ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ИРАН – ОТ КЛАСИЧЕСКАТА ПЕРСИЯ ПРЕЗ ПУСТИНЯТА МЕСР ДО НОМАДИТЕ БАКТИЯРИ ОТ ПЛАНИНИТЕ ЗАГРОС

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ИРАН – ОТ КЛАСИЧЕСКАТА ПЕРСИЯ ПРЕЗ ПУСТИНЯТА МЕСР ДО НОМАДИТЕ БАКТИЯРИ ОТ ПЛАНИНИТЕ ЗАГРОС

Бърз контакт: info@thousandvoyages.com; Тел: +359 888 420 160 (Viber/WhatsApp); Tel: +359 887 260 744

Кратко описание

Това е едно доста подробно пътуване през Иран - от местата, свързани с класическата Персия, през пустинята Меср до номадите Бактияри от планините Загрос. Започваме от иранската столица Техеран с неговите пазари и забалежителности. Продължаваме към Кашан с най-красивите къщи в Иран и приказния Исфахан с всички интересни забележителности. Тук ще обиколим и арменския квартал Джолфа с арменската църква, малките кафенета и тесни улички. Следва подробно обхождане на пустинята Меср с нощувка на лагер сред пясъците. Тази пустинната част ще започнем с 3000 годишното село Наин, ще продължим към градчетата Кхур и Бябанак. За два дни ще посетим няколко още пустинни села, соленото езеро Кхур, замъка Сасани, изворите Гармех и замъка Баязех. Ще си общуваме с пусинните хора и ще се запознаем отблизо с техния начин на живот. Обстойно ще разгледаме руините в селото Кхараная - останки от 4500-годишен град, старата крепост и джамия, кервансараите и стария мост. Тук се качим до зороастийския огнен храм Пир-е Сабз. През град Ардакан ще стигнем до Язд, който ще разгледаме подробно, може и на колелета. Продължаваме към Персеполис, древната слава на Персийската империя. Стигаме Шираз - градът на поезията, градините и славеите. Един цял ден сме отделили на номадите Бахтяри от планините Загрос - ще поживеем малко с тези хора, ще готвим на огнище и ще хапваме с тях, ще видим как се живее без електричество и други удобства на уседналия живот. Това ще бъде уникална среща с един отминал начин на живот, който се среща все по-радко. Летим обратно за Истанбул и София от Шираз.

Основна информация

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Период на пътуване: пролет/есен;

Дати: 13 - 26 май 2022; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 11 нощувки/12 дни;

Група: 6/8 човека;

Цена: 1,530 евро на човек (6/7 човека група);

Цената включва: трансфери от и до летището в Техеран/Шираз; български и местен водачи; транспорт със собствен микробус само за нашата група; 10 нощувки в добри хотели с европейски стандарт в стаи за двама включени закуски; една нощувка в лагер в пустинята; всички входове за музеи и забележителности; документ (покана) за издаване на виза на летището; застраховка "Помощ при пътуване" Класик на Алианц с покритие на състояния свързани с Ковид.

Цената не включва: самолетни билети за полетите на Турските авиолинии София - Техеран на отиване и Шираз - София на връщане (1); обяди и вечери; виза за Иран (2); допълнителни застраховки като “Отмяна на пътуването”; разходи от личен характер.

(1) Полети с Турските авиолинии

Отиване: София 21.25 - Истанбул 22.55; Истанбул 01.40 - Техеран 06.10;

Връщане: Шираз 02.55 - Истанбул 05.30; Истанбул 07.30 - София 08.50;

Цена: 432 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е различна).

(2) Визата за Иран струва 75 евро. Ние ще уредим визата, която ще получим на летището в Шираз. Това НЕ е VOA (виза он арайвъл, тур виза при пристигане), а нормална виза със специален номер, който ние уреждаме отделно и предварително. Избягваме VOA, тъй като има случаи на откази. Паспортът трябва да е валиден най-малко 6 месеца след датата на връщане в България и да няма печати от Израел. Ние уреждаме визите групово.

Условия за влизане в страната във връзка с Ковид: При влизане в Иран е необходимо пътниците от България да предоставят отрицателен PCR тест, направен до 96 часа преди пътуването, заедно със сертификат за ваксинация срещу коронавирус, от който е видно, че са изминали минимум 15 дни от поставянето на втората доза от съответната ваксина.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Техеран, столицата на Иран

Пристигаме сутринта в иранската столица, следва трансфер и настаняване в хотела. Ще си починем малко, след което започвам с обиколка на града. Ще се разходим из централната истрическа част на града и оживения Капалъ чарши. Други интересни места са двореца Голестан (ЮНЕСКО), Националния музей на бижутата, емблематичната кула Азади и известния площад до нея.

Ден 2 - Кашан с най-красивите къщи в Иран

След закуската в хотела потегляме към приказния Кашан. Тук ще разгледаме красивите къщи и публични сгради, за които се смята че са с най-красивата архитектура в Иран. Те са били собственост на богати търговци от миналото, днес напълно запазени и достъпни за разглеждане. Ще се качим на покрива на банята на султан Амир Ахмад, за да се насладим на велколепните гледки към града и планините. Ще вечеряме в двора на "Къщата на Маноучери", великолепна историческа сграда, превърната в изискан ресторант. Следва вечерна разходка по тесните улички на Кашан. Специално ще идем до джамията Ага Бозорг, изглеждаща фантастично оцветена в синя светлина, която я обгръща на фона на тъмното небе.

Ден 3 - Исфахан

Днес ще пристигнем в Исфахан. След като се настаним в хотела започваме с обиколката на най-интересните места в този приказен град - площада Накше Джахан с джамията Шах, джамията Шейх Лотфола и двореца Али Капу. Разбира се местния Покрит пазар е задължителен с многобройните си работилнички и сергии. Вечерта ще хапнем местни ястия в традиционен ресторант близо до моста Каджу. Хапваме тук заради живата музика, която тук се изпълнява почти всяка вечер. Мястото има страхотна акустика.

Ден 4 - Арменският квартал на Исфахан - Джолфа

Днес започваме нашата обиколка на Исфахан с историческата джамия Джаме, една от най-старите в града (ЮНЕСКО). Прекосяваме реката, за да се озовем пред най-зашеметяващата църква в Иран - катедралата Ванк. Намира се в сърцето на Джолфа, арменския квартал на Исфахан. Тук ще научим за историята на арменците в Иран, ще пийнем кафе в уютни кафенета и ще се мотаме из тесните стари улички.

По желание може да идем и до музикалния музей в Исфахан, за да видим персийски музикални инструменти и да чуем изпълнение на живо.

Ден 5 - Наин, портата към Пустинята Меср

От днес започва нашето пътешествие в иранската пустиня Меср. На път към градчетата Кхур и Бябанак ще спрем в Наин, 3000-годишно село съществувало много преди ислямът да завладее тези земи. Ще спрем в старата Джамия Джаме, ще разгледаме замъка Нарин и традиционната къща и етнологически музей Пирния, където ще научим повече за културата на хората от пустинята.

Продължаваме към Кхур и Бябанак, където ще прекараме остатъка от деня в релакс и разходки наоколо.

Дни 6 & 7 - Пустинята Меср; Кхур и Бябанак

Тези два дни са посветени на пустинята, селата и хората, които ги населяват. Ще навлезем дълбоко в пустоща, ще се срещаме с местните хора, ще нощуваме на лагер сред пясъците. През тези два дни ще видим соленото езеро Кхур, замъка Сасани, изворите Гармех и замъка Баязех.

Ден 8 Руините в Кхараная, зороастийския огнен храм Пир-е Сабз в селото Чак Чак; град Ардакан и древния Язд

Тази сутрин потегляме към древния Язд. По пътя ще спрем в селото Кхараная, където ще разгледаме останки от 4500-годишен град, заобиколен от планини от едната страна и пустиня от другата. Ще видим старата крепост, интересните къщи, джамия от периода Каджар и минаре от 17-ти век, кервансараи и стар мост. Много интересно старо място.

Ще се отбием до огнения храм Пир-е Сабз, разположен в пещера насред пустинята. Това е едно от най-свещенните места за зороастризма, място за поклонение на зороастрийците. Всяка година през юни хиляди зороастрийци от Иран, Индия и други страни се стичат в огнения храм Пир-е Сабз. Традицията гласи, че поклонниците трябва да спрат да яздят в момента, в който зърнат храма, и да завършат последния етап от пътуването си пеша. Следва град Ардакан, където ще хапнем, а също ще имаме възможност да видим историческата къща Тагдири. Късният следобед пристигаме в Язд. След като се настаним в хотела, ще се разходим из стария град и ще хапнем в някое приятно ресторантче. Тук може да си наемем колелета, за да обикаляме из града. Нощувка в традиционния хотел Firoozeh или подобен.

Ден 9 Древният Язд

Днес имаме по-подробна обиколка на Язд. Ще започнем със зороастрийския огнен храм и комплекса Амир Чахмак. Тук ще научим подробности за тази религия и философия. Следва може би най-панорамния покрив в града, за да се насладим на невероятните гледки към цялата околност.

Ден 10 Персеполис, древната слава на Персийската империя

Днес потегляме към Персеполис (ЮНЕСКО), церемониалната столица на империята на Ахеменидите (около 550–330 г. пр. Н. Е.). Най-ранните останки от Персеполис датират от 515 г. пр. Н. Е. Комплексът илюстрира ахеменидския стил в архитектурата. Състои се от пет "дворци" или зали с различна големина и входове. Функцията на Персеполис остава доста неясна. Той не е бил от най-големите градове в Персия, но изглежда е бил важен церемониален комплекс, който се е ползвал само сезонно.

Следобед стигаме до Шираз. Настаняваме се в приятно малко хотелче в старата част. Следват разходки из старата част на града и вечеря в приятно ресторантче.

Ден 11 - Един ден с номадите Бахтяри от планините Загрос Днес сутринта тръгваме към планнината Загрос, за да се срещнем с номадите Бахтяри. Независимо от полу-номадскиа начин на живот, Бахтярите са отлични майстори, особено на платове от ръчно тъкан памук и коприна. Този ден ще живеем с номадите, ще готвим на огнище и ще хапваме с тях, ще видим как се живее без електричество и други удобства на уседналия живот. Това ще бъде уникална среща с един отминал начин на живот, който се среща все по-радко. В края на деня се връщаме в хотела в Шираз за през нощта.

Ден 12 - Шираз, градът на градините и славеите

Днес денят е посветен на Шираз. Ще видим задължително Насир-ол-молк, известна като розовата джамия заради орнаментите, пречупващи слънчевата светлина. Ще се разходим разбира се из Пазара Вакил, за да напазаруваме сувенири и местни сладкиши, Ще се отбием през арката Арг - е Карим, гробницата на Хафез, най-известния поет на Иран. Около полунощ трябва да сме на летището в Шираз за ранния полет до Истанбул през ноща. Тзи вечер няма ангажирана стая в хотел. По желание може да резервираме 2 или 3 стаи за почивка (не са включени в цената)

Ден 13 Много ранен полет към Итанбул и София

Следва трансфер до летището и полет обратно към Истанбул и София (виж разписанието)

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс към пътуването на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

☘︎ Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или зъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
☘︎ Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории.
☘︎ Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!