ДЖИП САФАРИ ПРЕЗ РАЙОНА МАНГИСТАУ И ПЛАЖ НА КАСПИЙСКО МОРЕ В ЗАПАДЕН КАЗАХСТАН

ДЖИП САФАРИ ПРЕЗ РАЙОНА МАНГИСТАУ И ПЛАЖ НА КАСПИЙСКО МОРЕ В ЗАПАДЕН КАЗАХСТАН

Кратко описание

Основната част от това пътешествие е 4 дневния преход с джипове в Мангистау - район с умопомрачителна природа, див, слабо населен и буквално вълшебен. Три пъти ще имаме диво къмпингуване на палатки на страхотни места в района, за да се насладим на изгревите и залезите. Ще изминем общо около 1,300 км през плата, долини, степи, пустини и планини (имената на всички места са в програмата), за да се видим едни от най-впечатляващите природни забележителности на планетата. Не преувеличавам! Думите са бедни да опишат този район, затова гледайте видеата. Един отделен ден от джип сафарито ще посветим на некропола и подземната джамия Караман Ата, каньона и руините Ушкую и каньона Ъйбъйк - едно от най-фотографираните места в района. Разбира се ще разгледаме града Актау (бившия Шевченко) и ще ходим на плаж на Каспийско море. Ще има възможност за екскурзия до единственото сладководно езеро в Мангистау - Саура и до градчето Форт Шевченко - отдалечено, но любопитно място с два много добре уредени и интересни музея. Летим до/от Актау, Казахстан през Истанбул. Всички снимки са от наше пътуване в района.

image

Основна информация

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Период на пътуване: пролет/есен;

Дати: 04-12 май 2024; Възможно е датите да претърпят леки корекции заради разписанието на полетите. Ако сте група от най-малко 3 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 5/6 човека;

Цена за програмата в Казахстан + самолетните билети: 2,072 евро/човек (4,061 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Казахстан без самолетни билети: 1,460 евро/човек (група от 5/6 човека);

Цената включва: самолетни билети София - Актау (Казахстан) - София (1); български водач, местен водач и шофьори на джиповете за джип сафарито; трансфери от и до летището; транспорт с джипове (по трима човека в кола); 4 нощувки в хубав 3 звезден хотел в стаи по двама с включени закуски на брега на морето и 3 нощувки диво къмпингуване на палатки в пустинята; къмпинг оборудване; всички закуски плюс всички хранения (закуски, обяди и вечери) по време на джип сафарито (с изключение на вечерята последния ден от сафарито); всички такси за националния парк;

Цената не включва: обядите и вечерите извън джип сафарито; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); други разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети с Турските авиолинии:

Отиване:

София 21.15 - Истанбул 22.45;

Истанбул 01.25 - Актау 06.15;

Връщане:

Актау 07.30 - Истанбул 08.45;

Истанбул 13.20 - София 14.35;

Цена: 612 евро/човек (цената подлежи на потвърждение).

Условия за влизане в Казахстан: Български граждани не се нуждаят от виза. Към момента няма ограничения за влизане в страната по отношение на Ковид - не се изисква ПСР, ваксинационни сертификати или други документи.

За джип сафарито е необходимо да си носите собствен спален чувал, всичко друго е осигурено. След сформиране на групата, ще бъдат дадени подробни указания за багаж и други детайли.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Актау, административната столицата на района Мангистау в западен Казахстан; Некропола и подземната джамия Караман Ата; Каньона и руините Ушкую; каньона Ъйбъйк След като пристигнем, ще си починем малко, след което се отправяме на първата екскурзия в казахските степи. Първо ще разгледаме некропола и подземната джамия Караман Ата (13-19 век). Тук е един от най-големите и добре запазени некрополи в района Мангистау, ползван в миналото от местните племена като място за жертвоприношения и полагане на клетви.

Продължаваме към Ушкую - каньон и древното поселище разположено в изкуствено прокопани пещери в каньона. Тук ще видим кули, крепостна стена и пещери със средновековни надписи. Много живописно природно и интересно историческо място.

Последния обект днес е каньона със странното име Ъйбъйк - изключтително красива природна забележителност - странни каменни форми, арки и дълбоки проломи. Напоследък мястото става популярно сред местните красавици, които идват да си правят фотосесии. Разбира се и ние ще снимаме много. Връщаме се вечерта в хотела в Актау.

image

Дни 2 - 5 - Дивата природа на Мангистау

Днес се качваме на джиповете и се отправяме навътре в дивите степи и пустиня на Мангистау. Следващите 4 дни ще обикаляме през райони с неземна красота, ще спим на палатки (диво къмпингуване), ще посрещаме изгревите и изпращаме залезите от невероятни места (внимание фотографи) и като цяло ще се насладим на един много рядко посещаван район с природни забележителности, които за щастие все още не са в масовия туристически списък. Думите са бедни, за да опишат тези места, затова гледайте видеата, които дават някаква представа.

Първият ден ще минем около 350 км. Ще спираме и разглеждаме следните места: Кониен Капамсей, подземната джамия Шакпак-Ата, Кониен Шапкак - тасаи, Долината на Топките (странно място покрито с каменни топки), цветните парчета земя КокКала (наричт мястото Джурасик), Планината Шеркала, Долината Айракти -Шоманей. Вечерта - диво къмпингуване.

На следващия ден ще минем нови 300 км. Днешният ден включва и малко ходене (около 40 мин) в района Айракти, за да видим селото Шетпе и соленото езеро Тузбаир. Вечерта - диво къмпингуване.

image

На третия ден от това пътешествие ще изминем около 350 км. Ще пресечем платото Устийрт, за да стигнем до Бекет Ата (Свещенно място) и до място наречено Бозхира, от където панорамите спират дъха. Ще останем тук доста време, за да снимаме. Постепенно слизаме надолу от платото, където ще нощуваме отново в палатки.

Последният ден също ще минем около 350 км. Преди това обаче ще имаме пешеходен преход от около час и половина през Бозхира, за да се насладим още веднъж на невероятната красота на това място. Продължаваме с джиповете към Планината Бокти, след това към Цветната Планина Къзълкуп (наричат я Тирамису заради приликата с тази торта). След като се наснимаме, потегляме обратно за Актау, където ще пристигнем вечерта за нощувка в нашия хотел.

image

Ден 6 Актау

Целият ден днес е посветен на този леко странен град на брега на Каспийско море. Градът е основан през 1961 година под името Шевченко. Тук е най-голямото казахско пристанище на Капийско море, от където се изнася петрол и други ценни продукти. Затова градът е доста добре развит и по-скъп от останалата част на Казахстан. Ще се разходим по крайбрежните улици, ще пием кафе бавно, може малко плаж...релакс и опознавне на това странно място. Нощувка в хотел.

Ден 7Актау или екскурзия до сладководнто езеро Саура и градчето Форт Шевченко

Днес имаме свободен ден за почивка и плаж на Каспийско море. Има възможност за екскурзия до единственото сладководно езеро в Мангистау - Саура, където могат да се видят костенурки и други местни видове. Екскурзията включва и посещение на градчето Форт Шевченко - отдалечено, но любопитно място с два много добре уредени и интересни музея. Цената на тази екскурзия не е включена в общата цена (60 долара на човек).

Ден 8 Полети обратно към Истанбул и София

Днес летим обрaтно за Истанбул и София.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!