ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ПОЛША

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ПОЛША

Кратко описание

Пътешествието из Полша не е точно програма, а по-скоро колекция от интересни места в Полша, които могат да се комбинират и превърнат в прекрасно и много любопитно пътешествие из тази страна. Ако решите да пътувате самостоятелно, просто ни пишете, кои от местата бихте желали да посетите и ние ще ви подготвим програма. Включили сме интересни обекти и места в южната, средната, северната и западна част на страната. В южната част - Кралските солни мини Величка, стария град Краков с еврейския квартал Казимерж, Катедралата “Света Мария” и единия от двата напълно нови планирани градове построени в стила на “Социалистически реализъм” – Нова Хута край Краков. В централната част на страната - столицата Варшава, Музеят на газта във Варшава и най-голямата колекция стари теснолинейки – локомотиви и вагони Сохачев.

В северна Полша сме включили обекти като крепостта “Устието на Висла” край Гданск, както и самия град разбира се. В града се намира легендарната корабостроителницата, родното място на синдиката Солидарност“. Много интересни са подвижните пясъци в Националния парк Слоуински на брега на Балтийско море. В град Гдиня е изоставената торпедна станция в морето. В западна Полша - град Шчечин с неговия „чисто нов стар град“, както го наричат местните. Недалече се намира и старото градче Полис и неговия квартал Ясеница с паметниците от Средновековието, малкото пристанище в Стария град на река Одер, както и руините на фабрики разрушени по време на Втората Световна Война. Шчечин е изходен пункт за посещение на странната гора с извити стволове – „Кривата гора“.

image

Основна информация

Категория: индивидуални или самостоятелни туристи, малки групи/семейства без български водач или малки групи с български водач. Вижте всички възможности за осъществяването на тази програма в края.

Дати: за  индивидуални или самостоятелни туристи датите са по желание; за малки групи с български водач - заедно определяме датите;

Продължителност: програмата може да се изпълни, както е описана или да се промени в зависимост от Вашите желания;

Цената ще включва: самолетни билети (1); трансфери от и до летищата; нощувки в хотел 3 звезди (или по желание) с включена закуска; застраховка "Помощ при пътуване" “Баланс” или “Класик”, с включено покритие за Ковид на Алианц по желание; специфични за пътуването разходи, като входни билети за забележителности или други услуги;

Цената няма да включва: обяди и вечери; входни такси за забележителности (освен тези, за които предварително се уточним да бъдат включени); допълнителни застраховки като “Отмяна на пътуването” (освен, ако не пожелаете да бъде включена); допълнителни екскурзии, разходи от личен характер;

Как да осъществим това пътуване: вижте информацията в края на програмата.

(1) Ще бъдат предоствени един или няколко маршрута с цени, като ще избрем най-удобните и изгодни към момента. Крайната цена е тази в момента на резервацията.

image

Интересни места в Полша

Това не е точно програма, а по-скоро колекция от интересни места в Полша, които могат да се комбинират и превърнат в прекрасно и много любопитно пътешествие из тази страна. Ако решите да пътувате самостоятелно, просто ни пишете, кои от местата, изброени по-долу бихте желали да посетите и ние ще ви подготвим програма.

Южна Полша (около Краков)

Кралските солни Мини Величка (Wieliczka/Bochnia Royal Salt Mines)

В солните мини във Величка и Бохня се добива каменна сол от 13 век. Става дума за голямо индустриално предприятие с богата история и кралски статут. Тези мини са най-старите от този тип в Европа. Тук могат да се разгледат солните мини Величка (Wieliczka) и Бохния (Bochnia), както и солната крепост Величка (Salicworks Wieliczka). В солни мини могат да се проследят историческите етапи от развитието на минните техники в Европа от 13 до 20 век. Двете мини имат стотици километри галерии, някои от които с прекрасни колекции от произведения на изкуството, а също и подземни параклиси и статуи, изваяни от сол. Мините са били административно и технически управлявани от средновековната солна крепост. Сградата на крепостта е преустройвана няколко пъти в хода на своята история.

Стария град на Краков

Старият град на Краков е известен като един от първите градски обекти на ЮНЕСКО. Районът е лабиринт от калдъръмени улички и алеи, но също и широки улици със стари сгради. Тук се намират едни от най-запазените стари площади в Европа, известни със средновековните църкви.

Еврейския квартал в Краков Казимерж (Kazimierz)

Еврейския квартал на Краков, Казимерж се намира до Стария град. Старо място със странна смесица от индустриална и готическа архитектура. Тук има както синагоги, така и занаятчийски работилници, бирарии, ресторанти и кафенета. Тук е и нощния купон на Краков. Много интерeсно място за мотане и разходки.

Катедралата "Света Мария" в Краков (St. Mary's Basilica) доминира пейзажа в стария Краков. Построена е в началото на 13-ти век, след което е преустроена в тухлена сграда в готически стил през 14 век. Окончателно е завършена през 1347 г. по времето на Казимир III Велики. Колкото и впечатляващ да е екстериорът, всъщност интериора е този, заради който си заслужава да се разгледа тази катедрала. На практика всеки квадратен метър е боядисан, издълбан, изрисуван, облицован с плочки, драпиран или покрит по друг начин в най-невероятни цветни комбинации,

Новия град на Краков Нова Хута (Nowa Huta)

След Втората Световна Война започна масово престрояване на градовете в страните под съветско влияние или построяване на нови такива.

Нова Хута (Nowa Huta) край Краков трябвало да бъде идеален град, представящ визията за славно комунистическо бъдеще. Проектът е одобрен през 1947 г., а изграждането му започва през 1949 г.

Това е един от двата изцяло планирани и построени нови градове в стил "Социалистически реализъм" (другият е Магнитогорск, Русия). Идеята е била Нова Хута, градът на работниците, да засенчи Краков, стария буржоазен град с богатата си история и културни институции.

Централна Полша

Музеят на газта във Варшава (Warsaw Gasworks Museum) или още „Газовата компания Уола“ е едно много интересно място във Варшава. Съхранени са стари индустриални сгради от края на 19 и началото на 20 век. По-голямата част от местата в индустриалния комплекс са красиво реставрирани. В някогашната сграда на компресора и помпите се намира музея, където са съхранени артефакти свързани не само с газовата индустрия на Полща, но изобщо с индустрията на тази страна. В него се съхраняват документи и архиви, но най-интересна е колекцията от машини, използвани както в индустрията, така и в частни домове през десетилетията. Ще видим газовите лампи от всяка епоха, някои от които все още украсяват улиците на Варшава, както и разнообразните домакински уреди, които са ползвали домакините.

Сградите в неокласически стил са построени през 1888 г., но са разрушени през 1939 г. по време на Втората Световна Война, след което само някои са били възстановени. Мястото е музей от 1977 г.

Най-голямата колекция стари теснолинейки - локомотиви и вагони Сохачев (Sochaczew Narrow Gauge Railway)

Недалече от Варшава се намира най-голямата колекция от стари теснолинейни влакове в Европа, включващи модели от най-ранните конски превозни средства до все още функциониращи дизелови локомотиви. Музеят е рай за железопътните маниаци, тъй като в колекцията му има наистина уникални артефакти, както разбира се и много документи, снимки и всичко свързано с теснолинейния железопътен транспорт.

Сохачев е бил редовно унищожаван от пожари и войни, но най-сериозно е постардал по време на Първата Световна Война, когато руски и германски войски разрушават района. Когато войната приключила и Полша възвърнала своята независимост, теснолинейката свързваща Сохачев с близката гара Кампинос била възстановена. С нея били транспортирани огромните количества дървен материал, необходим за възстановяването на града.

Северна Полша

Крепостта "Устието на Висла" (Wisłoujście Fortress)

Крепостта "Устието на Висла" (Wisłoujście Fortress) е укрепление до устието на река Висла в Балтийско море. От мястото на крепостта се вижда целия трафик на пристанището на Гданск. Затова крепостта е била много важна още от 14 век.

Най-ранните записи за наблюдателна кула в този район датират от 1308 г., но едва след повече от век е издигната първата постоянна сграда. През 1482 г. е построена кръгла кула, която функционира като наблюдателна кула и фар. През цялата си история крепостта се разширява и реконструира отново и отново, а около тази централна кула непрекъснато се строели нови допълнителни сгради.

През 16 век към конструкцията е добавена кръгла батарея, състояща се от набор от бастиони за по-добро позициониране на огнестрелните оръжия. Основата на крепостта лежи върху дървени подземни бункери, скрити под водата, където сега се помещава колекция от стари оръжия.

Подвижните пясъци в северозападна Полша в Националния парк Слоуински (Słowinski)

Пясъчните дюни в Националния парк Слоуински (Słowinski) се движат със средна скорост от 10 метра годишно. Причината са ветровете идващи от Балтийско море, които изтласкват пясъка навътре и все по-нагоре, поглъщайки нови и нови борови гори.

Уникални за Европа и забележителни със своята упоритост и височина, тези крайбрежни дюни са заобиколени от морето от едната страна и с езера и гори, от другата страна. Най-високите дюни са около 40 метра, като поглъщат дори цели дървета. На места сега стърчат само върховете им.

Местните хора от района, които от стотици години живеят до блатата и блатистите гори край дюните, твърдят, че поне едно цяло село се намира под пясъка, жертва на духащите ветрове и променящата се почва. Учените са съгласни, че трите големи езера в националния парк някога са били заливи, които са били затворени от движещете се дюни. Днес паркът е защитен световен биосферен резерват, обитаван от редки птици и риби.

Торпедната станция в Гдиня (Torpedownia)

Близо до брега в морето до град Гдиня се намира старата торпедна станция от Втората Световна Война. Комплексът, който носи името „Торпедовния“, се използвал активно за тестване на торпеда от 1942 до 1945 г., когато районът е бил част от бившата германска провинция Западна Прусия. След войната станцията е превзета от съветската армия. Те са използвали съоръжението за военни обучения по гмуркане и други. После е било изоставено. Техническото оборудване на станцията е отнесено в СССР и вероятно никога повече не е сглобявано или използвано отново.

Корабостроителницата в Гданкс (Gdańsk Shipyard)

През 1980 г. Лех Валенса основава "Солидарност" - първия некомунистически синдикат в Източна Европа именно в тази полска корабостроителница. По това време 17 000 работници са станали членове, рискувайки живота си. Към 1981 г. членовете на синдиката надхвърлили 9,5 милиона души. „Солидарност“ водила кампания за граждански права и социална справедливост. Първоначално репресирани от властите, към края на 80-те комунистическите лидери не са имали друг избор, освен да преговарят с лидерите на движението. В крайна сметка през 1989 г. се провели свободни парламентарни избори и Лех Валенса бил избран за първия посткомунистически президент на Полша през 1990 г.

Западна Полша

Шчечин (Szczecin)

Интересна особеност на Шчечин е неговото градоустройство - много кръгови кръстовища и широки алеи. Основната част на града е построена отново през 1880-те, използвайки проекти на Жорж-Юджийн Хаусман, който също е направил градоустройството на Париж. Неговият стил на дизайн все още се използва за новопостроени (или модифицирани) градски райони.

Местните хора наричат Стария град „чисто нов стар град“, тъй като възстановяването му започнало в края на 90-те години, добавяйки нови елементи и сгради към старите. Разположен близо до границата между Германия и Полша, Шчечин се смята за един от най-либералните полски градове.

Крайбрежната улица на Шчечин (Wały Chrobrego или немско Hakenterrasse) е крайбрежна алея с прекрасна гледка към река Одер и пристанището. Има много приятни кафенета. Тук се намира и Морския Музей (Muzeum Morskie), в който се съхраняват предмети от историята на града и също така големи колекции от африкански морски артефакти. Интересни са водните маршрути по каналите на града до пристанището.

Недалече от Шчечин се намира старото градче Полис (Police) и неговия квартал Ясеница с множеството си паметници от Средновековието, малко пристанище в Стария град на река Одер, както и руини на фабрики разрушени по време на Втората Световна Война.

Шчечин е изходен пункт за посещение на странната гора с извити стволове - „Кривата гора“ (Crooked Forest)

Става дума за около 400 дървета, които са огънати по един и същ начин, сякаш изкуствено предизвикано. Имат формата на буквата J. Няма категорично обяснение за причудливата форма на тези дървета. Някои смятат, че още като фиданки са били почти пречупени от силна снежна буря. Други смята, че гравитационното поле в района е различно, което именно предизвиква тази странна форма. Най-достоверното обяснение е, че местните лесовъди са манипулирали дърветата след засаждането им през 1925-1928 г. Можеби хората са се надявали да изработват странни мебели от огънатите форми, поради което изкуствено са ги деформирали в ранна възраст. Вероятно лесовъдите изоставили начинанието си след началото на Втората Световна Война през 1939 г.Днес, 80 години по-късно, се чудим и дивим на този приредн феномен.

Записване

Индивидуално/самостоятелно пътуване

Моля изпратете запитване за оферта/програма на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

След като получим запитването, ще получите безплатно от нас първоначално предложение с включен маршрут и други детайли (без бюджет или цена).

Ако ви хареса и желаете да осъществите пътуването, продължаваме с изготвянето на пакетна програма за Вашето пътуване → изготвяме подробен логистичен план с бюджет, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ преди и по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Подробна информация и често задавани въпроси за индивидуалните ни пътувания може да прочетете тук.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!