ПРИКЛЮЧЕНИЕ В ЩАСТЛИВИЯ БУТАН

ПРИКЛЮЧЕНИЕ В ЩАСТЛИВИЯ БУТАН

Кратко описание

Пътешествието ни из Бутан ще започне от Катманду (Непал), където ще имаме на разположение три дни (два на отиване, от които един цял и един половин и един непълен на връщане) за разглеждане на забележителностите на непалската столица (по един на отиване и връщане от Бутан). Ще летим от Катманду (Непал) до град Паро (Бутан). Ще се разходим из столицата на Бутан - Тимфу, където ще посетим най-интересните музеи. С джипове ще пътуваме през прохода Дочула (3,140 м) до зимната столица на Бутан, високопланинския град Пунакха. В района ще посетим Пунакха Дзонг (Дворецът на Щастието) и ще имаме лек планински преход до Чими Лаканг (Храма на плодовитостта). Ще спираме из малките селца и общности, за да се опитаме да разберем защо бутанците са една от най-щастливите нации в света.

Ще се наслаждаваме на живописните оризови поля и впечатляващи пейзажи на Хималаите. Ще посетим и живописно разположения женски манастир Сангчен Доржи Чхолинг. Ще се изкачим до Камсун Юлей Намгиел Чортен - място за магия построено от Кралицата Майка. Ще имаме лек пешеходен преход до Такшанг Гонпа на ръба на 900 м пропаст, която вероятно всички сте виждали от снимките от Бутан. Ще се отбием през отдалечените и не много посещавани руини на храма Другиел Дзон, както и ще посетим стария, великолепен храмов комплекс - Кичу Лаканг. Ще летим обратно от Паро (Бутан) за Катманду, от където се прибираме в София.

image

Основна информация

Дати: 28 април - 7 май 2024; 21-30 септември; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време и дати удобни за вас.

Продължителност: 8 нощувки/9 дни;

Група: 7-9 човека;

Цена за програмата + всички самолетни билети (София-Катманду-София + Катманду - Паро-Катманду): 3,515 евро/човек (6,889 лв). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Бутан без самолетни билети София-Катманду-София, но с включена цена за полетите Катманду - Паро (Бутан) - Катманду: 2,595 евро/човек (5,086 лв)(група от 7 до 9 човека); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети: София-Катманду-София (Турски авиолинии) и Катманду-Паро-Катманду (Drukair) (1);

Водачи: групата ще има български и местни водачи;

Транспорт: ще имаме специален малък бус само за нашата група в Бутан;

Нощувки: 7 нощувки в хубави 3 звездни хотели в Катманду и Бутан с включени закуски;

Храна: всички хранения в Бутан, вода, чай и кафе;

Виза: Виза за Бутан;

Специалната правителствена такса за Бутан (Government's Sustainable Development Fee);

Входни билети: включени са входни такси за основните места, които посещаваме;

Цената не включва: виза за Непал (2); обяди и вечери в Непал; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); входни билети за забележителности в Непал; разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети/полети с Турски

София-Катманду-София

Отиване:

София 15.45 - Истанбул 17.15; Истанбул 20.10 - Катманду 06.05 (+1);

Връщане:

Катманду 07.35 - Истанбул 13.05; Истанбул 19.00 - София 20.20;

Цена: 930 евро/човек с включени всички такси. В момента на резервацията цената може да е различна.

Катманду-Паро-Катманду

Катманду 09.40 - Паро 10.55; Паро 07.40 - Катманду 08.40;

Цена: 465 евро/човек (тази цена е включена в общата цена на пътуването). Ако има промяна в тази цена, ще има промяна и в общата цена.

(2) Визи за Бутан и Непал

Ние уреждаме и двете визи. Визата за Бутан е включена в общата цена. Визата за Непал се издава на летището в Катманду и струва между 25 и 30 долара. Точната цена ще бъде упомената след сформиране на групата.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Непал;

Днес пристигаме в Катманду, столицата на Непал. След настаняването в хотела ще имаме време до вечерта за разходки из града.

Тук ще видим Суамбху или Храмът на Маймуните, много важно място за будистите с великолепна панорама към града. Ще видим тук и една от най-големите будистки ступи в света. Ще се разходим по така наречената "Откачалска улица", известна като мястото, където са отсядали хипита от САЩ и Западна Европа в средата на миналия век. Днес мястото няма вече тази слава, но ще е приятно да си поиграем за малко на хипита и да пийнем нещо свежо в някой ресторант по тази улица. Каквото не успеем да видим днес, ще видим на връщане, когато ще имаме отново няколко часа в града. Нощувка в Катманду.

Ден 2 В този ден ще предложим допълнително програма за посещение на места в близост до Катманду.

Ден 3 Полет до Бутан; Разходка из столицата Тимфу

Ще летим с полет на ДрукЕър, националния превозвач на Бутан. Самият полет е изключително живописен, тъй като по-голямата част от него е над най-високите върхове на планетата, сред ледници и стръмни урви. От летището ще имаме трансфер до столицата на Кралство Бутан, град Тимфу.

След като се настаним в хотела ще идем до кулата ББС, за да се насладим на великолепните панорами към града и околните планини. Ще видим също днес и Ташикое Дзонг - седалището на Бутанското правителство.

Ден 4 Разходки из столицата  Тимфу

Днес продължаваме разходката из Националния Мемориал Чортен, етнографският музей, Главната поща, където ще ни направят собствени пощенски марки, гигантската статуя на Буда. В този ден ще отидем и до резервата Мотитанг Такин. Ще обядваме в ресторант в града, след което може да посетим музея на текстила, както и забележителностите Чангха Лаканг и Ташичодзонг. Вечерта ще се разхождаме по улиците на столицата или ще седнем някъде просто, за да се попием от начина на живто на местните. Вечеря и нощувка.

image

Ден 5 Пунакха

Този ден ще пътуваме от столицата до градчето Пунакха , зимната столица на Кралството. Ще преминем през прохода Дочула на височина 3,140 м. По пътя ще спрем малкото село Метшина, където ще се разходим за кратко сред оризовите полета до Чими Лаканг (Храма на плодовитостта), построен през 1499 от "лудия светец" (Divine Madman), Лама Друкпа Куенли. По пътя ще посетим няколко села, в които ще се запознаем с местната култура и бит на хората. Ще спираме да снимаме живописните оризови поля. Следва обяд в приятен ресторант. В Пунакха ще посетим Пунакха  Дзонг, Дворецът на Щастието, построен през 1637. Дворецът е много живописно разположен между две реки - По Чу (мъжката река) и Мо Чу (Mo Chu) (женската река). Вечеря и нощувка в Пунакха.

Ден 6 Долината Пунакха - Камсун Юлей Намгиел Чортен

Днес продължаваме с изследването на долината Пунакха. Ще се изкачим до Камсун Юлей Намгиел Чортен, една необикновена сграда, която не е била предвидена за манастир или за други подобни дейности. Била е построена като място за магия от Кралицата Майка, място за превръщане на негативната енергия в позитивна и място за генериране на благодат за всички живи същества. Много особена сграда и район като цяло. Била е построена изцяло според указанията на древните скриптове, а не според обичайните архитектурни правила на будисткото строителство.

След посещението на магичната сграда и района, бавно започваме да се връщаме към долината Паро. Като цяло ще пътуваме бавно из района, за да се насладим напълно на природата, местния живот и всичко, което ни е довело до Бутан. Вечеря и нощувка в Паро.

image

Ден 7 Пешеходен преход до Такшанг Гонпа

След закуската днес ще имаме лек пешеходен преход до Такшанг Гонпа (Гнездото на Тигъра)- на ръба на 900 м пропаст, която вероятно всички сте виждали от снимките от Бутан.

След драматичните пейзажи наоколо, започваме спускане. Ще се отбием през отдалечените и не много посещавани руини на храма Другиел Дзон.

Следва един от най-старите и великолепни храмове в Бутан - Кичу Лаканг, построен от тибетски крал. Връщаме се в Паро, където ще вечеряме и нощуваме отново.

Ден 8 Отпътуване от Бутан

Днес имаме трансфер към летището, от където ще летим обратно за Катманду, Непал. Следва трансфер до хотела в Катманду, почивка и отново разходки из града. Днес ще посетим местата, които не сме успели да видим на идване.

Ден 9 Катманду - София

Днес летим обратно за София от Катманду.

image

Повече за Бутан

За разлика от много страни, традиците, древните церемонии, фестивалите и като цяло устройството на живота в Бутан днес са такива, кавито са били в миналото. Промяна почти няма. Уникалната философия за развитието на нацията, почиваща на така нареченото Брутно Национално Щастие (Gross National Happiness), превръща страната в уникално място, неприличащо на никое друго по света. Прекрасните Хималаи, мощните реки, субтропичните джунгли и живописно терасираните оризови полета допринасят още повече към омагьосващото обаяние на страната. Будизмът в Бутан е много важен. Затова и будистките манастири, култура и традиции тук са пазени, ценени и представляват истинско вълшебство и богатство.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!