ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ОМАН

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ОМАН

Кратко описание

Пътешествието ни из Оман включва най-интересните природни и културни забележителности в северната част от страната. Започваме от Мускат, столицата на Оман с рибния пазар, джамията Султан Кабоос, живописния крайбрежен булевард и още няколко интересни местенца. Продължаваме към старата столица Низва, известен с внушителната крепост. Следва едно от най-живописните и стари села сред планините - Мисфах, от където продължаваме към Джебел Шамс (планината на слънцето). По пътя ще се отбием през градчетата Биркат и Бахла, където ще разгледаме стари руини и древни омански замъци и крепости. По желание може да направим пешеходен преход в района (4 часа) по изключтително живописния маршрут в Джебел Шамс наречен “Терасовидната пътека” (Jebel Shams Balcony Walk). Това е дно от топ местата в Оман за пешеходни планински преходи. Продължаваме пътешествието към пустинята Уахиба Сандс. 

До лагера сред дюните ще стигнем с джиповете през пясъците (около 20 мин през шустинята). Ще има възможност за яздене на камили и други пустинни развлечения. От пустинята се отправяме към Уади Бани Халид, една от най-красивите долини в Оман, след което ще стигнем Рас Ал Хад, най-източната част на Оман, където Оманския залив се среща с Арабско море. Продължаваме към стария крайбережен морски град Сур, известен със старата си корабостроителница. Последният ден се отправяме обратно към Мускат, като по пътя ще се отбием през красивата долина Уади Шаб. Летим обратно за София през Истанбул.

Основна информация

Дати: 4-11 декември 2024. Ако сте група от най-малко 5 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време.

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Големина на групата: 6 човека (два джипа);

Цена на програмата в Оман + самолетни билети с Турските авиолинии: 2,338 евро/човек (4,582 лева/човек при курс 1,96 лв за евро);

Цена само за програмата в Оман без самолетни билети: 1,680 евро/човек ;

Цената включва: самолетен билет София- Мускат - София (1); български водач; местен водач и шофьори; транспорт с два джипа; трансферите от и до летището в Мускат; 5 нощувки в хотели по двама човека в стая с включена закуска; 1 нощувка в големи оборудвани палатки или малка стая в бедуински лагер в Уахиба Сандс при по-базисни условия; една вечеря в пустинята;

Цената не включва:  обяди и вечери с изключение на вечерята в пустинята; вход в музеи и природни забележителности там където се изисква; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН);

(1) Полети и самолетни билети с Турските авиолинии:

София 09.05 - Истанбул 12.20; Истанбул 19.30 - Мускат 01.25;

Мускат 02.15 - Истанбул 06.50; Истанбул 08.45 - София 09.00;

Цена: 658 евро/човек с разрешен чекиран багаж до 30 кг. В момента на резервацията цената може да е различна.

Визата за Оман е безплатна.

Паспортът трябва да е валиден най-малко 6 месеца след датата на връщане в България.

image

Програма

Ден 1: Пристигане в Мускат, столицата на Оман

Днес сутринта пристигаме в Мускат. Имаме трансфер до хотел. След закуска започваме с обиколки на града. Ще посетим една от най-големите джамии в столицата -  Султан Кабоос, където може да се видят впечатляващи полюлеи и ръчно-изтъкан килим. Ще се отбием до пристанището Мутрах с живописното рибно тържище и търговския квартал наоколо, заедно с екзотичните пазари и по-специално историческият Мутрах пазар. Ще посетим старата част на града и крепостта, ще се лутаме из тесните улички, стигайки до  замъка Ал Алам. Нощувка в хотел.

image

Ден 2 Мускат – платото Саик - Джабрин- Бахла - Низва

С микробус специално за нас ще се отправим към вътрешността на Оман и по-точно към град Низва, старата столица на страната.

Първата ни спирка ще бъде на платото Саик, където ще видим терасовидни села и обработваеми земи. Продължаваме към град Бахла, където се намира старата и много добра запазена средновековна крепост от 13 век - Бахла. Крепостта е била част от отбранителната линия в подножието на планините Джебел Ахдар. В непосредствена близост е крепостта Джабрин - отлично запазен архитектурен паметник от 12 век.

След като пристигнем в Низва ще посетим крепостта от 17 век, която е най-голямата атракция тук. Градът е красив, зелен, с многожество пазари и живописни тесни улици и сокаци, където ще прекараме следобеда и вечерта. Нощувка в Низва.

image

Ден 3 Низва – Биркат – Мисфах - Джебел Шамс - Низва

Днес ще посетим градчето Биркат със своите стари руини на кирпични къщи и прекрасна гледка към оазиса.

Днес се отправяме към едно от най-живописните села в Оман –  Мисфах. Там ще се разходим сред старите къщи от кал на повече от 500 години и ще се насладим на красивите панорами наоколо. Съвсем на близо е градчето Хамра, където също ще се разходим по уличките между традиционните за района керпичени къщи.

Продължаваме към Джебел Шамс (планината на слънцето), за да се насладим на разкошните планински пейзажи. Тук се намира най-високия връх в Оман, издигащ се на 3,000 м надморска височина. Самият връх днес е зает от воена база. Ще се разходим наоколо, без да правим дълги преходи в планината.

Прибираме се в Низва, където ще вечеряме.

Бележка: По желание днес можем да направим пешеходен преход в района по изключтително живописния маршрут в Джебел Шамс наречен “Терасовидната пътека” (Jebel Shams Balcony Walk). Това е дно от топ местата в Оман за пешеходни планински преходи. Целият маршрут отиване и връщане може да се мине за около 4 часа, не е труден, но има високи места и не се препоръчва на хора, които имат страх от високото. Ако имате желание за този преход, е необходимо да заявите това предварително, за да можем да организираме този ден по подходящ начин. Задължително цялата група трябва да заяви участие!

image

Ден 4 Низва - Уахиба Сандс

Сутринта след закуска можем да се разходим още малко из Низва - едно от най-добрите места където може да си купите вкусни фурми.

Преди обяд се отправяме към пустинния район с огромните дюни Уахиба Сандс, едно от най-красивите места и райони в Оман. Следва джип сафари (18 км) навътре в пустинята до лагер с установени големи палатки сред дюните.

Тук ще се наслаждаваме на фантастични пустинни пейзажи и преживявания - камили, дюни и всичко останало. Вечерта ще снимаме залеза над дюните, ще пием чай и ще се наслаждаваме на тишината и спокойствието. Домакините ни ще ни направят и лагерен огън сред дюните.

Вечеря и нощувка в лагера.

Язденето на камила на изгрев/залез през дюните - 15 реала/човек (не е включено към общата цена).

image

Ден 5 Уахиба Сандс – Уади бани Халид – Рас Ал Хад – Сур

Тази сутрин ще станем рано, за да посрещнем и изгрева над пясъците - наистина е впечатляващо.

След закуската в лагера, поемаме през пустинята към Уади Бани Халид, една от най-красивите долини в Оман, където ще се охладим в кристално-чистите естествени басейни. Палмови горички, вода, прохлада, басейнчета…това са нещата, на които ще се насладим тук.

Ще продължим на север по живописния път покрай морето към Сур.

Морските пейзажи в тази част от оманското крайбрежие са изключително атрактивни и впечатляващи. Красиви плажове или стръмни скали ще ни съпътстват почти през цялото време.

Градът Сур е стар типичен омански крайбрежен град. Ще можем да се насладим на пристанището, морето и красивите залези над Арабско море, ще посетим работилницата за изработване на традиционните лодки доу. Ще пренощуваме в хотел в града.

Ден 6 Сур – Уади Шаб – Мускат

Напускаме град Сур сутринта и продължаваме на север по пътя към Мускат. Ще се отбием през долината Уади Шаб, за която се говори, че е една от най-впечатляващите в Оман. В долината има езерца, бананови плантации, зелена растителност и живописни скалисти пътеки. Тук ще направим лек преход около 30-40 мин в посока, за да стигнем много навътре в каньона, където са най-впечатляващите езера, в които ще се къпем. Има възможност за воден преход с плуване и ходене през водата до водна пещера с водопад (осигуряваме спасителни жилетки).

Ще се отбием и до известната карстова вдлъбнатина Биммах - Езеро с тюркоазени води, широко е 50 м на 70 м и дълбоко приблизително 20 м. Дупката е образувана от срутване на повърхностния слой поради разтваряне на варовика. Местните жители обаче вярват, че е създадена от паднал метеорит.

Към Мускат ще пътуваме покрай крайбрежието, където ще спираме на живописни плажове. Пристигаме в хотела за почивка до към полунощ. Следва трансфер към летището.

image

Ден 7  Полети до София

В полунощ е трансферът към летището за нощния полет към Истанбул. Пристигаме в София сутринта.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!

Hide in super