Манакееш - любимата закуска на хората от Близкия Изток

Манакееш - любимата закуска на хората от Близкия Изток

Пътувахме с групата от Латакия на сирийското средиземноморско крайбрежие към Хама. Пресичахме красиви планини и минавахме през малки селца, където следите от войната сякаш бяха изчезнали сред малките ферми и градини. Когато огладняхме, водачът ни реши, че е време да опитаме от традиционните питки, които наподобяваха пица. Пробвахме в няколко пекарни по пътя, но или не работеха, или още не бяха замесили тестото. Накрая, намерихме едно място, където всичко беше наред.

Оказахме се в градина с няколко маси. Кръглата кирпичена фурна и голямата маса за месене бяха разположени до пътя, а усмихната жена и помощникът й (вероятно съпругът й) вече приготвяха питките. Ние ги наричахме "питки", водачът ни ги нарече "сирийска пица", а по-късно разбрах, че вероятно става дума за Манакееш (Manakeesh) - любимата закуска на хората от Близкия Изток.

image

Произхождащи от левантийския регион в Близкия изток, Манакееш (Manakeesh) са популярни плоски питки с големината на пица, които могат да бъдат гарнирани с различни съставки, като например заатар, смес от сирена, лук, домати и други. Обикновено Манакееш се правят с размера на пица в тиган, сгъват се наполовина като сандвич за по-лесно хапване.

Най-популярните видове Манакееш се намазват обилно със заатар и сирене. Заатарът, традиционна и популярна смес от подправки, е ключова съставка в това ястие. Включва ливански риган, смрадлика, препечени сусамови семена и други ароматни билки, смесени със зехтин, за да се образува паста. Тази паста се намазва обилно върху предварително изпечената питка в традиционна кирпичена фурна, което придава уникален, опушен вкус и хрупкава текстура. Това просто, но много вкусно ястие, е едно от любимите на хората в Близкия Изток.

image
icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!

Hide in Super