ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО НАЙ-СЕВЕРНОТО СЕЛИЩЕ  В  СВЕТА НА  ОСТРОВ  ШПИЦБЕРГЕН, НОРВЕГИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО НАЙ-СЕВЕРНОТО СЕЛИЩЕ В СВЕТА НА ОСТРОВ ШПИЦБЕРГЕН, НОРВЕГИЯ

Кратко описание

Лятното ни приключение на остров Шпицберген, архипелага Свалбард (Норвегия) ще включва мини експедиция с кораб (12 часа) до най-северното селище на света - Алесунд, там от където Руал Амундсен е тръгнал да покорява Северния полюс. Друг ден ще пътуваме с кучешки впряг покрай северния Атлантик. Възможно е да видим северни елени, арктически лисици, множество птици и ако имаме късмет - тюлени и евентуално моржове или китове във водата. Ще имаме лек пешеходен преход от околностите на Лонгирбюен (административната столица, където нощуваме) към платото Адвент и тясната долина Груве. Разбира се ще разгледаме подробно столицата Лонгирбюен и ще уважим, нейните кръчми, музеи и други интересни места. Летим до острова през Осло, Норвегия. Всички снимки (освен заглавната) са от наше пътуване до острова.

Остров Шпицберген в Северния Ледовит Океан (пътепис от наше пътуване) → https://thousandvoyages.com/blog/spitsbergenblog

Зимната ни програма на острова: https://thousandvoyages.com/alltours/shpitsbergenwintertour

Видеото по-долу е от наше пътуване до острова.

Основна информация

Категория: Група с определени дати и български водач / Група без определени дати с български водач / Индивидуални и самостоятелни пътувания; Период на пътуване: лято; Дати: 27 юли -2 август 2024 за група с български водач; Продължителност: 6 нощувки/7 дни (или по желание ако сте самостоятелни туристи); Група: 5-7 човека; Бележка: Възможно е да организираме това пътуване за самостоятелни туристи, без български водач, за дати удобни за вас. Цена за група с български водач на определените дати + самолетни билети: 2,445 евро/човек (4,792 лева при курс 1,96 лева за евро) (група 7 човека); Ако цените на самолетните билети се променят, ще се промени и крайната цена. Цена за програмата на остров Шпицберген за група с български водач без самолетни билети: 1,795 евро/човек (група 7 човека); Ако групата е по-малка, цената съответно ще се увеличи леко.

Цената включва: Самолетни билети: София - Осло - Лонгирбюен (Шпицберген) - Осло - София (1); Водачи: български водач; местни водачи Нощувки: 2 нощувки в 3 звезди хотел в Осло в стаи по двама човека без включена закуска; 4 нощувки в хотел на остров Шпицберген в стаи по двама с бани и тоалетни отделно от стаята с включена закуска (2);

Цената не включва: трансферите с градския транспорт от/до летището в Осло до града и трансфера на остров Шпицберген от летището до/от хотела и обратно (сумите не са големи и ще ги съберем на място); обяди и вечери; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); входни билети за музеи и забележителности; разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети

Отиване: София 10.40 - Цюрих 12.50; Цюрих 19.20 - Осло 21.40; Нощувка в Осло; На следващия ден Осло 09.50 - Лонгирбюен 12.50;

Връщане: Лонгирбюен 14.30 - Осло 18.55; Нощувка в Осло; На следващия ден Осло 06.40 - Франкфурт 08.50; Франкфурт 14.45 - София 17.55;

Цена: 650 евро/човек с включен чекиран багаж. В момента на резервацията цената може да бъде различна, включително по-ниска. Когато с сформира групата, ще бъде предложен най-изгодния и удобен вариант за самолетни билети към момента.

Условия за влизане в страната във връзка с Ковид: Норвегия не налага рестрикции и няма условия за влизане в страната.

(2) Хостела на острова е много добър, топъл и уютен (вижте стая на снимката). Баните и тоалетните са в коридора, но са изключитително чисти, по скандинавски. Стаите са с по две отделни легла. Ако желаете, може да резервираме стаи в луксозен 4 звезден хотел. Моля пишете ни, ако желаете това и ще ви изпратим оферта.

image
image

Програма

Ден 1  Полет София – Осло (Норвегия)

Днес летим от София към Осло, Норвегия. Следва трансфер с обществен транспорт до хотела и почивка. Нощувка в хотел в Осло.

Ден 2 Лонгирбюен, остров Шпицберген

Днес летим към административната столица на остров Шпицберген, архипелага Свалбард - Лонгирбюен, където ще пристигнем по обяд. Следва трансфер до хотелчето, почивка и разходки из града. Ще пием кафе и чай в сладкарницата на центъра, ще хапваме по кръчмите и ще се наслаждаваме на арктичните пейзажи.

image

Ден 3 Лонгирбюен; лек пешеходен преход през долината Адвент и долината Груве

Лонгирбюен e най-голямото населено място и административна столица на архипелага Свалбард. В градчето има интересни музеи: Spitsbergen Airship Museum (Музей на авиацията), Svalbard Gallery (художествената галерия), Svalbard Museum (музей на Свалбард) и други.

Следобед ще имаме лек пешеходен преход с местен водач (около 3 часа). Ще се изкачим на хълма и платото над града (457 м.), от където се разкрива прекрасна гледка към Адвент и фиорда. Нашият водач ще ни разкаже за архипелага, биоразнообразието и други интересни факти. Ще се спуснем към града през тясната долина Груве.

image

Ден 4 Алесунд - най-северното селище на планетата

Гвоздеят на нашата програма е мини експедицията с кораб до най-северното селище на света - Алесунд (Ny-Ålesund) (12 часа), бивш миньорски град и врата към Арктика . От тук към Северния полюс е тръгнал Руал Амундсен, първият човек, достигнал както до Южния, така и до Северния полюс.

След като потеглим от пристанището, първо ще видим фиорда Исфьорден. Ще минем през фиордите Форландсундет и Поолепинтен, където ще имаме кратка спирка, за да видим по-отблизо моржовете, които лежат по скалите. След 3–4 часа ще стигнем до Конгсфьорден, пълен с айсберги залив, които се откъсват от красивия ледник Конгбреен.

В Алесунд (Ny-Ålesund) ще слезем на брега, за да разгледаме този уютен малък град. Ще посетим мачтата, на която Руал Амундсен е прикрепил дирижабъла си, докато е чакал да потегли към Северния полюс. Тук ще открием и най-северната поща, от където можем да изпратим пощенски картички. След обиколката на градчето, ще имаме време да пазаруваме сувенири в най-северния магазин в света. Преди да се върнем към Лонгирбюен, ще намерим хубаво място, където ще обядваме.

Ден 5 Покрай арктическото крайбрежие с кучешки впряг

Днес ще отидем до кучкарник в покрайнините на Лонгиърбиен. Ще помогнем да впрегнем 12-14 кучета в специална каручка, която побира осем човека. Качваме се на този странен кучешки впряг и потегляме покрай атлантическото крайбрежие към фиорда Бьорндален. Може да видим северни елени, арктически лисици, множество птици и ако имаме късмет - тюлени и евентуално моржове или китове във водата. Ще пътуваме по черен път покрай морето, като ще се отдалечим доста от града. Ще спираме често за снимки. След разходката се връщаме в кучкарника, за да оставим кучетата. Това ще бъде момента да научим повече за хъскитата и за тяхната роля в живота на Свалбард.

image

Ден 6 Лонгирбюен; полет към Осло

Преди обяд ще имаме още време за разходки из градчето. Следобед летим към Осло. Следва трансфер до хотела с публичен транспорт и почивка. Нощувка в Осло.

Ден 7 Полет към София

Днес летим обратно от Осло към София

Тук е моята статия в Capital “Light” за архипелага (изисква абонамент): http://www.capital.bg/light/tema/2015/04/30/2523131_na_ruba_na_sveta/

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Индивидуално/самостоятелно пътуване

Моля изпратете запитване за оферта/програма на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

След като получим запитването, ще получите безплатно от нас първоначално предложение с включен маршрут и други детайли (без бюджет или цена).

Ако ви хареса и желаете да осъществите пътуването, продължаваме с изготвянето на пакетна програма за Вашето пътуване → изготвяме подробен логистичен план с бюджет, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ преди и по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Подробна информация и често задавани въпроси за индивидуалните ни пътувания може да прочетете тук.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!

За дати 27 юли -2 август 2023 сме планували пътешествие с малка група до най-северното селище на планетата Алесунд (Ny-Ålesund), разположено на приказен фиорд на остров Шпицберген, Норвегия. Освен това ще се возим на кучешки впряг и ще имаме съвсем лек пешеходен преход. Местата са огранчени. Цялата програма на остров Шпицберген : http://thousandvoyages.com/alltours/spitsbergensummertourЗа дати 27 юли -2 август 2023 сме планували пътешествие с малка група до най-северното селище на планетата Алесунд (Ny-Ålesund), разположено на приказен фиорд на остров Шпицберген, Норвегия. Освен това ще се возим на кучешки впряг и ще имаме съвсем лек пешеходен преход. Местата са огранчени. Цялата програма на остров Шпицберген : http://thousandvoyages.com/alltours/spitsbergensummertour