ДЖИП САФАРИ ПРЕЗ РАЙОНА МАНГИСТАУ И ПЛАЖ НА КАСПИЙСКО МОРЕ В ЗАПАДЕН КАЗАХСТАН

ДЖИП САФАРИ ПРЕЗ РАЙОНА МАНГИСТАУ И ПЛАЖ НА КАСПИЙСКО МОРЕ В ЗАПАДЕН КАЗАХСТАН

Кратко описание

Основната част от това пътешествие е 4 дневния преход с джипове в Мангистау - район с умопомрачителна природа, див, слабо населен и буквално вълшебен. Три пъти ще имаме диво къмпингуване на палатки на страхотни места в района, за да се насладим на изгревите и залезите. Ще изминем общо около 1,300 км през плата, долини, степи, пустини и планини (имената на всички места са в програмата), за да се видим едни от най-впечатляващите природни забележителности на планетата. Не преувеличавам! Думите са бедни да опишат този район, затова гледайте видеата. Един отделен ден от джип сафарито ще посветим на некропола и подземната джамия Караман Ата, каньона и руините Ушкую и каньона Ъйбъйк - едно от най-фотографираните места в района. Разбира се ще разгледаме града Актау (бившия Шевченко) и ще ходим на плаж на Каспийско море. Ще има възможност за екскурзия до единственото сладководно езеро в Мангистау - Саура и до градчето Форт Шевченко - отдалечено, но любопитно място с два много добре уредени и интересни музея. Летим до/от Актау, Казахстан през Истанбул. Всички снимки са от наше пътуване в района.

image

Основна информация

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Период на пътуване: пролет/есен;

Дати: 18-26 май 2024; 21-29 септември 2024; Възможно е датите да претърпят леки корекции заради разписанието на полетите. Ако сте група от най-малко 3 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 6 човека;

Цена за програмата в Казахстан + самолетните билети: 2,172 евро/човек (4,256 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Казахстан без самолетни билети: 1,560 евро/човек (група от 6 човека); Ако групата е по-малко от 6 човека, ще се наложи малко доплащане;

Цената включва: самолетни билети София - Актау (Казахстан) - София (1); български водач, местен водач и шофьори на джиповете за джип сафарито; трансфери от и до летището; транспорт с джипове (по трима човека в кола); 4 нощувки в хубав 3 звезден хотел в стаи по двама с включени закуски на брега на морето и 3 нощувки диво къмпингуване на палатки в пустинята; къмпинг оборудване; всички закуски плюс всички хранения (закуски, обяди и вечери) по време на джип сафарито (с изключение на вечерята последния ден от сафарито); всички такси за националния парк;

Цената не включва: обядите и вечерите извън джип сафарито; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); други разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети с Турските авиолинии:

Отиване:

София 21.15 - Истанбул 22.45;

Истанбул 01.25 - Актау 06.15;

Връщане:

Актау 07.30 - Истанбул 08.45;

Истанбул 13.20 - София 14.35;

Цена: 612 евро/човек (цената подлежи на потвърждение).

Условия за влизане в Казахстан: Български граждани не се нуждаят от виза. Към момента няма ограничения за влизане в страната по отношение на Ковид - не се изисква ПСР, ваксинационни сертификати или други документи.

За джип сафарито е необходимо да си носите собствен спален чувал, всичко друго е осигурено. След сформиране на групата, ще бъдат дадени подробни указания за багаж и други детайли.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Актау, административната столицата на района Мангистау в западен Казахстан; Тур в града

Днес пристигаме рано в града. Ще имаме трансфер до хотела и почивка. Нямаме предвидена нощувка тази нощ, тъй като пристигаме рано. Малко по-късно започва туристическата обиколка на забележителностите. Градът е основан през 1961 година под името Шевченко. Тук е най-голямото казахско пристанище на Капийско море, което прави града по-добре развит и по-скъп от останалата част на Казахстан. След включения в програмата тур, ще се разходим по крайбрежните улици, ще пием кафе бавно, може и малко плаж. Нощувка в хотел в Актау.

image

Дни 2 - 5 - Дивата природа на Мангистау

Днес се качваме на джиповете и се отправяме навътре в дивите степи и пустиня на Мангистау. Следващите 4 дни ще обикаляме през райони с неземна красота, ще спим на палатки (диво къмпингуване), ще посрещаме изгревите и изпращаме залезите от прекрасни места (внимание фотографи) и като цяло ще се насладим на един рядко посещаван район с природни забележителности, които за щастие все още не са в масовия туристически списък. Думите са бедни, за да опишат тези места, затова гледайте видеата, които дават някаква представа.

Ще спираме и разглеждаме места като: Кониен Капамсей, подземната джамия Шакпак-Ата, Кониен Шапкак - тасаи, Долината на Топките (странно място покрито с каменни топки), цветните парчета земя КокКала (наричт мястото Джурасик), Планината Шеркала, Долината Айракти -Шоманей. Вечерта - диво къмпингуване.

Ще имаме малко ходене (около 40 мин) в района Айракти, за да видим селото Шетпе и соленото езеро Тузбаир.

image

Ще пресечем платото Устюрт, за да стигнем до Бекет Ата (Свещенно място) и до място наречено Бозхира, от където панорамите спират дъха. Ще останем тук повече време.

Ще имаме още един лек пешеходен преход от около час и половина през Бозхира, за да се насладим още веднъж на невероятната красота на това място. Продължаваме с джиповете към Планината Бокти, след това към Цветната Планина Къзълкуп (наричат я Тирамису заради приликата с тази торта). Вечерта се прибираме в хотела в Актау.

image

Ден 6 Некропола и подземната джамия Караман Ата; Каньона и руините Ушкую; каньона Ъйбъйк Първо ще разгледаме некропола и подземната джамия Караман Ата (13-19 век). Тук е един от най-големите и добре запазени некрополи в района Мангистау, ползван в миналото от местните племена като място за жертвоприношения.

Продължаваме към Ушкую - каньон и древното поселище разположено в изкуствено прокопани пещери в каньона. Тук ще видим кули, крепостна стена и пещери със средновековни надписи. Много живописно природно и интересно историческо място.

Последния обект днес е каньона със странното име Ъйбъйк - изключтително красива природна забележителност - странни каменни форми, арки и дълбоки проломи. Напоследък мястото става популярно сред местните красавици, които идват да си правят фотосесии. Нощувка в Актау.

Ден 7 Екскурзия до сладководното езеро Саура и градчето Форт Шевченко

Днес ще пътуваме до единственото сладководно езеро в Мангистау - Саура, където могат да се видят костенурки и други местни видове. Ще стигнем до градчето Форт Шевченко - отдалечено, но любопитно място с два много добре уредени и интересни музея. Нощувка в Актау.

Ден 8 Полети обратно към Истанбул и София

Днес летим за Истанбул и София.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!