ПЪТЕШЕСТВИЕ  ПРЕЗ БАНГЛАДЕШ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ БАНГЛАДЕШ

Кратко описание

Тази програма е резултат от моето пътуване из Бангладеш в продължение на около месец. Избрал съм някои от най-интересните места, които ще ви разкрият автентичната красота на тази страна по възможно най-добрия начин. В Бангладеш няма забележителности или паметници от световна величина. Цялата страна обаче една огромна забележителност. Хората пътуват в Бангладеш заради все още останалата автентичност в по-голямата част от страната.  Ще започнем това пътуване с полет до Дака, столицата на Бангладеш, която ще разгледаме разбира се. Тук ще видим уникалното речно пристанище, смятано за едно от най-големите в света, стара Дака както и хиндуистката част на града. Ще посетим и корабостроителница от другата страна на река Буриганга и ще се запознаем с тардиционното корабостроене по тези земи.

С микробус ще се отправим към Сримангал, чаената столица на Бангладеш. Следващите дни ще разглеждаме чаените плантации, посетим селата на племената Трипура, Гаро и Каши и ще надникнем в една автентична култура, която не е променяла своите традиции от столетия. Ще разберете какво е бетел, как се отглежда и обработва. Ще посетим плантация за отглеждане на ананаси и ще стигнем до прекрасното езеро Мадхобпур. По пътя ще видим плантации с каучукови дървета, ще се спираме в селските пазари, както и ще гостуваме на местните хора.

През втората част от пътуването ще посетим района на Барисал. Освен града, ще пътуваме през провинцията, ще се возим на лодки по множеството канали, ще посетим рибарските села и ще се насладим на изключителната бенгалска природа. Прибираме се в Дака, от където летим за София.

Всички снимки и видео са от моето посещение в Бангладеш.

Основна информация

Дати: 1-9 декември 2024; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време и дати удобни за вас.

Продължителност: 7 нощувки/9 дни;

Група: 7-9 човека;

Цена за програмата в Бангладеш + самолетните билети: 2,540 евро/човек (4,978 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Бангладеш без самолетни билети: 1,650 евро/човек (група от 7 до 9 човека); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети София - Дака (Бангладеш) - София (Флай Дубай през Дубай)(1);

Водачи: групата ще има български и местни водачи;

Транспорт: ще имаме специален малък бус само за нашата група;

Нощувки: 7 нощувки в хубави хотели, където се настаняват западни туристи с включени закуски;

Храна: всички закуски;

Входни билети: включени са входни такси за основните места, които посещаваме;

Цената не включва: виза за Бангладеш (2); обяди и вечери; наемането на малки лодки, което става на място с пазарене (цените са ниски); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН);

(1) Самолетни билети/полети с Флай Дубай

Отиване:

София 14.25 - Дубай 21.25; Дубай 00.20 - Дака 07.05;

Връщане:

Дака 21.40 - Дубай 01.30; Дубай 09.40 - София 13.25;

Цена: 890 евро/човек с включени всички такси. В момента на резервацията цената може да е различна. След сформиране на групата ще бъдат предложени и маршрутите на Катарските и Турските авиолинии. Избираме най-изгодните за момента.

(2) Виза за Бангладеш

Визата се получава на летището при пристигане (Виза он Арайвъл). След като групата се събере и пътуването се потвърди, ще предоставим допълнителна информация за цената й към момента.

image

Програма

Ден 1 Заминаване вечерта към Бангладеш през Дубай

Ден 2 Пристигане в Дака, Бангладеш

Днес сутринта пристигаме в Дака, Бангладеш. Настаняваме се в хотела, малко почивка, бяня и закуска. Малко преди обяд отиваме да хапнем някъде в града. Следва разходка из старата част на Дака. Към късния следобед или привечер ще отидем до Садаргат или речното пристанище, едно от най-внушителните в света. Ще снимаме хилядите лодки, кораби и цялата какафония от пристигащи и заминаващи хора. Нощувка в хотела в Дака.

image

Ден 3 От Дака до Сримангал

С микробус днес се отправяме към град Сримангал, чаената столица на Бангладеш, намиращ се на около 4 часа път от Дака. Следобед ще се разходим из града, местния пазар и по важните забележителности. Ще хапнем в някой местен ресторант. Нощувка в Сримангал.

Ден 4  Чаените плантации

Този ден ще посветим на чаените плантации, с които районът е известен в цял  свят. Ще посетим няколко плантации, като ще се запознаем с целия цикъл на производство, както и ще посетим музея на чая, разположен в едно малко селце.

Пътьом ще спрем в каучукова плантация, където нашият водач ще ни разкаже повече за производството на каучук, друг важен поминък в района. Разбира се ще спираме в селата, по пазарите, за да си приказваме с хората и да снимаме. Нощувка в Сримангал.

Ден 5 Местните племена Трипура, Гаро и Каши

Този ден ще посветим на местните племена Трипура, Гаро и Каши. Ще посетим селата им, ще се запознаем с техните традиции и обичаи. Ще ходим сред истинска джунгла между селата (лек трекинг в джунглата), ще обядваме в малки селски ресторантчета. Като цяло ще се потопим в една доста по-различна от бенгалската култура. Този ден ще се запознаем с традициите в отглеждането на Бетел. Нощувка в Сримангал.

Бележка: Ако хората в групата не желаят да ходят в джунглата, ще сменим леко програмата, за да се придвижваме само с буса.

image

Ден 6 Отново на гости на племенатата; Езерото Мадхобпур; ананасовите плантации

Ще продължим с посещения на племенните общности в района. През този ден ще посетим и красиввото езеро Мадхобпур с лилиите, както и анансова плантация, където ще се запознаем с отглеждането на ананас, джакфрут и други. Пазбира се ще хапваме плодове. Нощувка в Сримангал.

image

Ден 7 Трансфер до Барисал

Сутринта след закуска ще се отправим към Барисал. След настаняване в хотела ще се разходим из града, ще посетим пристанището, ще се повозим на лодки из многобройните канали, пресичащи града. Ще посетим наколните жилища и ще се снимаме с местните хора, които между другото обожават да бъдат снимани. Бангладеш е мястото, където може да упражнявате уменията си в снимане на хора неограничено. Нощувка в Барисал.

image

Ден 8 Разходка из селския Барисал

Този ден ще се отправим към дълбоката провинция, където ще посещаваме селца, фермички и обширни оризови полета. Докато градският Бангладеш може да се нарече неуютен, то тези части от страната са идилични, спокойни, където времето е спряло някъде в средата на миналия век. Ще имаме възможност да посетим рибарските села, да видим традиционните начини на риболов, да пийнем чай в местните кръчмички, разположени сред китни тропически гори. Нощувка в Барисал.

Ден 9 Дака; обратен полет към Дубай

Рано сутринта потегляме към Дака. По пътя ще спираме в селата за хапване, почивка и снимки. Бусът ще ни остави към 18 часа на летището за полета в 21.30 към Дубай.

image

Ден 10 Полет към София

Днес сутринта е полета от Дубай към София, където ще пристигнем по обяд.

Малко повече за Бангладеш

Бангладеш е фантастично място, особено в селските райони. Страната все още не е туристическа и затова е идеална дестинация както за пътешественици, така и за фотографи.

Най-интересното в Бангладеш са хората - тяхната естествена доброта, човечност и любознателност, простотата на ежедневието и любопитството им към света и хората, които ги посещават. Това, което веднага се забелязва, е интереса, който пораждаш, където и да отидеш. Чувстваш се като филмова звезда. Хората имат склонността да се събират наоколо и да ви зяпат почти втренчено. Не са агресивни, просто много любопитни, без свян или дори дребна мисъл, че може би причиняват неудобство. Може да ги снимате колкото искате. Винаги са ухилени и с желание да бъдат снимани, което за един фотограф е много много добре.

Бедността, бедните квартали и лишенията са реалност. Няма какво да направите, освен да бъдете прагматични и да приемете реалността с отворено съзнание и сърце. Независимо от видимите трудности, хората продължават да се усмихват.

Равнищата на престъпността не са по-високи от тези в подобни страни. Според мен държавата не е опасна. Понякога има стачки или така наречените „хартали“. Те се случват по време на избори или други политически събития.

Карта на маршрута

Картата отбелязва трите основни района, в които ще пътуваме, а не отделните села или обекти.

Кратко филмче за Бангладеш от моето почти едномесечно пребиваване в страната

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!