Древната иранска система за напояване с помощта на волове

Древната иранска система за напояване с помощта на волове

Историята

Воловете играят важна роля в живота на фермерите в Иран. Те не само осигуряват храна, но и помагат при изпълнението на различни задачи във фермата. Воловете са особено полезни при традиционните методи за напояване, които са често срещани в Пенджаб, Иран. При този традиционен метод воловете извличат вода за напояване от кладенец или друг водоизточник. Използва се голямо колело, завързано над водоизточника или кладенеца, а животните движат колелото, за да извлекат водата на повърхността.

Всички наши програми и пътешествия в Иран

Хадж-Ибрахим от селото Варзанех в централен Иран, което посетихме, съживява тази стара традиция, използвайки специфична порода вол - Заболи (Забол е град в югоизточната част на Иран). Обучаването на вола отнема над 6 месеца. Удивителното е, че волът работи само когато собственикът му пее. Когато Хадж-Ибрахим започва да пее, волът започва да се движи и да извлича вода от кладенеца. Тази традиция е все още жива в югоизточната част на Иран и в района на Балучистан в Пакистан.

image

Системата се състои главно от кладенец, вол, въже, макара и кофа. Един вол работи по шест часа на ден и може да напои около 1500 квадратни метра. Само до преди 5 години системата е била ползвана масово. Напоследък фермерите постепенно започнали да използват задвижвани с гориво машини за изпомпване на вода.

Всички наши програми и пътешествия в Иран

Галерия снимки

Древната иранска система за напояване с помощта на волове

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!