ЕКСПЕДИЦИЯ  ПРЕЗ МАВРИТАНИЯ

ЕКСПЕДИЦИЯ ПРЕЗ МАВРИТАНИЯ

Кратко описание

Никое от нашите пътешествия не наричаме експедиция. Избрахме това определение за пътуването в Мавритания заради действително приключенския си характер. Навлизаме доста навътре в страната с джипове, диво къмпингуване на някои места и пътища, които в голяма си част липсват или са трудно проходими. Става дума за едно истинско приключение в дива, слабо населена земя, където ежедневието на местните не се е променило последните десетки, дори стотици години. Мавритания е място за пътешественици, които искат да се докоснат до див и автентичен свят.

Включили сме в маршрута най-важните и интересни места в страната - столицата Нуакшот с най-големия пазар за камили и добитък в Мавритания и най-голямото рибно пристанище и пазар, Матмата - живописния каньон с единствените останали в Сахара крокодили и отдалеченото пустинно градче Тиджикжа. Цял ден ще прекараме в пешеходни преходи, къпане в минерални извори и катерене по скалите в оазиса Тержит. Ще се потопим в мистериите на древните градове Чингети и Удан с техните библиотеки с древни текстове, стари джамии и дори музеи. Ще стигнем до феноменалната геоложка структура “Окото на Сахара” и ще надникнем в пещерите с древни рисунки.

Ще пътуваме директно през пустинята Сахара, като ще се насладим на може би едни от най-драматичните пустинни пейзажи в света - огромни каньони, каменни полета, обширни дюни (дори ще нощуваме на някои от тях), оазиси, савани - на практика ще прекосим почти всички видове пустинни местообитания и природни феномени.

Ще завършим на брега на Атлантика на екзотичен плаж с хубав рибен ресторант.

Бележки: Това приключение може да включи пътуването с товарния влак. Ако участниците желаят това, програмата ще бъде леко променена, както и цената. За повече информация се свържете с нас.

Всички снимки са от нашето проучвателно пътуване през страната през февруари 2023. Ползването на снимките и текстовете без разрешение не е позволено.

Основна информация

Категория: Група с определени дати и български водач / Група без определени дати с български водач;

Период на пътуване: ноември - март (зимни месеци);

Дати: 20-29 ноември 2024;

Продължителност: 8 нощувки/10 дни;

Група: 5-7 човека;

Цена за група с български водач на определените дати + самолетни билети: 3,300 евро/човек (6,468 лева при курс 1,96 лева за евро) (група 7 човека); Ако цените на самолетните билети се променят, ще се промени и крайната цена.

Цена за група с български водач на определените дати БЕЗ самолетни билети: 2,200 евро/човек (група 7 човека); Ако групата е по-малка, цената съответно ще се увеличи леко.

Цената включва: 

Самолетни билети: София - Нуакшот (Мавритания) -София (1);

Водачи: български водач и местни шофьори;

Трансфери и транспорт: всички трансфери и транспорт в два джипа 4х4 Тойота Хайлукс (по 3-4 човека в джип);

Нощувки: Нощувки в хотели в дните 1, 5, 6 и 8; Хотелът първата нощ в Нуакшот е луксозен с басейн; хотелите в дните 5 и 6 са базисни - стаи с две легла без завивки и възглавници. Ден 5 - хотелът е с баня и тоалетна в стаята, а ден 6 - общи бани и тоалетни;

За дни 3 и 4 нощувките са в лагер с готови опънати палатки с два матрака вътре без завивки и възглавници; има общи бани и тоалетни;

За дни 2 и 7 - диво къмпингуване в палатки, които ще имаме в джиповете с нас; ще има матраци и всичко необходимо за къмпингуване в дивото.

За всички нощувки, с изключение на 1 и на 8 ще са ви необходими спални чували, които трябва да носите със себе си от България. Останалото къмпинг оборудване ще бъде осигурено на място. Виж в програмата повече инфо за местата за нощувки за всеки ден.

Храна: Всички закуски и повечето вечери.

Екскурзии: Пешеходен преход в оазиса Тержит с местен водач;

Разрешителни/покана за виза: Всички разрешителни и покана за виза.

Цената не включва:  всички обяди и вечерите в дните 1, 8 и 9; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); виза за Мавритания (получава се на летището и струва 55 евро/човек); бакшиш; разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети с Турските авиолинии:

Отиване: София 21.30 - Истанбул 23.55;

Истанбул 01.40 - Нуакшот 05.45;

Връщане: Нуакшот 20.50 - Истанбул 06.25;

Истанбул 08.45 - София 09.05;

Цена: 1,100 евро/човек. В момента на резервацията цената може да бъде различна.

image
image

Програма

Ден 1 Пристигане в Мавритания; Нуакшот с рибарското пристанище

Днес сутринта пристигаме в Нуакшот, столицата на Мавритания. След граничните формалности следва трансфер до хотела и почивка. Следобед сме предвидили разходка из града, като най-много време ще прекараме на рибарското пристанище - едно от най-големите, цветни и екзотични пристанища в света. Нощувка в луксозен хотел с басейн. Обяда и вечерята днес не са включени в общата цена.

image

Ден 2 Матмата (крокодилското езеро)

Днес поемаме с джиповете навътре в страната. Целта е живописния каньон Матмата на около 500 км от столицата, дълбоко в пустинята Сахара. Около 1/4 от пътя е черен, директно през пясъците, оазиси и малки села. Това е единственото място в Сахара, където все още живеят крокодили. Ще ги наблюдаваме отдалече, тъй като са агресивни, а и трудно се стига до тях. Ще нощуваме на диво къмпингуване в каньона.

image

Ден 3 Към Тержит; Тиджикжа

След закуската около лагерния огън потегляме към оазиса Тержит. Пътят е особено живописен. Ще спрем за около час или повече в малкото градче Тиджикжа - отдалечено, диво и много първично място. Ще се разходим наоколо.

Продължаваме към оазиса Тержит по една от най-живописните отсечки от пътуването. Ще спираме често за снимки. Вечерта пристигаме в оазиса и се настаняваме в лагер с готови палатки. Във всяка палатка има по два матрака и нищо друго. Баните и тоалетните са общи, но са чисти с хладка вода в банята. Хората готвят прекрасно, така че тук ще хапнем добре. Мястото е изключтително живописно. Нощувка в палатките.

image

Ден 4 Тержит

Днес денят ще бъде по-спокоен откъм пътуване с джиповете. Ще останем цял ден в този оазис. Ще имаме пешеходен преход до другия му край, през палмови горички, хълмчета, изворчета и прочие пустинни прелести. Има едно особено красиво място, което със сигурност много ще ви хареса. В селцето има малки магазинчета, където продават сувенири. Мястото е прекрасно, много подходящо за релакс. Нощувка в същия лагер с палатките. Тук имаме закуска и вечеря.

image

Ден 5 Чингети

След закуската в лагера продължаваме с джиповете към древния Чингети. Интересна е Петъчната джамия, която ще видим добре от покрива на една от библиотеките. Построена през тринадесети или четиринадесети век, тази джамия е с второто най-старо постоянно използвано минаре в мюсюлманския свят. Друговерците нямат право да влизат в джамията.

Най-интересното в града са библиотеките. Към момента 5 са действащи. Ние ще посетим поне една една от тях. Ще видим старите текстове, някои от които на повече от 300 години. Преживяването е наистина неповторимо.

Около града се намират едни от най-масивните и обширни пясъчни дюни в Сахара, които ние ще пресечем на другия ден. Нощувката в хотелче с отделни малки къщички само с матраци, без чаршафи, одеала или възглавници. Има чисти тоалетни и бани с топла вода. Тук имаме закуска и вечеря.

image

Ден 6 Към Удан през древните пещерни рисунки и “Окото на Сахара”

След закуската продължаваме към древния Удан. Път няма, караме директно през пустинята. Освен спирките за снимки на може би най-дивата част от Сахара в тази част на континента, ще спрем в пещерен комплекс, където ще видим древни рисунки на животни и хора. Такива рисунки има на много места в Сахара, тук са малко на брой, но добре видими.

Ще се отбием и през така нареченото “Око на Сахара” (Richat Structure) - геоложки феномен с кръгла форма с огромен радиус, който не може да се види съвсем ясно от земята. От космоса е много добре видим. Мястото е магично, а пейзажите умопомрачителни.

Уадан е малък град, разположен на южния край на платото Адрар. Градът е бил важна спирка на керваните, транспортиращи сол от мините в Иджил. Старият град, обект на световното наследство, макар и в руини, дава представа за размера и просперитета на мястото. Ще се разходим добре из стария град.

Хотелчето е със стаи с две легла с баня и тоалетна към стаята. Има чаршафи и завивки, но ползването на спален чувал е препоръчително. Имаме закуска и вечеря. Много вкусно готвят хората тук.

image

Ден 7 Дюните Аматлич, близо до градчето Акжуит

Удан е най-отдалечената точка навътре в страната, до която ще стигнем. От тук започваме бавното завръщане на запад към столицата Нуакшот. Днес ще стигнем до Дюните Аматлич, близо до градчето Акжуит, където за втори път ще имаме диво къмпингуване в нашите си палатки. Районът е живописен, ще снимаме много, а вечерта ще се насладим на прекрасния залез над дюните.

image

Ден 8 Към Атлантика

След закуската около лагерния огън се отправяме към брега на Атлантическия океан. Целта е малко курортно селище на брега на океана с хубав хотел и ресторант с много вкусна прясна риба направо на плажа, на около 100 м от океана. Ще нощуваме в хотелчето. Ако ни остане време днес ще ходим на плаж, а ако не - на следващия ден преди обяд сме отделили време за това. Морето не става за къпане, но плажа е хубав, чист и екзотичен.

image

Ден 9 Нуакшот

Преди обяд - малко плаж, дълги кафета в ресторанта на плажа т.е релакс като цяло. След плажа отиваме с джиповете до най-големия пазар за камили и добитък в Мавритания и един от най-големите в Африка изобщо. Доста екзотично и вълнуващо място. Късният следобед трябва да сме на летището за вечерния полет обратно към Истанбул и София.

image

Ден 10 Пристигане в София

Днес сутринта пристигаме в София.

Записване

Поради по-особения характер на това пътуване, записването става след провеждане на телефонен разговор и среща на живо. Преди да отправите запитване, моля прочетете внимателно програмата и се уверете, че може да издържите предизвикателствата на това пътешествие !!!!

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

image

Галерия снимки

Галерия снимки - всички кадри са от нашето проучвателно пътуване в Мавритания

Книгите на Тахир Шах ще ви подготвят по невероятно забавен начин да усетите и разберете много по-добре Мароко и Индия. Със сигурност ще си „вземете“ много повече от пътуването си в Мароко, ако сте прочели „Къщата на халифа“ и „В хиляда и една нощи“, а в Индия – „Чиракът на магьосника“. Специално за пътуващите с Хиляда Пътешествия, ИК „Барака“, подаряваме 15% отстъпка от цената на книгите. Въведете код: 
Книгите на Тахир Шах ще ви подготвят по невероятно забавен начин да усетите и разберете много по-добре Мароко и Индия. Със сигурност ще си „вземете“ много повече от пътуването си в Мароко, ако сте прочели „Къщата на халифа“ и „В хиляда и една нощи“, а в Индия – „Чиракът на магьосника“. Специално за пътуващите с Хиляда Пътешествия, ИК „Барака“, подаряваме 15% отстъпка от цената на книгите. Въведете код:  TV15   при приключване на поръчката, за да се възползвате от отстъпката. Може да купите книгите директно от нашата ИК „Барака“.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!