ЕКСПЕДИЦИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ДИВИЯ СВЯТ В КОЛУМБИЯ

ЕКСПЕДИЦИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ДИВИЯ СВЯТ В КОЛУМБИЯ

Кратко описание

Експедицията ни за наблюдение на дивия свят на Колумбия (15 дни) е адресирана към природолюбители, учени биолози, еколози, фотографи или просто хора, които се интересуват от природа, диви животни и птици.  Колумбия е втората страна в света по биоразнообразие. Експедицията ни включва пешеходни преходи, джип сафарита, преходи с канута и коне през някои от най-дивите и богати на биоразнообразие райони не само в Колумбия, но и в цяла Южна Америка - Казанаре в източна Колумбия, Верада Алтаграсия, Сиера Невада де Санта Марта до Карибско море, Кучилас де Сан Лоренцо, националния парк Саламанка и други. За тази експедиция не са нужни специални екипировки или подготовка. Kъм програмата сме включили един ден за разглеждане на Богота и един ден плаж на Карбиско море т.е чисто 10 дни ще прекараме в джунглите, саваните и по реките в наблюдение и снимане на диви животни.

На място ще ни придружава местен еколог/биолог, който е отлично запознат с местната флора и фауна (познаваме го лично) и ще се грижи за специализираната част от експедицията. Започваме и приключваме пътуването в Богота. Между районите ще летим (общо 4 вътрешни полета), а на място ще ползваме микробус и съответно джипове във вътрешността. Тази експедиция е може би най-близкото съприкосновение с дивата природа на Южна Америка, което обикновен човек (не учен с голям бюджет) е възможно да има. Може да погледнете и нашата класическа програма в Колумбия, където са включени културни обекти и други райони от страната. Организираме и самостоятелни пътувания в Колумбия за индивидуални туристи. Всички снимки в програмата са от наше пътуване до Колумбия.

image

Основна информация

Период на пътуване: Пътуването в Колумбия е добре да се прави през сухия период, който е от декември до март. Има още един сух период - от юли до август, който също е подходящ за пътуване.

Дати: 15-29 ноември 2022;

Продължтелност: 14 нощувки/15 дни;

Група: 7 човека максимум; Пътуването може да бъде осъществено за група от най-малко 5 човека, като цената леко ще се повиши. Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания.

Бележка: Нашата класическа програма в Колумбия включва също наблюдение на диви животни в Казанаре, но още културно-исторически забележителности, както и посещение на други райони.

Цена: 2,995 евро/човек; 

Цената включва:

Водачи: Български водач и специализиран местен водач биолог/еколог, който ще придружава групата навсякъде.

Хотели: Общо 14 нощувки в малки хубави хотелчета с всички удобства, бани тоалетни.

Храна: Всички закуски по време на пътуването. В Казанаре и в Сиера Невада са включени всички закуски обяди и вечери;

Транспорт: Всички трансфери в Колумбия с бус, включително от/до летищата; билети за 4 вътрешени полети; джип сафарита, разходките с кану и коне.

Такси: Всички такси за посещение на природните резервати;

Застраховка: застраховка "Помощ при пътуване" Класик на Алианц с покритие за Ковид.

Цената не включва:

Самолетни билети  София - Богота - София (1); обяди и вечери, които не са включени към общата цена; разходи от личен характер; застраховка "Отмяна на пътуването" или друг вид застраховка.

За Колумбия не са необходими визи за български граждани.

(1) Самолетни билети:

Отиване:

София 06.50 - Франкфурт 08.25;

Франкфурт 13.10 - Богота 19.30;

Връщане:

Богота 21.20 - Франкфурт 14.35 (+1);

Франкфурт 19.15 - София 22.20;

Цена: 850 евро/човек  (в момента на резервацията цената може да е различна, включително по-евтина).

Условия за влизане в Колумбия във връзка с Ковид:

Преди пътуването ще бъдете информирани за условията за влизане в страната, тъй като те се променят в зависимост от епидемиологичната обстановка.

image

Програма

Ден 1. Пристигане и трансфер до хотела. Нашият шофьор ще ни очаква на летището в Богота и ще ни закара до хотела в града.

Ден 2. Богота

Днес ще имаме свободен ден в Богота. Столицата на Колумбия има богата история, множество музеи и прекрасни места за разходка и хапване. Ще посетим известния Музей на златото и Музея Ботеро, двета може би най-известни културни забележителности в Богота. Хотелчето е супер приятно и се намира в историческата част на Богота - Ла Калделария, най-цветната и бохемска част на града.

image

Ще се разходим по площада Боливар с уличните търговци и художници. Ще се качим със зъбчатата железница до хълма Монсерат, откъдето ще се насладим на гледката към Богота.

Ден 3. Богота - Казанаре

Сутринта имаме вътрешен полет до Йопал, изходен пункт за посещение на района Казанаре в източната част на страната. Ще пътуваме с джипове около 7 часа, включително по черен път, за да стигнем до Верада Алтаграсия IBA (важна зона за наблюдаване на птици). Преди да стигнем до мястото за настаняване, ще спрем в град Тринидад за разходка и обяд. Ранчото, където ще нощуваме, се намира на много отдалечено място, навътре в дивата природа. От тук ще правим всички походи и екскурзии още навътре в дивото.

image

Дни 4, 5, 6 и 7 Казанаре

Тези дни са посветени на изследване на района на Казанаре. Това е един от най-богатите на биоразнообразие райони не само в Колумбия, но и на континента. За разлика от Амазония, тук дивия свят е значително по-достъпен за наблюдение.

Следващите дни ще ставаме преди изгрев слънце за наблюдение на животни и птици. Следва закуска в ранчото, след което се отправяме на продължителни експедиции навътре в тропическите гори, савани и джунгли. Ще се движим с джипове, пеш, с канута по реките или на коне. С нас ще бъде изключтително ерудиран местен биолог и еколог с отличен английски език и задълбочени знания за видовете, които наблюдаваме. Той ще носи със себе си определители и други помощни материали.

Видовете, които ще наблюдаваме са стотици, между които над 250 вида птици, капибари, диви прасета, мравояди (ние видяхме такъв при предишното пътуване), змии, между които анаконда и други. Вероятно няма да имаме възможност за наблюдение на пуми, но ще видим следи от тях. Повече информация за биоразнообразието на Колумбия вижте в информационните източници в края на програмата.

Целият седми ден ще имаме походи във вътрешността. Вечерта ще летим до Богота. Нощувка в Богота.

image

Ден 8. Богота – Санта Марта

След закуска се отправяме към летището за полет към Санта Марта на Карибско море. След като пристигнем и се настаним в хотела, ще направим следобедна разходка в града.

image

Дни 9, 10 и 11 Санта Марта - Сиера невада

Тази част от нашата експедиция в Колумбия е посветена на едно от най-добрите места за наблюдаване на птици в света - Сиера Невада де Санта Марта. Както в Казанаре и тук ще правим походи рано сутрин преди закуска. След закуската ще имаме по-продължителни преходи навътре към резервата Ел Дорадо и планините на Сиера Невада де Санта Марта.

Включили сме в програмата Кучилас де Сан Лоренцо - едно от най-добрите места за наблюдение на птици с разкошни гледки към околните планини, ледниците и Карибско море.

Дни 12 и 13 Санта Марта – Тайрона

Сутринта към 04:30 ще тръгнем към националния парк Саламанка, разположен между Чиенага и Баранкия. Тук има много езера, мангрови и сухи гори. Ще имаме кратка разходка наоколо.

Следобяд тръгваме към района на Тайрона. Хотелът, в който ще се настаним, е стара колониална къща на двеста години, разположена сред гъсти тропически гори.

В района на Тайрона може да си направим екскурзия в националния парк Тайрона. Ако ви е омръзнало да бродите из горите, може да прекарате деня си на плажа пред хотела.

image

Ден 14. Тайрона – Санта Марта – Богота

Днес преди обяда ще се печем на плажа или ще ходим в горите край хотела. На обяд ще имаме трансфер до летището в Санта Марта за вътрешен полет до Богота. Нощувка.

Ден 15. Богота – София

Днес ще прекараме още време в Богота, преди полетите към София.

image

Информационни източници

Обща информация за биоразнообразието на Колумбия

Colombia, second-greatest biodiversity in the world

Series documentary on the biodiversity of Colombia, recording the species and ecosystems through the lens of a nature photographers

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

image

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!