Здраве по време на пътуване

Здраве по време на пътуване

Тази публикация дава най-общи насоки и препоръки във връзка със здравето преди, по време и след завръщането ви от пътешествие.

Най-често срещани заболявания и имунизации при пътуване в тропически райони

Жълта треска

Жълтата треска се разпространява от вид комар, който е често срещан в „пояса на жълтата треска“ - части от Африка и Южна Америка. Лесно се предотвратява с проста и високоефективна ваксинация.

Инкубационният период продължава 3 до 5 дни. В повечето случаи проявата се ограничава до признаци на лека треска и главоболие. В тежката си форма заболяването протича с висока температура, втрисане, кръвоизливи по кожата, ускорен пулс, главоболие, болки в гърба и немощ. Чести признаци са и гадене, повръщане и запек. Жълтеницата обикновено се появява на втория или третия ден. След третия ден симптомите се утежняват и в крайния етап се проявяват признаци на масивно кръвотечение, демонстрирано с повръщане на кръв. Пациентът изпада в делириум и кома и често заболяването завършва със смърт. По време на епидемии процента на смъртност достига до 85%. Въпреки че в днешни дни заболяването все още се среща, то обикновено се ограничава само до спорадични случаи.

Трябва да имате ваксинацията поне 10 дни преди да планирате да влезете в зона с жълта треска. Това е така, защото отнема няколко дни, преди да сте ефективно защитени и може да изпитате грипоподобни симптоми, които са неприятни при полет на дълги разстояния. След като ви бъде поставена ваксината, клиниката ще ви издаде международен сертификат за ваксинация или профилактика (IVCP), който доказва, че сте били ваксинирани.

Задължителна имунизация срещу Жълта треска изискват следните страни в Африка: Ангола, Бенин, Буркина Фасо, Бурунди, Камерун, Конго, Демократична република Конго (бивш Заир), Кот д'Ивоар, Екваториална Гвинея, Етиопия, Габон, Гамбия, Гана, Гвинея, Гвинея - Бисао, Кения, Либерия, Мали, Мавритания, Нигер, Нигерия, Сенегал, Сиера Леоне, Южен Судан, Судан, Того, Уганда, Централноафриканска Република, Чад

Задължителна имунизация срещу Жълта треска изискват следните страни в Южна Америка: Аржентина, Бразилия, Боливия, Колумбия, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Панама, Парагвай, Перу, Суринам, Тринидат и Тобаго, Венецуела

Информацията е от Националния център по заразни и паразитни болести, на чиято страница може да намерите друга полезна информация, включително препоръчителните имунизации според географския район.

Малария

Маларията е една от най-често срещаните болести в Африка, но е лесно предотвратима и лечима с антималарийни лекарства. Маларията е заразно заболяване, което се причинява от 4 вида маларийни плазмодии. Източник на заразата са болните хора и паразитоносителите.

Предаването на инфекцията става по кръвен път при: ухапване от заразен комар (род Anopheles); по време на бременност при увредена плацента; по време на раждане при смесване на кръвта на майката и на плода; при преливане на кръв от болен човек или паразитоносител, и чрез замърсени спринцовки и игли.

Заболяването се проявява с малариен пристъп (температурна треска), повтарящ се през строго определен интервал от време. Маларийният пристъп продължава от 6 до 12 часа и протича в следните три фази: I фаза – разтрисане; II фаза - чувство за горещина, като температурата бързо се покачва и достига до 40 - 41°С; III фаза – обилно изпотяване. Според клиничното протичане се наблюдават леки, средно тежки и тежки форми на малария.

В зависимост от видовата принадлежност на причинителите се различават няколко вида малария, от които тропическата протича най-тежко (болният може да изпадне в маларийна кома или да умре). Ако заболяването не се лекува, пристъпите преминават и болните стават паразитоносители.

Трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако проявите треска и грипоподобни симптоми, включително втрисане, главоболие, мускулни болки и умора, в рамките на три месеца след заминаването ви от района на малария. Въпреки че може да бъде смъртоносно, много хора оцеляват след малария, ако потърсят медицинска помощ веднага щом имат симптоми.

Добре е при всяко температурно състояние в период до три години след завръщането ви незабавно да уведомите личния си лекар.

Профилактика на маларията включва следните мерки: а/ предпазване от ухапвания от комари (използване на репеленти, инсектициден спрей, високочестотни вибратори; замрежване на прозорци, врати и други); б/ провеждане на химиопрофилактика с лекарствени препарати. Добре е да посетете личния си лекар или регионална здравна инспекция (РЗИ), за да получите указания за предпазване от малария. Набавете и вземете със себе си препоръчаните препарати за химиопрофилактика и за лична доза при спешни случаи. При завръщане от чужбина отново посетете личния си лекар и го уведомете, че сте се завърнали от тропическа страна.

Хепатит - А

Третото най-често заболяване, което може да ви споходи по време на пътуване в тропически страни е Хепатит - А. В много от случаите симптомите са малко или няма проява на такива, особено при младите хора. Периодът от време между заразяване с инфекцията и проява на симптомите, ако изобщо се развият, е между две и шест седмици. В случаите, когато има симптоми, те обикновено траят около осем седмици и може да включват: гадене, повръщане, диария, пожълтяване на кожата, температура и коремна болка.

Кратка, ясна информация за това заболяване и за препоръчителни мерки за предотвратяването му може да получите на този адрес - https://vaccination-info.europa.eu/bg/disease-factsheets/hepatitis-a

На страниците на Националния център по заразни и паразитни болести може да получите повече информация за други заболявания, от които бихте могли да се разболеете по време на пътувания в тропически страни.

image

Общи здравни съвети при пътуване

  • Уверете се, че сте здрави преди да тръгнете. Може да посетите личния си лекар и зъболекар за бързи профилактични прегледи, независимо че се чувствате добре.
  • Вземете малко мултивитамини, имуностимулатори, нурофен, парацетамол или други подобни в ръчния си багаж за самолета. Поради големия брой хора в затворено пространство, може да пипнете така наречения „грип по време на полет“.
  • Запасете се достатъчно от всичките си лекарства с рецепта, преди да тръгнете. Не забравяйте да носите копия от рецептите, а също и да съхранявате лекарствата в оригиналната им опаковка. Помолете вашият лекар да предостави генеричните или алтернативни имена за вашите лекарства, в случай че трябва да потърсите медицинска помощ, докато сте в чужбина.
  • Може да си вземете резервни контактни лещи, помпи за астма, монитори за диабет и всякакви лекарства без рецепта, които използвате редовно (като например за лечение на мигрена, стомашно разстройство или алергии). Винаги е добре да имате лекарството, което сте свикнали да приемате, ако имате нужда.
  • Ние осигуряваме застраховка "Помощ при пътуване" Класик на Алианц. Добре е да помислите за застраховка "Отмяна на пътуването" (също на Алианц), особено ако имате здравни проблеми и/или пътуването е отдалечено във времето. Тя, подобно на застраховката "Помощ при пътуване" Класик е индивидуална и се изчислява по ЕГН. Ние се грижим за застраховките, ако вие нямате такива.
  • Уверете се, че всички ваши и на вашите деца рутинни ваксинации, като например морбили-паротит-рубеола, полиомиелит, хепатит и дифтерия-коклюш-тетанус, са актуални.
  • По време на пътуване спазвайте стриктна хигиена, доколкото е възможно.
  • Въздържайте се от прекомерна употреба на алкохол, особено в топлите страни.
  • Много добре помислете преди да се впуснете в романтични преживявания.

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!