КОЛЕДА В ДАМАСК, СИРИЯ

КОЛЕДА В ДАМАСК, СИРИЯ

Кратко описание

Дамаск е приказен! Идеята на това Коледно пътуване е да се потопим в магичната празнична атмосфера на този прастар град и на някои християнски общности наблизо. Ще присъстваме на празничните църковни служби, ще хапнем традиционна храна и ще разберем как хората празнуват Коледа тук. Освен всички възможни Коледни събития, ще посетим християнските села Седная и Маaлула с техните манастири, където живее една от най-активните и стари християнски общности в Близкия изток. За няколко часа ще отидем до Босра (на около 2 часа от Дамаск), където ще разгледаме напълно запазения римски театър от 2-ри век и раннохристиянски руини. Основното ни занимание, обаче ще бъде мотането из празничния Дамаск, старите пазари, кръчмите и църквите през този най-обаятелен период на годината. Летим до и от Бейрут в Ливан.

Основна информация

Дати: 21 - 26 декември 2023;

Продължителност: 4 нощувки/5 дни;

Група: 6-8 човека;

Цена за Коледната програма в Сирия + самолетните билети: 1,923 евро/човек (3,768 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за коледната програмата в Сирия без самолетни билети: 1,270 евро/човек (група от 6 до 8 човека); Ако групата е по-малка от 6 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети София - Бейрут - София (1) (виж цена с включени самолетни билети);

Водачи: групата ще има български и местни водачи;

Транспорт: ще имаме специален малък бус само за нашата група за екскурзиите извън Дамаск и за трансферите от/до летището в Бейрут;

Нощувки: 4 нощувки в хубав 3 звезден хотел в Дамаск с включени закуски, стаи по двама човека; доплащане за самостоятелна стая 170 долара;

Храна: Всички закуски;

Входни билети: включени са входни такси за основните места;

Специален документ за Сирия (Security clearance), който позволява издаването на виза на границата;

Цената не включва: виза за Сирия (67 долара) (2); изходна такса за Сирия (3 долара); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); обяди и вечери; разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети/полети с Турските авиолинии

21 декември София 21.30 - Истанбул 23.55; Истанбул 01.35 - Бейрут 02.30;

26 декември Бейрут 14.35 - Истанбул 17.40; Истанбул 20.25 - София 20.40;

Цена: 653 евро/човек с включени всички такси. В момента на резервацията цената може да е различна.

(2) Визи за Ливан и Сирия

За Ливан визата е безплатна. Сирийската виза ще бъде издадена на границата и струва 67 долара (ако има промяна в цената, ще бъдете уведомени). Ние ще се погрижим за всички документи, свързани с издаване на визата. Ако има промени във визовите режими на двете страни, ще бъдете уведомени. Не трябва да имате печат от Израел в паспорта.

За всички ще има Коледен подарък :)

Програма

Ден 1/ 22 декември Пристигане в Бейрут (Ливан)

През ноща пристигаме в Бейрут. Следва трансфер към Дамаск (около 3 или 4 часа) и почивка в хотела.

Днес денят е посветен на Дамаск. Ще посетим Националния Музей, Джамията Омаяд, Гробницата Саладин, Двореца Азем, стария покрит пазар и други интересни места. Ако не успеем да посетим някои от горните забележителности днес, ще имаме достатъчно време следващите дни да го направим.

Ден 2/ 23 декември Старите християнски села Седная и Маaлула с техните манастири

Тъй като е Коледа, днес ще отидем до християнските села Седная и Маaлула с техните манастири.

Седная има много параклиси и манастири, като най-известния е манастира “Света Дева Мария”, който ще посетим. Множество католически, източноправославни, сирийски католически и сирийски православни църкви и манастири са били построени в Седная през вековете. На върха на най-високата планина в Седная се намира манастирът Херувим на 2000 метра над морското равнище, с изглед към плодородните равнини на Дамаск и планините на Ливан. По желание може да стигнем до него (ходи се пеш). В близост е и още един манастир, който е нов, не особено интересен, но по желание може да го посетим.

Селото Маaлула е на 56 км от Дамаск, живописно разположено на около 1500 м надморска височина.

image

Монашеският комплекс “Свети Сергей” в Маалула е един от най-старите оцелели манастири в Сирия. Построен е на мястото на езически храм и има елементи, които датират от византийския период от пети до шести век. Свети Сергей е римски войник, екзекутиран заради християнската си вяра. Манастирът притежава две от най-старите икони в света, едната изобразяваща “Тайната вечеря”.

Манастирът “Света Текла” съхранява останките на Текла, ученичка на апостол Павел. Текла е била преследвана заради християнската си вяра. В бягството й, стигнала до планина, но след като се помолила, планината се разцепва, позволявайки й да се скрие. Ние ще минем през тази цептанина, която прилича на малкък каньон.

Възможно е да има служби в манастирите

image

Ден 3/ 24 Декември Бъдни вечер в Дамаск

Днес ще се разхождаме из стария град на Дамаск. Ако не сме успели да посетим някои от основните забележителности през първия ден, днес ще го направим. През останалото време ще откриваме потайностите на града. Ще посещаваме църквите и ще слушаме службите. Ще се разходим из централния квартал Касаа, за да видим коледното дърво на площад Абасия и да усетим празничната атмосфера.

image

На Бъдни вечер хората се събират със свещи и се разхождат из града, пеейки празничните химни. Има музика, светлини и спокойствие. Ще изберем някоя от многобройните църкви, за да чуем празничната вечерна служба.

Ден 4/ 25 Декември Босра

Днес преди обяд ще отидем до Босра (на около 2 часа от Дамаск, до границата с Йордания). Босра, някогашна столица на римската провинция Арабия, е била важна спирка по пътя на древните кервани до Мека. Има почти напълно запазен римски театър от 2-ри век, раннохристиянски руини и няколко джамии.

Следобед се връщаме в Дамаск, за да продължим разходките из града в днешния празничен ден.

Ден 5/ 26 декември Трансфер към Бейрут

След закуската имаме трансфер към Бейрут,з а да хванем следобедния полет към Истанбул и после София.

Как се празнува Коледа в Дамаск

Въпреки че голяма част от населението в столицата на Сирия са мюсюлмани, има значителна християнска общност, която празнува коледните традиции всяка година. Целият град и всички жители обаче почитат празника и се присъединяват към празничните събития.

Улиците са украсени с празнични светлини. Някои хора се обличат като Дядо Коледа и се събират в централния квартал Касаа, за да празнуват и да се възхищават на коледното дърво на площад Абасия. Организират се тържества за празнуване на Коледа и Нова година, а хората излизат по улиците, за да пеят песни и да се наслаждават на атмосферата.

Репортаж на NBC от Коледа в Маалула (ще посетим това християнско село и ще видим на живо всичко, което е показано на това видео).

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!