. Следва крепостта Арк (VI - XIX в.). По време на средновековието крепостта е била всъщност цял град с къщите на емирите и техните жени, джамии, монетен двор, правителствени институти, складове, затвор и площад за публични екзекуции, както и ансамбълът “Боло Хус”, мавзолея на “Саманид” (IXв) - тухлена сграда, оформена като куб, покрита с купол с неповторим геометричен дизайн. Продължаваме към мавзолея “Чашма Аюб”. След обяда ще посетим архитектурния ансамбъл “Пойкалон" (XII — XVI в), медресето „Мири Араб“ и минарето “Калон” (46 м). Улугбекското медресе (1417 г.) е най-старото от трите медресета построени от образования владетел Тимурид. Ще видим старите търговски сгради с характерните купули - Тоги Заргарон, Тоги Телпак, Тоги сарафон и Тоги Сарафон Афган. Ще видим и Тим Абдулакхан с една от най-елегантните търговски сгради. Следва джамията Магоки Атори, Лаби-Хауз (XVI — XVII в.) и комплекса с медресето Нодир - Девън Беги. Нощувка в хотел.

image

Ден 8 От Бухара към Самарканд (около 4 или 5 часа)

Днес ще имаме трансфер от Бухара към Самарканд. След като пристигнем в Самарканд, ще се настаним в хотела, след което ще имаме разходка. Нощувка в хотел в Самарканд.

Ден 9 Самарканд

Днес целият ден е посветен на Самарканд: площада Регистан, Медресето Улугбек (15 в.), Медресето Шир-Дор (17 в.), Медресето Тила-Кори (17 в.), Джамията Биби-Хонум и пазара са сред основните места, които ще посетим. Нощувка в хотела.

image

Ден 10 От Самарканд към Ташкент (около 3 часа)

Днес пътуваме от Самарканд към Ташкент. Настаняваме се в хотел в Ташкент, след което следва разходка из вече познатия град, пазар и други забавления в последния ден от нашето пътуване в Узбекистан.

Ден 11 Обратен полет към Истанбул и София

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!

Hide in super