ПЪТЕШЕСТВИЕ  ИЗ  ЦЕНТРАЛЕН  ИРАН – БАВНО  ОТ  ТЕХЕРАН  ДО  ШИРАЗ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ЦЕНТРАЛЕН ИРАН – БАВНО ОТ ТЕХЕРАН ДО ШИРАЗ

Кратко описание

Това доста подробно пътуване през централен Иран започва с разглеждане на иранската столица Техеран. Първата ни спирка на юг е древното село Абиане. Следва джип сафари през каньоните и дюните на пустинята Маранджаб. Ще посрещнем залеза над уникално солено езеро, в близост до което ще нощуваме в стар кервансарай (реновиран разбира се). Следват Кашан с най-красивите къщи в Иран и приказния Исфахан с всички интересни забележителности, включително арменския квартал Джолфа с арменската църква, малките кафенета и тесни улички. Насочваме се към пустинята Меср, като по пътя ще спрем в древния Наин, където ще научим всичко за шафрана. Следва Анарак със стария град и двете кули. В селото Меср, на ръба на пустинята Меср, ще хапнем камилски бургери, ще имаме лек пешеходен преход по желание (8 км общо) до най-последното село, почти погълнато от пясъците на пустинята - Фаранзад. Късният следобед и вечерта - джип сафари с посрещане на залеза на чаша чай сред пясъците и планините на Меср. Следват Гарме с палмова градина и древното кирпичено фортифицирано село, руините Кхараная, крепостта Баязе и закътания в планините зороастийски огнен храм Чак Чак. Продължаваме към стария Язд, където ще научим повече за зороастризма, ще се разходим из стария град и кафенета по покривите. Ще разгледаме, разбира се, древните Пасаргад, храма на Сириус, Некрополите и Персеполис. Един цял ден сме отделили на Шираз - градът на поезията, градините и славеите. Летим обратно за Истанбул и София от Шираз.

Направихме кратка версия на това пътуване с включени най-основните забележителности на страната. Тази кратка програма може да разгледате тук.

Основна информация

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Период на пътуване: пролет/есен;

Дати: 18-30 май 2024; 17-29 октомври; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас;

Продължителност: 10 нощувки/11 дни;

Срок за записване: 20 август 2023 или до запълване на групата;

Група: 6/8 човека;

Цена за програмата в Иран + самолетните билети: 2,200 евро/човек (4,312 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Иран без самолетни билети: 1,645 евро/човек (група 7/8 човека); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва:  

Самолетни билети: самолетни билети за полетите на Турските авиолинии София - Техеран на отиване и Шираз - София на връщане (1) (виж цената с включен самолетен билет);

Транспорт: трансфери от и до летището в Техеран/Шираз; транспорт със собствен микробус само за нашата група;

Водачи: български и местен водач;

Нощувки: 8 нощувки в малки бутикови хотели в стаи за двама с включени закуски (за единична стая има доплащане); 2 нощувки в хотели в пустинята (3);

Входни такси: всички входове за музеи и забележителности;

Документи: документ (покана) за издаване на виза на летището;

Цената не включва: обяди и вечери (общо около 200- 250 долара за 11 дни в хубави ресторанти) (4); виза за Иран (80 евро; плаща се на летището) (2); допълнителна специална застраховка за Иран (10 евро, плаща се на летището в Техеран); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

(1) Полети с Турските авиолинии

Отиване: София 21.25 - Истанбул 23.50; Истанбул 01.45 - Техеран 05.20;

Връщане: Шираз 02.55 - Истанбул 06.35; Истанбул 08.45 - София 09.00;

Цена: 555 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е различна).

(2) Визата за Иран струва 80 евро. Ние ще уредим визата, която ще получим на летището в Техеран. Това НЕ е VOA (виза он арайвъл), а нормална виза със специален номер, който ние уреждаме отделно и предварително. Паспортът трябва да е валиден най-малко 6 месеца след датата на връщане в България и да няма печати от Израел. Ние уреждаме визите групово.

(3) Едната от двете нощувки в пустинята е в кервансарай (хубави стаи с мокети и легла с чаршафи), а другата в малко много добро хотелче. Двете места имат екстремно чисти общи бани и тоалетни;

(4) Цитираната сума е за хранения в сравнително скъпи ресторанти, обилно ядене с напитките.Често пропускаме обядите заради хубавите закуски, така че храненията могат да са доста по-евтини от посочената цена.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Техеран, столицата на Иран

Пристигаме сутринта в иранската столица, следва трансфер и настаняване в хотела. Ще си починем малко, след което започваме с обиколка из централната част на града, двореца Голестан (ЮНЕСКО). Вечерта ще се качим на Телевизионната Кула (снимката е от кулата), емблемата на иранската столица. Нощувка в хотела в Техеран.

image

Ден 2 - Селото Абиане; Пустинята Маранджаб

Сутринта потегляме към приказния Кашан. По пътя ще се отбием в автентичното планинско село Абиане, където хората все още носят старите си носии. Продължаваме към Кашан, където оставяме багажа си в малкото хотелче, качваме се на джиповете за сафари към сърцето на пустинята Маранджаб. По пътя ще се наслаждаваме на живописни каньони, ще се разходим по дюните и ще посрещнем залеза над уникално солено езеро (на снимката). Нощувка в уникален кервансарай на 400 години в сърцето на пустинята (на около 50 км навътре от Кашан).

image

Ден 3 Кашан

Връщаме се в Кашан, където ще разгледаме красивите къщи и публични сгради, за които се смята че са с най-красивата архитектура в Иран. Следва вечерна разходка по тесните улички и пазари на Кашан. Ще идем и до джамията Ага Бозорг, градините Фин и розоварната. Нощувка в Кашан.

image

Ден 4 - Исфахан

Днес пътуваме към Исфахан. След като се настаним в хотела започваме с обиколката на най-интересните места в този приказен град - площада Накше Джахан с джамията Шах, джамията Шейх Лотфола и двореца Али Капу. Разбира се местния Покрит пазар е задължителен с многобройните си работилнички и сергии.

Ден 5 - Исфахан - още интересни места

Днес започваме нашата обиколка на Исфахан с историческата джамия Джаме, една от най-старите в града (ЮНЕСКО) и всичко други по-инетерсни места в града. Ще видим катедралата Ванк, която се намира се в сърцето на Джолфа, арменския квартал на Исфахан. Нощувка в Исфахан.

image

Ден 6 - Към Пустинята Меср; Наин

Днес се насочваме към пустинята Меср. Ще спрем в древното село Наин, съществувало много преди ислямът да завладее тези земи. Има страхотен (малко скъп) ресторант, където ще се запознаем подробно с производството и ползването на шафрана, с който е известен района. Ще разгледаме старата Джамия и останките на крепостта Наин.

image

Ще спрем в градчето Анарак с прекрасните панорами към двете кули и стария град, където ще се разходим.

image

Вечерта пристигаме в селото Меср, на ръба на пустинята Меср, една от най-големите и екзотични пустини в Иран. Нощувка в малко автентично хотелче. Тук ще опитаме от местния специалитет - бургер с камилско месо.

Дни 7 - Пустинята Меср

Този ден ще релаксираме основно. По желание ще имаме кратък пешеходен преход до последното село преди пустинята - Фаранзад. Разстоянието е около 8 км отиване и връщане по равен път сред дюни.

image

Късния следобед ще се отправим с джиповете към вътрешността на пустинята, за да посрещнем залеза сред дюните на чаша чай. Районът и преживяването са неописуеми. Тук ще наблюдаваме чистото звездно небе, тъй като липсва напълно светлинно замърсяване. Нощувка в хотелчето в Меср.

image

Ден 8 Към Язд през пустинята → селото Гарме; замъка Баязе; древния Кхараная, зороастийския огнен храм Чак Чак; Язд

Първата спира днес по пътя за Язд е селото Гарме с огромната палмова градина и древното кирпичено фортифицирано село.

Следва Кхараная, където ще разгледаме останки от 4500-годишен град, заобиколен от планини от едната страна и пустиня от другата. Ще видим старата крепост, интересните къщи, джамия от периода Каджар и минаре от 17-ти век, кервансараи и стар мост.

Ще се отбием до огнения храм Чак Чак, разположен в пещера насред планините - свещенно място за зороастризма. Всяка година през юни хиляди зороастрийци от Иран, Индия и други страни се стичат тук за поклонение.

Късният следобед пристигаме в Язд. След като се настаним в хотела, ще се разходим из стария град и ще хапнем в някое приятно ресторантче. Нощувка в Язд.

image

Ден 9 Древният Язд - всичко за зороастризма

Днес имаме по-подробна обиколка на Язд. Ще започнем с “Кулата на мълчанието”, където в миналото са извършвани ритуални погребения. Изключтително впечатляващо място. Продължаваме със зороастрийския огнен храм, където ще научим подробности за тази религия и философия.

Следобеда ще се насладим на стария град и прекарсните кафенета по покривите. Залезът задължително посрещаме в едно такова кафене с може би най-прекрасните гледки и панорами над стария град. Нощувка в Язд.

image

Ден 10 Към Персеполис, Пасаргад, Некропола на Ахеменидската династия и Шираз

Днес потегляме към Персеполис (ЮНЕСКО), церемониалната столица на империята на Ахеменидите (около 550–330 г. пр. Н. Е.).

Най-ранните останки от Персеполис датират от 515 г. пр. Н. Е. Комплексът илюстрира ахеменидския стил в архитектурата. Състои се от пет "дворци" или зали с различна големина и входове. Функцията на Персеполис остава доста неясна. Той не е бил от най-големите градове в Персия, но изглежда е бил важен церемониален комплекс, който се е ползвал само сезонно.

Днес също ще посетим Гробницата на Кир Велики в Пасаргад, основател на Персийската империя от Ахеменидската династия, обединил всички съществуващи отделни царства в една империя.

Ще разгледаме също подробно и Некропола на Ахеменидската династия. Нощувка в Шираз.

Следобед стигаме до Шираз. Настаняваме се в приятно малко хотелче в старата част. Следват разходки из старата част на града. Нощувка в Шираз.

Ден 11 - Шираз, градът на градините и славеите

Днес денят е посветен на Шираз. Ще видим задължително Насир-ол-молк, известна като розовата джамия заради орнаментите, пречупващи слънчевата светлина. Ще се разходим разбира се из Пазара Вакил, за да напазаруваме сувенири и местни сладкиши, Ще се отбием през арката Арг - е Карим, гробницата на Хафез, най-известния поет на Иран. Около полунощ трябва да сме на летището в Шираз за ранния полет до Истанбул през ноща. Тази вечер няма ангажирана стая в хотел. По желание може да резервираме 2 или 3 стаи за почивка (не са включени в цената)

Ден 12 Много ранен полет към Итанбул и София

Следва трансфер до летището и полет обратно към Истанбул и София (виж разписанието).

Карта

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!