ВУДУ  ПЪТЕШЕСТВИЕ  ПРЕЗ  ЗАПАДНА  АФРИКА - ГАНА, ТОГО  И  БЕНИН

ВУДУ ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ЗАПАДНА АФРИКА - ГАНА, ТОГО И БЕНИН

Кратко описание

Това вълшебно пътуване из западна Африка ще ни отведе до някои от най-интересните места в Гана, Того и Бенин. Акценти ще бъдат богатата вуду култура на района, местните племена с техните традиции, както и някои от най-впечатляващите природни забележителности в тази част на Африка.

Започваме пътуването от Акра, столицата на Гана. Тук ще се разходим из старата част на града Джеймстоун. В Гана ще посетим още селата и пазарите на етническата група Кробо, Нима - най-големия пазар на подправки в страната, селищата по западния бряг на река Волта - Атимпоку и Атсиекпое.

Продължаваме към Того и района около Кпалиме, известен с най-високата планина в Того - Агу. Ще имаме кратък пешеходен преход през джунглата до водопада Томегбе, като ще спираме в кафеените и какаови плантации за почивка и дегустации. Ще стигнем до най-високото населено място в планината Агу - селото Агутоджи, от където се вижда най-високия връх в Того - Връх Агу (986 метра).

Продължаваме към Бенин. Подробно ще разгледаме Абомей, древен град известен с традиционна вуду култура и традиционни церемонии. Ще разгледаме Кралския дворец и музея в Абомей (ЮНЕСКО). Ще си починем малко в крайбрежното градче Гранд Попо - палми, плажове и всичко останало. Тук ще видим Зангбето, вуду пазителите на нощта, техните танци и церемонии. С лодки-пироги ще се разходим по река Моно - екзотични брегове с пясъчни дюни и палми, мангрови гори, много птици и животни. Ще слизаме в рибарските селища и ще се запознаваме с местната вуду култура.

Ще разгледам подробно град Ауда, духовната столица на Бенин. Преди да приключим пътуването из западна Африка в Котону, Бенин, ще се отбием в уникалното наколко селище Ганви и прочутия пазар Дантокпа. Видеото и снимките в програмата са от предишното ни пътуване по маршрута.

Бележка: Имаме две пътувания през годината - лятно и зимно. Тъй като района се намира близо до Екватора, няма съществена разлика в климата и времето, поради което тази програма може да се изпълнява целогодишно.

Основна информация

Дати: 1-10 декември 2024;

Продължителност: 9 нощувки/10 дни;

Група: 7 човека; При по-малко хора в групата, цената ще се увеличи;

Цена за програмата в Гана, Того и Бенин + самолетни билети: 3,444 евро/човек (6,750 лева при курс 1,96 лева за евро). При промяна на цената на самолетните билети, общата цена ще се промени.

Цена само за програмата в Гана, Того и Бенин: 2,420 евро/човек (4,744 лв/човек);

Цената включва:

Самолетни билети: София - Акра (Гана) на отиване и Котону (Бенин) - София (1) (виж цената с включени самолетни билети);

Водачи: български водач; местен водач и шофьор,

Транспорт: транспорт с малък климатизиран бус по целия маршрут;

Нощувки: 9 нощувки в хотели 3 или 4 звезди с всички удобства в стая по двама с включена закуска (линкове към сайтовете на хотелите може да видите към всеки ден от програмата);

Цената не включва:; визи (2); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); обяди и вечери; разходи от личен характер.

Срок за записване: поне 2 месеца преди датата на тръгване или до изчерпване на местата в групата от 7 човека. Моля, не оставяйте записването си за последния момент.

(1) Самолетни билети с Турски авиолинии

Отиване:

София 09:25 - Истанбул 10:55;

Истанбул 14:20 - Акра (Гана) 18:35;

Връщане:

Котону (Бенин) 23:35 - Истанбул 10:10;

Истанбул 13:35 - София 14:55;

Цена: 1,024 евро/човек; В момента на резервацията цените може да са различни. При промяна на цената на самолетните билети, общата цена ще се промени.

(2) Визи Цената на визата за Гана е 150 долара и се получава на летището в Акра. Изготвяне на документи и покани за тази виза - 50 долара. Цените на визите за Того и Бенин са ниски, около 25 евро. Те се получават на границите на съответните държави, като за Бенин има и електронна виза. След сформиране на групата, ще бъдете уведомени дали има промени в горните цени. Парите за визите ще се съберат отделно. Всички визи уреждаме ние.

Условия за влизане в Гана, Того и Бенин: Необходимо е да бъдете ваксинирани срещу Ковид и да имате валиден сертификат.

Ваксината срещу жълта треска е задължителна. Необходимо е да имате така наречената Жълта книжка с отбелязана ваксината в нея. Подробности за тази ваксина, както и други детайли, свързани със здравето и безопасността в района, ще бъдат предоставени след сформиране на групата.

image

Програма

Ден 1 - Пристигане в Акра, столицата на Гана

Днес вечерта пристигаме на международното летище Котока в Акра. Полетът до Акра е в рамките на един ден. Следва трансфер до хотела.

Нощувка: Paloma Hotel; http://www.palomahotel.com/

Ден 2  Акра; Пазара Кроболанд

Ставаме рано сутринта, за да идем до едно от най-атрактивните и автентични места в ганайската столица, старата част на Акра - Джеймстоун и по-точно рибарското пристанище.

image

Продължаваме към селата населени от етническата група Кробо, известни със занаятчийските си умения и най-вече с изработката на специален вид мъниста. Ще се отбием до малка семейна фабрика за стъклени мъниста, където ще научим повече за  процеса на изработката на тези популярни украшения. Тук се ползват само традиционни методи, рециклирани стъклени бутилки, термитна глина и вода.

Продължаваме към селото Нима, където живее най-старата общност Зонго в Гана, датираща от 1836 г. Нима е рай за любителите на подправките, тъй като тук е най-големия пазар на подправки в страната. Това е мястото, където можете да закупите най-добрите подправки в Гана като прекесе, африканско индийско орехче, зърната от рая и зърната на Селим и разбира се подправката суя.

Продължаваме към Атимпоку, район с няколко селища по протежение на западния бряг на река Волта. Намира се точно до моста Адоми, който е вход към региона Волта. Ще се насладим на гледките към реката и ще опитаме вкусна риба в някой местен ресторант.

Нощувка: Afrikiko RiverFront Resort; https://afrikikoresort.com/

image

Ден 3 Атсиекпое - Кпалиме

Продължаваме към Атсиекпое, живописно село, разположено на зелените брегове на река Волта. До него ще стигнем след пресичане на реката с лодки. Повечето къщи са построени от термитна глина. Ежедневието на хората от селото е свързано и зависимо от реката. Ще имаме обяд в ресторант на брега на реката, след което ще се разходим из селото.

След като пресечем границата с Того, продължаваме към района около Кпалиме, известен с най-високата планина в Того - Агу. Ще се насладим на прекрасните планински пейзажи, ше се отбием през какаовите и кафеените плантации. Самият град Кпалиме е оживено място с няколко пазара и много ресторанти. Ще посетим пазара на изкуствата "Le Centre Artisenal".

Нощувка: Hotel Parc Residence; (http://www.hotel-parc-residence.com)

image

Ден 4 Цял ден в района Кпалиме и околностите; пешеходен преход в джунглата

Днес ще имаме пешеходен преход в районите Клоуто и Кума-Конда. Ще походим из джунглата, като преходът не е тежък или изискващ специална подготовка.

Съвсем близо до едно от селата започва чудна долина потънала в гъста дива джунгла. По върховете на дърветата живеят стотици прилепи, които издават характерен шум. Когато водачът плясне с ръце, огромно количество прилепи се дигат с шум във въздуха, като за момент небето почернява от тях.

Ще спираме да си приказваме с хората, които отглеждат кафе и какао.

Ще посетим и ателиетата на местни художници, които използват естествени бои от джунглата за своите произведения на изкуството.

Ще стигнем до водопада Томегбе, приятно прохладно място с вода и буйна растителност около него.

Нощувка: Hotel Parc Residence (http://www.hotel-parc-residence.com )

image

Ден 5 Кпалиме  - Абомей (Бенин), столица на бившата империя Дахомей

Днес ще стигнем до най-високото населено място в планината Агу - селото Агутоджи, от където се вижда най-високия връх в Того - Връх Агу (986 метра). Ще се запознаем с местните хора, ще видим как живеят и ще се разходим по пътеките наоколо. Мястото е много красиво.

Продължаваме към границата с Бенин и град Абомей, столицата на древната империя Дахомей. Градът е известен вуду център - традиционна вуду култура, вуду свещеници и традиционни церемонии. Ще видим много вуду храмове и светилища.  На място ще научим къде има вуду церемония, за да присъстваме. Не ходим на предварително организирани само за туристи церемонии. Затова ще останем да спим в града, вместо в по-туристическото място Бохикон. Идеята е да можем при знак от местния ни водач, да отидем бързо до храма, където се провежда вуду церемония. Ще посетим и местния пазар за вуду фетиши.

Абомей е важен град и столица на древната империя Дахомей. Между 1695 и 1900 г. дванадесет крале управляват могъщата империя на народа Фон. Империята играе съществена роля през епохата на търговията с роби.

В Абомей ще видим паметника на Бенхазин, разположен на източния вход на града и стария квартал, където ще намерим останки от стена от кал, която някога е заграждала царството.

Нощувка: Suncity Hotel;  https://www.benin-suncityhotel.com/

image

Ден 6 Абомей - Мистерията на Гранд Попо

Днес продължаваме с Кралския дворец и музея в Абомей (ЮНЕСКО). Всеки нов крал е добавял своя собствена резиденция в дворцовия комплекс, което е довело до построяването на 12 дворци в империята. В момента само два от тях са останали.

От разходката из тези места ще научим повече за могъщото царуване на народа Фон, най-голямата етническа група в Бенин, които основават империята на Дахомей.

Продължаваме към градчето Гранд Попо, разположено на морския бряг на Гвинейския залив. Идеално място за почивка на пясъчен плаж с палми след интензивното пътуване във вътрешността на Бенин.

Градчето и околните села са един от най-важните центрове на вуду културата в Бенин.

Ще посетим и разгледаме няколко светилища. Тук ще видим Зангебето, вуду пазителите на нощта, техните танци и церемонии, популярни предимно в Бенин и Того.

Куклите Зангбето са високи колкото човешки ръст, покрити с цветна слама. Те са диви нечовешки духове (силите на природата и на нощта, които обитават Земята още от преди човешките същества). Зангбето излизат в тъмнината на нощта, издават шум, за да обявят пристигането си. Движат се с въртеливо движение по прашната площадка. Около тях се суетят мъже, вършат церемонии. В някакъв момент духът (голямата кукла) спира движението, тресе се, хората махат купола с ресни, като вътре се вижда малка вуду статуя. Мъжете поемат в устата си алкохолна течност (джин) и плюят върху статуята. Ритуалът се съпровожда от силна музика и танци. След като духът се успокои, куполът с ресни отново се слага, след което продължава въртенето. Този вуду ритуал се провежда във всички села в Бенин.

image

Ще се качим на малки лодки-пироги за разходка по река Моно - екзотични брегове с пясъчни дюни и палми, мангрови гори, много птици и животни. Най-южната част на реката е естествената граница между Того и Бенин. Сладката вода от река Моно и солената вода на Гвинейския залив се срещат в „Les Bouches du Roi“ (Устието на краля). Култът към вуду е много силен в този район на Бенин. Ще спираме в малки рибарски селища по пътя, където ще се срещаме с местните рибарски общности и ще посещаваме местните вуду светилища.

Нощувка: Cozy hotel

image

Ден 7 Уида

За много хора Уида е основната причина да посетят Бенин. Градът има богата традиционна и колониална история, включително свързана с търговията с роби. В същото време мястото се възприема като духовната столица на Бенин.

Нощувка: Hotel Djeba; http://www.hoteldjegba.com/

Ден 8 Уида и района наоколо

Град Уида е "вуду столица на Бенин". Вуду религията е дълбоко вкоренена в културата и традициите на Бенин. Това не е вероизповедание, а начин на живот. Тази религия почита стотици малки богове и едно върховно същество. След като човек умре, душата му се превръща в дух със свръхестествени сили. Местните свещеници, наричани още жужу (juju) или фетиши, имат способността да комуникират с духовете. Чрез разнообразни ритуали или церемонии, духовете се привличат, могат да общуват с живите, както и да се намесват в някои области от живота на хората.

Ще посетим “Храма на Питоните”. Както името подсказва, в него живеят и се почитат като богове змии - питони. Змията е свята във вуду ритуалите, поради което има и специален храм посветен на нея.

image

Ще минем по "Пътят на робите" - „Route des Enclaves“, 3,5 километров черен път, който е бил последния етап от маршрута преди робите да бъдат натоварени на корабите.

В края на този път ще видим Мемориала, точката от която не е имало връщане назад за робите. Тук на плажа се провежда Фестивала, където ще останем почти целия ден.

Ще посетим историческия музей, разположен в старата крепост, известна преди като Форталеза Сао Жоао Батиста и богатия музей Бразилия.

Ще се разходим из “Свещената гора”. Паркът е дом на няколко десетки скулптури на съвременни местни артисти, представящи герои и свързани с тях истории от местната вуду традиция.

Hotel Djeba: http://www.hoteldjegba.com/

Ден 9 Наколното село Ганви - Котону

Продължаваме към селото Ганви, до който може да се стигне само с моторно кану. Селото е построено на дървени платформи в средата на реката. Около 40 000 души от племето Тофину живеят в това последно по рода си селище в Западна Африка (на 400 години).

image

В миналото хората строели селата си в реката, за да се спасят от ловците на роби. Хората Тофину се препитават почти изцяло от риболов.

image

Следобед пристигаме в град Котону, бившата столица на френската колония Дахомей, днес голям типичен африкански град. Ще се разходим из най-големия пазар в Бенин - Дантокпа с голяма вуду част за продажба на вуду фетиши.  Имаме хотел тази вечер. По-късно ще имаме трансфер към летището за полета към Истанбул в 23.30.

Хотел: La Masion de La Canelya; http://www.lamaisondecanelia.com/

Ден 10 Пристигане в София

Днес пристигаме в София.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!