ВЪВЕДЕНИЕ В ИРАН – ОТ  ТЕХЕРАН  ДО  ШИРАЗ  ЗА 7 ДНИ

ВЪВЕДЕНИЕ В ИРАН – ОТ ТЕХЕРАН ДО ШИРАЗ ЗА 7 ДНИ

Кратко описание

Това e кратката версия на нашето доста по-подробно пътуване из Иран. Направихме маршрута и програмата за хора, които нямат много време, но биха искали да видят най-важното от огромната страна. Започваме с разглеждане на иранската столица Техеран. Продължаваме към Абиане, старото планинско село, където хората все още носят традиционните си носии. Продължаваме към Кашан с най-красивите къщи в Иран. Следва приказния Исфахан с всички интересни забележителности, включително арменския квартал Джолфа с арменската църква, малките кафенета и тесни улички. Следващите спирки по маршрута са древните Пасаргад, храма на Кир Велики, Некрополите и Персеполис. Един цял ден сме отделили на Шираз - градът на поезията, градините и славеите. Летим обратно за Истанбул и София от Шираз.

Основна информация

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Период на пътуване: пролет/есен;

Дати: 17-24 октомври; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 5 нощувки/7 дни;

Група: 6/8 човека;

Цена за програмата в Иран + самолетните билети: 1,859 евро/човек (3,643 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Иран без самолетни билети: 1,345 евро/човек (група 7/8 човека); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети: самолетни билети за полетите на Турските авиолинии София - Техеран на отиване и Шираз - София на връщане (1) (виж цената с включени полети);

Транспорт: трансфери от и до летището в Техеран/Шираз; транспорт със собствен микробус само за нашата група;

Водачи: български и местен водач;

Нощувки: 5 нощувки в малки бутикови хотели в стаи за двама с включени закуски (за единична стая има доплащане);

Входни такси: всички входове за музеи и забележителности;

Документи: документ (покана) за издаване на виза на летището;

Цената не включва: обяди и вечери (общо около 150 долара за всички дни в хубави ресторанти) (3); виза за Иран (80 евро; плаща се на летището) (2); допълнителна специална застраховка за Иран (10 евро, плаща се на летището в Техеран); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

(1) Полети с Турските авиолинии

Отиване: София 21.25 - Истанбул 23.50; Истанбул 01.45 - Техеран 05.20;

Връщане: Шираз 02.55 - Истанбул 06.35; Истанбул 08.45 - София 09.00;

Цена: 514 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е различна).

(2) Визата за Иран струва 80 евро. Ние ще уредим визата, която ще получим на летището в Техеран. Това НЕ е VOA (виза он арайвъл), а нормална виза със специален номер, който ние уреждаме отделно и предварително. Паспортът трябва да е валиден най-малко 6 месеца след датата на връщане в България и да няма печати от Израел. Ние уреждаме визите групово.

(3) Цитираната сума е за хранения в сравнително скъпи ресторанти, обилно ядене с напитките.Често пропускаме обядите заради хубавите закуски, така че храненията могат да са доста по-евтини от посочената цена.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Техеран, столицата на Иран

Пристигаме сутринта в иранската столица, следва трансфер и настаняване в хотела. Ще си починем малко, след което започваме с обиколка из централната част на града, двореца Голестан (ЮНЕСКО). Вечерта ще се качим на Телевизионната Кула, емблемата на иранската столица. Нощувка в хотела в Техеран.

image

Ден 2 - Абиане и Кашан

Днес пътуваме към Кашан. Ще се отбием в старинното село Абиане, където хората все още носят старите си носии. Селцето е много живописно със старите си къщи, тесни улички и прекрасна атмосфера. Следобед пристигаме в Кашан, където ще разгледаме красивите къщи и публични сгради, за които се смята че са с най-красивата архитектура в Иран, включително джамията и стария хамам. Нощувка в Кашан.

image

Ден 3 - Исфахан

Днес пътуваме към Исфахан. След като се настаним в хотела започваме с обиколката на най-интересните места в този приказен град - площада Накше Джахан с джамията Шах, джамията Шейх Лотфола и двореца Али Капу. Разбира се местния Покрит пазар е задължителен с многобройните си работилнички и сергии.

Ден 4 - Исфахан - още интересни места

Днес започваме нашата обиколка на Исфахан с историческата джамия Джаме, една от най-старите в града (ЮНЕСКО) и всички други по-интересни места в града. Ще видим и катедралата Ванк, която се намира се в сърцето на Джолфа, арменския квартал на Исфахан. Нощувка в Исфахан.

image

Ден 5 Персеполис, Гробницата на Кир Велики в Пасаргад, Некропола на Ахеменидската династия и Шираз

Днес потегляме към Персеполис (ЮНЕСКО), церемониалната столица на империята на Ахеменидите (около 550–330 г. пр. Н. Е.).

Най-ранните останки от Персеполис датират от 515 г. пр. Н. Е. Комплексът илюстрира ахеменидския стил в архитектурата. Състои се от пет "дворци" или зали с различна големина и входове. Функцията на Персеполис остава доста неясна. Той не е бил от най-големите градове в Персия, но изглежда е бил важен церемониален комплекс, който се е ползвал само сезонно.

Днес също ще посетим Гробницата на Кир Велики в Пасаргад, основател на Персийската империя от Ахеменидската династия, обединил всички съществуващи отделни царства в една империя.

Ще разгледаме също подробно и Некропола на Ахеменидската династия. Нощувка в Шираз.

Следобед стигаме до Шираз. Настаняваме се в приятно малко хотелче в старата част. Следват разходки из старата част на града. Нощувка в Шираз.

Ден 6 - Шираз - градът на градините и славеите

Днес денят е посветен на Шираз. Ще видим задължително Насир-ол-молк, известна като розовата джамия заради орнаментите, пречупващи слънчевата светлина. Ще се разходим разбира се из Пазара Вакил, за да напазаруваме сувенири и местни сладкиши, Ще се отбием през арката Арг - е Карим, гробницата на Хафез, най-известния поет на Иран. Около полунощ трябва да сме на летището в Шираз за ранния полет до Истанбул през ноща. Тази вечер няма ангажирана стая в хотел. По желание може да резервираме 2 или 3 стаи за почивка (не са включени в цената).

image

Ден 7 Много ранен полет към Истанбул и София

Следва трансфер до летището и полет обратно към Истанбул и София (виж разписанието).

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!