ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ОМАН - ЖИВОПИСНИ КАНЬОНИ, ДЮНИ, ЕКЗОТИЧНИ ПЛАЖОВЕ И СТАРА ИСТОРИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ОМАН - ЖИВОПИСНИ КАНЬОНИ, ДЮНИ, ЕКЗОТИЧНИ ПЛАЖОВЕ И СТАРА ИСТОРИЯ

Хиляда пътешествияПо региони ◦◦ По дати (календар) ◦◦ Без дати ◦◦ Индивидуални пътувания ◦◦ Отзиви ◦◦ За нас ◦◦ English Ел поща: info@thousandvoyages.com; Тел: +359 888 420 160 (също WhatsApp/ Viber); +359 887 260 744

Кратко описание

Пътешествието ни из Оман включва най-интересните природни и културни забележителности в северната част от страната. Започваме от Мускат, столицата на Оман с рибния пазар, джамията Султан Кабоос, живописния крайбрежен булевард и още няколко интересни местенца. Продължаваме към старата столица Низва, известен с внушителната крепост. Следва едно от най-живописните и стари села сред планините - Мисфах, от където продължаваме към Джебел Шамс (планината на слънцето). По желание може да направим пешеходен преход в района (4 часа) по изключтително живописния маршрут в Джебел Шамс наречен “Терасовидната пътека” (Jebel Shams Balcony Walk). Това е дно от топ местата в Оман за пешеходни планински преходи. Продължаваме пътешествието към пустинята Уахиба Сандс. По пътя ще се отбием през градчетата Биркат и Бахла, където ще разгледаме стари руини и древни омански замъци и крепости.

До бедуинския лагер сред дюните ще стигнем с джипове през пясъците. Тук ще останем една нощ и ден, за да се насладим и на залезите и на изгревите. Ще има възможност за яздене на камили и други пустинни развлечения. От пустинята се отправяме към Уади Бани Халид, една от най-красивите долини в Оман, след което ще стигнем Рас Ал Хад, най-източната част на Оман, където Оманския залив се среща с Арабско море. Продължаваме към стария крайбережен морски град Сур, известен със старата си корабостроителница. Последният ден се отправяме обратно към Мускат, като по пътя ще се отбием през красивата долина Уади Шаб. Летим обратно за София през Истанбул.

Основна информация

Дати: 1-9 март 2023; Ако сте група от най-малко 5 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време.

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Цена: 1,395 eвро/човек (група от 6-8 човека);

Големина на групата: 4-7/8 човека максимум;

Цената включва: български водач; транспорт с два джипа; трансферите от и до летището в Мускат; 7 нощувки в хотели по двама човека в стая с включена закуска; 1 нощувк в големи оборудвани палатки или малки бунгала в бедуински лагер в Уахиба Сандс при по-базисни условия; една вечеря в пустинята; застраховка "Помощ при пътуване", включително при заболявания свързани с Ковид.

Цената не включва: самолетен билет София- Мускат-София (1); обяди и вечери с изключение на вечерята в пустинята; виза за Оман (възможно е визата да е безплатна за граждани на ЕС) (2); вход в музеи и природни забележителности там където се изисква; допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването”;

(1) Полети и самолетни билети с Луфханза:

Отиване: София 18:45 - Мюнхен 19:50; Мюнхен 21:45 - Мускат (Оман) 06:50 (+1);

Връщане: Мускат: 02:25 - Франкфурт 07:05; Франкфурт 10:25 - София 13:35;

Цена: 620 евро/човек с разрешен чекиран багаж до 23 кг. В момента на резервацията цената може да е различна.

(2) Визата за Оман е възможно да бъде безплатна. Ако не е то тя струва струва 49 евро. Тя е електронна и се прави преди пътуването, като тогава ще стане ясно дали е безплатна за граждани на ЕС. Ще бъдат дадени подробни указания за попълване на онлайн формуляра, който не е труден. Повече информация - https://oman-journey.com

Паспортът трябва да е валиден най-малко 6 месеца след датата на връщане в България.

Условия за провеждане:

Към момента Оман няма никакви Ковид рестрикции за влизане в страната.

image

Програма

Ден 1: Пристигане в Мускат, столицата на Оман

Днес сутринта пристигаме в Мускат. Имаме трансфер до хотел и почивка. След това започваме с обиколки на града. Ще посетим една от най-големите джамии в столицата -  Султан Кабоос, където може да се видят впечатляващи полюлеи и ръчно-изтъкан килим. Ще се отбием до пристанището Мутрах с живописното рибно тържище и търговския квартал наоколо, заедно с екзотичните пазари и по-специално историческият Мутрах пазар. Ще посетим старата част на града и крепостта, ще се лутаме из тесните улички, стигайки до  замъка Ал Алам. Нощувка в хотел.

image

Ден 2 Мускат –Биркат -  Бахла - Низва

С микробус специално за нас ще се отправим към вътрешността на Оман и по-точно към град Низва, старата столица на страната.

Първата ни спирка ще бъде на около 90 км от Мускат в Град Самаил, където ще разгледаме едноименната крепост от 17 век. Следва градчето Биркат със своите стари руини на кирпични къщи и прекрасна гледка към оазиса. Продължаваме към град Бахла, където се намира старата и много добра запазена средновековна крепост от 13 век - Бахла. Крепостта е била част от отбранителната линия в подножието на планините Джебел Ахдар. В непосредствена близост е крепостта Джабрин - отлично запазен архитектурен паметник от 12 век.

След като пристигнем в Низва ще посетим крепостта от 17 век, която е най-голямата атракция тук. Градът е красив, зелен, с многожество пазари и живописни тесни улици и сокаци, където ще прекараме следобеда и вечерта. Нощувка в Низва.

image

Ден 3 Низва – Мисфах – Джебел Шамс - Низва

Днес се отправяме към едно от най-живописните села в Оман –  Мисфах. Там ще се разходим сред старите къщи от кал на повече от 500 години и ще се насладим на красивите панорами наоколо. Съвсем на близо е градчето Хамра, където също ще се разходим по уличките между традиционните за района керпичени къщи.

Продължаваме към Джебел Шамс (планината на слънцето), за да се насладим на разкошните планински пейзажи. Тук се намира най-високия връх в Оман, издигащ се на 3,000 м надморска височина. Самият връх днес е зает от воена база. Ще се разходим наоколо, без да правим дълги преходи в планината.

Прибираме се в Низва, където ще вечеряме.

Бележка: По желание днес можем да направим пешеходен преход в района по изключтително живописния маршрут в Джебел Шамс наречен “Терасовидната пътека” (Jebel Shams Balcony Walk). Това е дно от топ местата в Оман за пешеходни планински преходи. Целият маршрут отиване и връщане може да се мине за около 4 часа, не е труден, но има високи места и не се препоръчва на хора, които имат страх от високото. Ако имате желание за този преход, е необходимо да заявите това предварително, за да можем да организираме този ден по подходящ начин.

image

Ден 4 Низва - Уахиба Сандс

Сутринта след закуска можем да се разходим още малко из Низва - едно от най-добрите места където може да си купите вкусни фурми.

Преди обяд се отправяме към пустинния район с огромните дюни Уахиба Сандс, едно от най-красивите места и райони в Оман. Следва джип сафари (18 км) навътре в пустинята до лагер с установени големи палатки сред дюните.

Тук ще се наслаждаваме на фантастични пустнни пейзажи и преживявания - камили, дюни и всичко останало. Вечерта ще снимаме залеза над дюните, ще пием чай и ще се наслаждаваме на тишината и спокойствието. Домакините ни ще ни направят и лагерен огън сред дюните.

Вечеря и нощувка в кемпа.

Язденето на камила на изгрев/залез през дюните - 15 реала/човек (не е включено към общата цена).

image

Ден 5 Уахиба Сандс – Уади бани Халид – Рас Ал Хад – Сур

Тази сутрин ще станем рано, за да посрещнем и изгрева над пясъците - наистина е впечатляващо.

След закуската в лагера, поемаме през пустинята към Уади Бани Халид, една от най-красивите долини в Оман, където ще се охладим в кристално-чистите естествени басейни. Палмови горички, вода, прохлада, басейнчета…това са нещата, на които ще се насладим тук.

След това ще се отправим към Рас Ал Хад, най-източната част на Оман и на Арабския п-в, където Оманския залив се среща с Арабско море. Самото селце е малко, но има огромен пуст плаж, известен с колониите зеленогърби костенурки.

Ще продължим на север по живописния път покрай морето към Сур.

Морските пейзажи в тази част от оманското крайбрежие са изключително атрактивни и впечатляващи. Красиви плажове или стръмни скали ще ни съпътстват почти през цялото време.

Градът Сур е стар типичен омански крайбрежен град. Ще можем да се насладим на пристанището, морето и неземно красивите залези над Арабско море, ще посетим работилницата за изработване на традиционните лодки доу. Ще пренощуваме в хотел в града.

Ден 6 Сур – Уади Шаб – Мускат

Напускаме град Сур сутринта и продължаваме на север по пътя към Мускат. Ще се отбием през долината Уади Шаб, за която се говори, че е една от най-впечатляващите в Оман. В долината има езерца, бананови плантации, зелена растителност и живописни скалисти пътеки. Тук ще направим лек преход около 30-40 мин в посока, за да стигнем много навътре в каньона, където са най-впечатляващите езера, в които ще се къпем.

Ще се отбием и до известната карстова вдлъбнатина Биммах - Езеро с тюркоазени води, широко е 50 м на 70 м и дълбоко приблизително 20 м. Дупката е образувана от срутване на повърхностния слой поради разтваряне на варовика. Местните жители обаче вярват, че е създадена от паднал метеорит.

Към Мускат ще пътуваме покрай крайбрежието, където ще спираме на живописни плажове. Нощувка в Мускат.

image

Ден 7 Мускат – Накхл – Мускат

В днешния ден сме предвидили да посетим голямата джамия на Мускат, Султан Кабус - най-значимата джамия в оманския султанат, където може да се видят впечатляващи полюлеи и ръчно-изтъкан килим. Общият капацитет на джамията е 20 000 души. Свободна е за посещение (всеки ден без петък между 8 и 11 часа).  Ще видим операта, построена с указ на султан Кабус, пример за съвременната оманска архитектура.

Отправяме се към град Накхл в близост до Мускат. Там ще посетим крепостта Накхал - една от най-впечатляващите и живописни крепости на Оман. Построена е през XVII-XVIII век, но първите укрепления датират още от предислямските времена. Крепостта е заобиколена от оазис от финикови палми, а в подножието й е град Накхал, където ще се разходим. Връщане в Мускат и нощувка.

Ден 8 Полети до София през Франкфурт

Рано сутринта имаме трансфер до летището и полета до Франкфурт (виж разписанието).

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс към пътуването на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

☘︎ Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или зъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram

☘︎ Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории.

☘︎ Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!