ПЪТЕШЕСТВИЕ  ИЗ ФЕДЕРАЛЕН  ИРАК

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ФЕДЕРАЛЕН ИРАК

Кратко описание

Пътешествието ни из федерален Ирак (арабската част на Ирак) ще започне от столицата Багдад. Тук ще посетим Училището Ал Мустансирия, Двореца Ал-Аббасид, Музея на Ирак и Паметника на жертвите. Ще се разходим и по оживената централна улица Ал-Мутанаби. Продължаваме към древния Вавилон и Двореца на Садам Хюсеин, разположен на хълм в средата на древния град. Следват свещените за шиите Кербала и Наджаф с гробницата на Али ибн Аби Талиб, известен също като „Имам Али“, първият имам на шиитите и джамията “Имам Али”.

Продължаваме към Насирия с втория по големина музей в Ирак, съхраняващ голяма колекция от шумерски, асирийски, вавилонски и абасидски артефакти. Ще посетим и руините на Ур, един от най-важните градове през шумерската епоха. Последната ни спирка ще бъде делтата на река Шат ел Араб, образувана от събирането на реките Тигър и Ефрат, където живеят така наречените “блатни араби”. Тук ще имаме тур с лодка през блатата, а вечерта ще спим в къща за гости, за да разберем повече за живота на местните хора. Връщаме се към Багдад, от където летим обратно за София.

Основна информация

Дати: 20-27 октомври 2023;

Продължителност: 5 нощувки/7 дни;

Група: 6/7 човека;

Цена за програмата във федерален Ирак + самолетните билети: 2,273 евро/човек (4,454 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Бележка: Към момента цената на самолетните билети с Турските авиолинии е около 1,000 евро. След сформиране на групата ще предложим алтернативни решения, ако такива има.

Цена за програмата във федерален Ирак без самолетни билети: 1,210 евро/човек (група 7/8 човека). Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети: София-Багдад-София с Турските авиолинии (виж цената с включени самолетни билети)(1);

Водачи: български водач; местен водач/шофьор;

Транспорт: Трансферите от до летището в Багдад и във вътрешноста на страната с микробус навсякъде по маршрута;

Нощувки: 3 нощувки в хотел 4 звезди Al Sadeer Palace Hotel в Багдад (https://al-sadir-palace-baghdad.booked.net/ ); една нощувка в хотел Al-Zaitoon в Насирия - https://al-zaitoon-hotel.business.site/; една нощувка в къща за гости в южен Ирак; Всички нощувки са с включена закуска;

Екскурзии и посещения на музеи: всички входни билети за музеи и разходката с лодка в блатата в южен Ирак

Цената не включва: обяди и вечери (храната не е скъпа); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); виза (75 долара; получава се на летището в Багдад); разходи от личен характер.

(1) Полети с Турските авиолинии

Отиване: 

София 21.10 - Истанбул 22.35; Истанбул 02.05 - Багдад 05.00;

Връщане: 

Багдад - 01.40 - Истанбул 04.45; Истанбул 07.25 - София 08.35;

Цена: 1,063 евро/човек. В момента на резервацията цената може да е различна.

Условия за влизане в страната по отнощение на Ковид: Няма рестрикции за влизане в страната.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Багдад, столицата на Ирак

Днес пристигаме рано сутринта в Багдад (виж разписанието). Следва трансфер до хотела (Al Sadeer Palace Hotel или подобен), настаняване и малко почивка. Следва тур из иракската столица. Ще посетим следните места и забележителности: Училището Ал Мустансирия, Двореца Ал-Аббасид, Музея на Ирак и Паметника на жертвите. Ще се разходим и по оживената централна улица Ал-Мутанаби. Ако за някои от местата днес не стигне време, ще имаме възможност за още разходки последния ден.

image

Ден 2 Вавилон и двореца на Садам Хюсеин

Вавилон е един от най-известните древни градове. Разположен е по бреговете на Ефрат в Месопотамия, днес градът се намира в Ирак (провинция Бабил). Подробен текст на български може да прочете тук - https://bg.wikipedia.org/wiki/Вавилон

Дворецът на Садам Хюсеин, разположен на хълм в средата на древния град, е построен по време на икономическото ембарго след войната в Персийския залив от 1991 г. Носят се слухове, че Садам е посетил само веднъж в двореца, чието построяване е отнело четири години. Дворецът е бил щаб на американските сили през 2003-2011 г. Преди 2003 г. хората не са имали право да влизат в двореца или дори да го доближават. Вечерта се прибираме в хотела в Багдад.

Ден 3 Кербала и Наджаф

Днес ще посетим първо Кербала, едно от най-свещените места за шиите, отстъпвайки по важност само на Мека и Наджаф. Градът е разделен на две части – стара и нова, като по средата се намира Машад ал-Хюсайн, гробницата на Хюсейн бин Али, внук на пророка Мохамед. Всяка година по време на празниците Ашура, стотици хиляди поклонници се стичат, за да почетат паметта на имама, а много възрастни хора идват с надеждата да умрат в града, защото се счита, че гробницата е една от портите към рая.

image

Продължаваме към Наджав, където ще посетим гробницата на Али Ибн Аби Талиб, известен също като „Имам Али“, първият имам на шиитите, братовчед и зет на пророка Мохамед. Градът е голям център за поклонение от целия шиитски ислямски свят. Само Мека и Медина приемат повече мюсюлмански поклонници.

Като място за погребение на втората най-важна фигура на шиитския ислям, джамията Имам Али се счита от шиитите за третото най-свещено ислямско място. Наблизо е гробището Уади-Ус-Салаам, смятано за най-голямото в света. През вековете множество хосписи, училища, библиотеки и суфистки центрове са построени около светилището. Вечерта се прибираме в Багдад.

Ден 4 Насирия

Днес продължаваме към град Насирия. Ще посетим музея на Насирия, вторият по големина музей в Ирак, съхраняващ голяма колекция от шумерски, асирийски, вавилонски и абасидски артефакти. Ще посетим и руините на Ур, един от най-важните градове през шумерската епоха. Нощувка в града (хотел Al Zetoon или подобен).

image

Ден 5 Блатата в южен Ирак

Днес продължаваме към делтата на река Шат ел Араб, образувана от събирането на реките Тигър и Ефрат, където живеят така наречените “блатни араби”. Някои изследователи смятат, че това са духовните деца на Свети Йоан Кръстител, наричани още мандеи или саби. Бившият иракски диктатор Садам Хюсеин наредил блатата да бъдат пресушени отчасти като наказателна мярка срещу живеещите там непокорни араби.

Около 9 000 квадратни километра блата, смятани от някои за библейската Райска градина, били пресушени до 10 % от техния оригинален размер по това време. Днес текат проекти за тяхното възстановяване, като до момента почти 50 % от блатните площи са върнати към първоначалния им вид.

Тук ще имаме тур с лодка през блатата, а вечерта ще спим в къща за гости, за да разберем повече за живота на “блатните араби”.

image

Ден 6 Обратно към Багдад

След като се разходим още малко в района на блатата, потегляме обрано към Багдад. В града ще разгледаме места, ако сме пропуснали нещо през първия ден. Ще има време и за пазар. Вечерта към 23.00 трябва да сме на летището за ранния полет на другия ден. Днес не е предвидена нощувка.

Ден 7 Полети към София

Днес много рано сутринта са полетите към Истанбул и София.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!