ПЪТЕШЕСТВИЕ  ИЗ ФЕДЕРАЛЕН  ИРАК

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ФЕДЕРАЛЕН ИРАК

Кратко описание

Пътешествието ни из федерален Ирак (арабската част на Ирак) ще започне от столицата Багдад. Тук ще посетим Училището Ал Мустансирия, Двореца Ал-Аббасид, Музея на Ирак и Паметника на жертвите. Продължаваме към древния Вавилон и Двореца на Садам Хюсеин, разположен на хълм в средата на древния град. Следват свещените за шиите Кербала и Наджаф с гробницата на Али ибн Аби Талиб, известен също като „Имам Али“, първият имам на шиитите и джамията “Имам Али”.

Продължаваме към делтата на река Шат ел Араб, образувана от събирането на реките Тигър и Ефрат, където живеят така наречените “блатни араби”. Тук ще имаме разходка с лодка през блатата. Ще спим в къща за гости, за да разберем повече за живота на местните хора. Следва древната Насирия и руините на Ур, един от най-важните градове през шумерската епоха. Ще посетим древния шумерски град Урук и Ктесифон, древната столица на Иранската империя. Ще обиколим и останките на древна Самара (ЮНЕСКО) преди да се приберем в София.

Основна информация

Дати: 18-25 октомври 2024;

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: 7/8 човека;

Цена за програмата във федерален Ирак + самолетните билети (виж секцията полети): 2,500 евро/човек (4,900 лв)

Цена за програмата във федерален Ирак без самолетни билети: 1,995 евро/човек (3,910 лв при курс 1,96 лв за евро) (група 7/8 човека). Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети: виж секцията за самолетните билети)(1);

Водачи: български водач; местен водач/шофьор;

Транспорт: Трансфери от до летището в Багдад и във вътрешността на страната с микробус навсякъде по маршрута;

Нощувки: 5 нощувки в хубави хотели с включени закуски и 1 нощувка в къща за гости. Списък на хотелите или подобни: Багдад - Shanashel Palace Hotel; Кербала - Tower Hotel; Насирия - Аl Zetoon Hotel; Блатния Ирак - къща за гости; Всички нощувки са с включена закуска;

Екскурзии и посещения на музеи: всички входни билети за музеи и разходката с лодка в блатата в южен Ирак

Цената не включва: обяди и вечери (храната не е скъпа); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); виза (75 долара; получава се на летището в Багдад); разходи от личен характер.

(1) Полети с Пегасус Еър

Тръгване: 18 октомври

София 19.25 - Истанбул Сабиха 20.40;

Истанбул Сабиха 23.35 - Багдад 02.20 (19 октомври);

Връщане: 25 Октомври

Багдад 03.25 - Истанбул 06.25;

Тъй като има голям престой, мога да организирам кратка екскурзия до Истанбул по желание на групата.

Истанбул 16.50 - София 18.15;

Цена към днешна дата: 505 евро/човек.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Багдад, столицата на Ирак

Днес пристигаме през ноща в Багдад (01.40 с Пегасус Еър). Следва трансфер до хотела, настаняване и малко почивка (тази нощувка e включена в цената). Следва тур из иракската столица. Ще посетим следните места и забележителности: Училището Ал Мустансирия, Двореца Ал-Аббасид, пазара и Паметника на жертвите. Ще се разходим по улицата Алрашид, Нощувка в Багдад.

image

Ден 2 Още малко в Багдад; Вавилон и двореца на Садам Хюсеин

Днес ще посетим Музея на Ирак, след което продължаваме към Вавилон, един от най-известните древни градове. Разположен е по бреговете на Ефрат в Месопотамия, днес градът се намира в Ирак (провинция Бабил). Подробен текст на български може да прочете тук - https://bg.wikipedia.org/wiki/Вавилон

Дворецът на Садам Хюсеин, разположен на хълм в средата на древния град, е построен по време на икономическото ембарго след войната в Персийския залив от 1991 г. Дворецът е бил щаб на американските сили през 2003-2011 г. Вечерта отиваме до Кербала, където е нощувката.

Ден 3 Кербала и Наджаф

Днес ще разгледаме Кербала, едно от най-свещените места за шиите, отстъпвайки по важност само на Мека и Наджаф. Градът е разделен на две части – стара и нова, като по средата се намира Машад ал-Хюсайн, гробницата на Хюсейн бин Али, внук на пророка Мохамед. Всяка година по време на празниците Ашура, стотици хиляди поклонници се стичат, за да почетат паметта на имама, а много възрастни хора идват с надеждата да умрат в града, защото се счита, че гробницата е една от портите към рая.

image

Продължаваме към Наджав, където ще посетим гробницата на Али Ибн Аби Талиб, известен също като „Имам Али“, първият имам на шиитите, братовчед и зет на пророка Мохамед. Градът е голям център за поклонение от целия шиитски ислямски свят. Само Мека и Медина приемат повече мюсюлмански поклонници.

Като място за погребение на втората най-важна фигура на шиитския ислям, джамията Имам Али се счита от шиитите за третото най-свещено ислямско място. Наблизо е гробището Уади-Ус-Салаам, смятано за най-голямото в света. През вековете множество хосписи, училища, библиотеки и суфистки центрове са построени около светилището. Вечерта ще стигнем до блатата в южен Ирак, където ще пренощуваме в къща за гости.

Ден 4 Блатата в южен Ирак; Насирия

Днес продължаваме към делтата на река Шат ел Араб, образувана от събирането на реките Тигър и Ефрат, където живеят така наречените “блатни араби”. Някои изследователи смятат, че това са духовните деца на Свети Йоан Кръстител, наричани още мандеи или саби.

image

Ще имаме тур с лодка през блатата.

Около 9 000 квадратни километра блата, смятани от някои за библейската Райска градина, били пресушени до 10 % от техния оригинален размер по това време. Днес текат проекти за тяхното възстановяване, като до момента почти 50 % от блатните площи са върнати към първоначалния им вид.

Продължаваме към град Насирия, където ще разгледаме руините на Ур, един от най-важните градове през шумерската епоха. Нощувка в града.

image

Ден 5 Урук

Днес ще посетим Урук, известен днес като Варка, древен град на Шумер (и по-късно на Вавилония), разположен на изток от днешното корито на река Ефрат върху пресъхналия древен канал на Ефрат. Урук играе водеща роля в ранната урбанизация на Шумер в средата на 4-то хилядолетие пр.н.е. Градът може да е имал 40 000 жители, с 80 000–90 000 души, живеещи в околностите му, което го прави най-голямата градска зона в света по това време.

Продължаваме към Ктесифон, разположен на източния бряг на Тигър. Градът е служил като столица на Иранската империя през партската и сасанидската епохи повече от осемстотин години. Ще разгледаме древните останки и руини от това историческо място.

Нощувка в хотела ни в Багдад.

Ден 6 Самара

Днес ще посетим Самара, на източния бряг на Тигър на 125 километра северно от Багдад. Съвременният град Самара е основан през 836 г. от абасидския халиф ал-Му'тасим като нова административна столица и военна база. По време на Гражданската война в Ирак Самара е в "сунитския триъгълник" на съпротивата.

Археологическият обект Самара съхранява голяма част от историческия град, архитектура и художествени реликви. През 2007 г. става обект на ЮНЕСКО.

Вечерта към 23.30 трябва да сме на летището за ранния полет в 03.15 на другия ден. Днес не е предвидена нощувка.

image

Ден 7 Полети към София

Днес много рано сутринта са полетите към Истанбул и София.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!

Hide in super