ПЪТЕШЕСТВИЕ В СЕВЕРЕН ТАЙЛАНД

ПЪТЕШЕСТВИЕ В СЕВЕРЕН ТАЙЛАНД

Кратко описание

Ще започнем нашето пътешествие из северен Тайланд от столицата Банкок, където ще останем 2 дни. Отсядаме в хубав хотел с изглед към реката, в близост до най-известните забележителности, като например Големия дворец и купонджийския район около улица Као Сан. Ще посетим един от най-големите плаващи пазари в света - Садукак, където с малки лодки ще се разходим навътре сред плаващите сергии. Ще посетим известния влаков пазар - Маеклонг, където ще видим как влака минава точно през пазара. Ще летим към главния град на северен Тайланд Чианг Май. От тук тръгваме с минибус към най-отдалечената, планинска и автентична част на страната - провинцията Мае Хонг Сон. Ще се спуснем с въжета над джунглата. Ще стигнем до градчето Паи, близо до границата с Мианмар, райско кътче за бекпекъри с интересен нощен пазар. Продължаваме към селото на етническата група Лису,“Пещерата с рибите”, която се намира в Националния парк Тхам Плаа, Храмът Уат Фра Тхат Дои Му и градчето Мае Хонг Сон, администратвния център на тази отдалечена тайландска планинска провинция. Ще излезем рано сутринта, за да дадем дарение на будистките монаси, които всяка сутрин обикалят улиците на градчето. Следва преход с лодки по реката до селото Карен, където живеят хората от етническата група Карен, известни с дългите шии на жените. Ще пътуваме бавно през цъфналите плантации с мексикански слънчоглед Буа Тонг до градчето Мае Чаем. Тук ще посетим тъкачницата за саронги, след което се отправяме към Националния парк Дои Интханон или “Покрива на Тайланд”. Там ще се качим до най-високият връх в Тайланд (2,565 м) с буса. Продължаваме с Пагодите Близнаци и градините “Кралски проект”. Едно от най-интересните преживявания по време на това пътуване е двучасовия пешеходен преход по лесна еко-пътека от водопада Па Док Саю до селото Мае Кланг Луанг. По пътеката ще се къпем във вировете на реката, покрай която ще ходим. В края на пътеката ще пресечем кафеена плантация. В кафенето към нея ще опитаме от местното кафе. Ще останем на гости на местно семейство, където ще пренощуваме. Ще участваме в готвенето на вечерята и закуската, както и във всички други дейности на семейството. Идеятата е да се потопим в ежедневието на тези хора. Ще посетим ферма за слонове и ощр няколко инетерсни мест, преди да хванем вечерен полет към Банкок, от където се прибираме към София.

Основна информация

Дати: 22 ноември - 2 декември 2024; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека може да организираме това пътуване за дати по желание.

Продължителност: 8 нощувки/10 дни;

Цена за програмата в Тайланд + самолетни билети: 2,190 евро/човек(4,292 лева при курс 1,96 лева за евро) (при група от 7-8 човека); При промяна на цената на самолетните билети, общата цена също ще се промени;

Цена само за програмата в Тайланд: 1,390 евро/човек; При по-малка група цената леко ще се увеличи;

Цената включва:

Самолетни билети: Самолетни билети София- Банкок-София с Турските авиолинии (2); билети за двата вътрешни полета до/от Чианг Маи;

Водачи: български и местни водачи;

Трансфери/Транспорт: трансферите от/до летището в Банкок, както и от/до летището в Чианг Маи; целият транспорт в северен Тайланд с климатизиран минибус;

Екскурзии: екскурзиите до плаващия пазар Дамноен Садукак и влаковия пазар Маеклонг;

Нощувки/Храна: 2 нощувки в Банкок в хотел 3 звезди с включена закуска; 6 нощувки в северен Тайланд както следва - 5 нощувки в хубави вили или малки хотелчета; 1 нощувка в къща за гости; храна в северен Тайланд - 5 закуски, 4 обяда и 4 вечери т.е. почти цялото хранене по време на пътуването из северен Тайланд;

Входни билети: входни билети за Националните паркове, музеите и други места с входни билети с изключение на тези, за които в програмата е упоменато, че не са включени в общата цена;

Цената не включва: виза при пристигане (On arrival); обяди и вечери в Банкок, както и тези, които не са упоменати в секцията “Цената включва→ Нощувки/Храна”; екскурзията до Аутая (виж програмата); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер;

(1) Виза → Ще бъдат дадени допълнително указания за визата за Тайланд.

(2) Самолетни билети

Полети с Турските авиолинии:

Отиване: София 09.50 – Истанбул 12.20; Истанбул 15.20 - Банкок 04.45 (+1);

Връщане: Банкок 06.25 - Истанбул 13.20; Истанбул 20.20 - София 20.40;

Цена: 800 евро/човек (към датата на резервацията цената може да е различна).

След сформиране на групата ще предложим и други маршрути и варианти, като ще изберем най-удобните и изгодни към момента на резервацията.

Влизане в страната във връзка с Ковид:

Тайланд премахна всички рестрикции за влизане в страната.

image

Програма

Бележка: Всички снимки са от наше пътуване в района.

Ден 1 Отпътуване от София за Банкок през Истанбул

Ден 2  Пристигане в Банкок, столицата на Тайланд

В Банкок пристигаме през деня (виж разписанията на полетите). Следва трансфер до хотела, почивка и разходки из централната част на Банкок, където се намира хотела.

Интересно място е улицата Као Сан, която се намира в близост до нашето хотелче. Районът е известен предимно с ресторанти, кафенета, жива музика и уличната храна. Всичко каквото си представяте или сте чували за Банкок е събрано тук на едно място.

Ден 3 Влаковия пазар Маеклонг; Банкок и плаващия пазар Дамноен Садукак

Преди обяд се отправяме към известния влаков пазар Маеклонг, където хората продават стоката си направо върху релсите. Ще бъдем на пазара към 14.30, когато минава влака. Всички раздигат тентите и сергиите точно преди влака да мине на милиметри от тях. Ще заемем стратегически позиции до линията, готови да заснемем “драматичното” събитие. Вечерта нощувка в хотела ни.

Ще отидем и до плаващия пазар Дамноен Садукак.

Разходките с лодки из пазара Садукак са с продължителност 1, 2 или 3 часа и съответно имат различна цена. За разходка от около 2 часа цената е към 1000 бата (около 25 евро; не е включено в общата цена).

image

Ден 4 Банкок; възможност за посещение на Аутая

Днес ще се разхождаме из Банкок. Ще подготвим предварителна програма със забележителности. Може да посетим Големия Дворец, бившата резиденция на краля (входната такса не е включена в общата цена; билета струва 500 бата, около 13 евро). В непосредствена близост се намира Храмът на Смарагдовия Буда, за който се смята че е един от най-свещенните и важни за будизма храмове в Тайланд. Кралят не живее вече тук, а комплексът се използва предимно за церемониални цели.

По желание може да посетим Аутая, старата столица на Сиам (доплащане от 65 долара/човек). Ако решите да посетите Аутая, част от тези забележителности или всички ще посетим през първия ден в града.

Вечерта имаме полет към Чианг Маи в северен Тайланд, изходен пункт за нашето пътуване из тази част на страната.

image

Ден 5 Град Чианг Маи в северен Тайланд - град Паи (бекпекърския рай)

След закуската в хотела потегляме с нашия бус по планирания маршрут. С нас ще има местен водач, който ще ни разказва разни истории и ще ни обяснява всичко, свързано с живота на местните племена и общности, през чиито земи и села ще пътуваме.

Малко по-навътре в планината ше спрем до нещо като приключенски център, където се предлага спускане със въжета над джунглата и други приключенски атракциони. Има къс и дълъг маршрут (не е включено в общата цена).

Продължаваме към малкото градче Паи, близо до границата с Мианмар на около 146 км от Чианг Маи.

В миналото градчето било малко и заспало, известно предимно с пазара си, където местните хора от племето Шан (етнически тайландци) са продавали продукцията си. Битът на хората тук е силно повлиян от съседен Мианмар. Днес градчето продължава да бъде малко и тихо, известно предимно на бекпекърите (младежите, които пътуват с раници на гърба), заради които има множество малки ресторантчета и кръчми, където и ние ще хапваме разбира се. Разположено е в подножието на планините и се ползва предимно като изходен пункт за посещение на районите населени с племена в тази отдалечена част на Тайланд. Спим в хубави вили в един разкошен парк.

image

Ден 6 Селото на етническата група Лису - “Пещерата с рибите”, която се намира в Националния парк Тхам Плаа - Храмът Уат Фра Дат Дои Конг Му - градчето Мае Хонг Сон

След закуската тръгваме към градчето Мае Хонг Сон.

Първата ни спирка днес е селото Лису, където живеят хората от етническата група Лису. През 1921 година е започнала тяхната миграция към Тайланд от Мианмар (Бирма), където основно са обитавали района около Шан. Произходът им обаче е от северен Тибет. Ние купуваме малко храна и дребни подаръци, които носим в местната детска градина и раздаваме на малчуганите. Това е начин да се доближим до хората и да надникнем малко в техния свят.

image

Следващата спирка за днес е така наречената “Пещерата с рибите”, която се намира в Националния парк Тхам Плаа. Красиво място със синьо-оцветени риби, където ще си починем малко и ще се насладим на великолепната природа на парка.

Продължаваме към хълма наречен Дои Конг Му, където ще посетим храма Уат Фра Дат Дои Конг Му. Това е бирмански храм с две главни ступи с множество изображения на Буда, построени през 1860 година. Мястото е много красиво и спокойно, с прекрасна панорамна гледка към цялата долина.

Към късния следобед пристигаме в градчето Мае Хонг Сон, където ще пренощуваме. Преди вечерята и нощувката обаче ще посетим известния нощен пазар, за малко нощни забавления по тайландски - хапване на странни манджи, пазаруване и други подобни.

Градчето Мае Хонг Сон е в сърцето на най-автентичните райони на северен Тайланд и столица на най-отдалечената провинция в страната - Мае Хонг Сон. Намира в най-планинската част на Тайланд и като цяло е по-трудно достъпно. Мае Хонг Сон на тайландски означава “градът на горските изпарения”, защото цялата област е все още покрита от девствени джунгли, където изпаренията от високата влажност образуват тънки ефирни мъгли.

Нощувка във вили до градчето Мае Хонг Сон.

image

Ден 7 Мае Хонг Сон - преход по река с лодки към селото Карен (етническата група с дългите шии) - плантациите Буа Тонг (обширни хълмисти полета с цъфнал слънчоглед)

Още преди закуската ще отидем на централния пазар в градчето. Тук всяка сутрин селяните идват от планините наоколо, за да продават своята продукция.  Ще купим малко храна, след което ще я дарим на монасите, които всяка сутрин ходят из потъналото в мъгла градче, за да събират дарения от хората срещу благословия. Преживяването е наистина магично.

После ще закусим и ще се подготвим за днешния ден.

Следва преход с лодки по реката към селото Карен, където живеят хората от племето карен. Жените от това село са известни с традицията да носят специални обръчи на шиите си, което предизвиква удължаване на шиите. От тук и името “жените с дългите шии” и също името на селото на английски език - “Селото На Жените с дългите шии”).

Карен са етническа група, чиито общности произхождат от съседен Мианмар (Бирма). Мъжете са предимно фермери, а жените освен домашните задължения, практикуват многообразни домашни занаяти - от дърворезба до тъкане. Хората водят прост живот изпълнен с много труд и лишения, но нещата които произвеждат са шарени и наистина качествени.

Продължаваме през така наречените Буа Тонг или плантациите със слънчоглед, които цъфтят през ноември. Целият хълмист район наоколо лъсва в ярка жълто-слънчева светлина през този период на годината. Ще пътуваме бавно през полетата, ще спираме за снимки и изобщо ще се наслаждаваме на изключителните панорами наоколо. Нощувка в градчето Мае Чаем.

image

Ден 8 Градчето Мае Чаем - Националния парк Дои Инханон  - “Покрива на Тайланд”- Пагодите Близнаци - градините “Кралски проект” - двучасов пешеходен преход по лесна еко-пътека от водопада Па Док Саю до селото Мае Кланг Луанг и кафеените плантации

Днес ще разгледаме градчето Мае Чаем. Ще посетим тъкачница в градчето, където се тъкат специфичните саронги, уникални за етническата група Таи Юан. Тук ще се запознаем с този типичен за района занаят. В селото почти всяка къща има стан, жена която тъче на него и продава изтъканото на туристите.

Продължаваме към Националния Парк Дои Инханон или “Покрива на Тайланд”, тъй като в него се намира най-високата планина в страната - Дои Инханон (2,565 метра надморска височина). Паркът е обявен през 1954 година с цел опазването на тропическата гора и огромното биоразнообразие в района, което обхваща територии от 800 метра височина до над 2500 метра. Това прави парка и района наистина уникални. С буса ще стигнем до най-високия връх в Тайланд - Дои Инханон (2,565 метра надморска височина).

Малко под върха ще се отбием до така наречените Пагоди-Близнаци, построени в края на 80-те години за 60-те рождени дни на краля и кралица на Тайланд. Става дума за две внушителни пагоди и огромна екзотична градина около тях. Ще спрем за разходка в една прекрасна ботаническа градина с открита и закрита част. В закритата част се отглеждат някои редки видове орхидеи. Ще се отбием до местно училище, за да си полафим с децата и учителите.

Следобед ще имаме двучасов пешеходен преход от водопада Па Док Саю до селото Мае Кланг Луанг. По пътя ще спираме за къпане в малки вирчета до водопади. Ще ходим бавно, за да се насладим напълно на девствената тропическа природа.

Малко преди да влезем в селото ще минем през кафеена плантация. В края на плантацията и в самото начало на селото има нещо като кафене, където хората ще ни демонстрират различните етапи от обработката на кафеените зърна. След това ще ни смелят малко прясно кафе, за да пийнем там на място.

Ще нощуваме в къща за гости, като условията ще са по-базисни в сравнение с предишните нощувки. Идеята е да се доближим максимално до бита на хората от тази етническа група. Ще имаме възможност да готвим с тях и изобщо да участваме във всички техни дейности. Вечерта прекарваме около лагерен огън, който домакините палят за нас. Около него ще си пийваме от местната оризова ракия, може да си попеем или просто ще си говорим с хората.

image

Ден 9 Мае Кланд Луанг - посещение на местно училище - преход в джунглата

След като се събудим ще участваме отново в сутрешните дейности на семейството - приготвяне на храна или други занимания. Може да се разходим рано из селото, много приятно и живописно място. Особено красиви са сутрешните мъгли, които се спускат от джунглата и придават този мистичен вид на целия пейзаж, заради който хората толкова харесват тази част на Тайланд.

В този ден сме предидили посещение на местно училище - ще видим деца от различни етнически групи от района. Продължаваме деня с лек преход в джунглата. Нощувка в еко-лодж.

image

Ден 10 Ферма за слонове; Бавен рафтинг по реката и град Чианг Маи (Chiang Mai)

Малко преди обяд ще посетим местна ферма за слонове. Всеки който иска ще може да изкъпе по един (или няколко слона), а също и да ги нахрани. Това удоволствие струва 1000 THB (около 25 евро) и не е включено в цената. Ако го направим обаче ще подпомогнем опазването на слоновете в Тайланд, което си е благородно начинание!

По желание тук може да практикуваме така наречения бамбуков рафтинг - возене по реката върху бамбуков сал. Това е традиционен начин за транспортиране на бамбук и други стоки. Цената е 500 THB (около 13 евро) и не е включено към общата цена.

След рафтинга потегляме към летището в Чианг Маи за вътрешен полет към Банкок. Следва трансфер към хотела. Нощувка в Банкок.

image

Ден 11 Обратни полети към Истанбул и София

Днес летим към Истанбул в зависимост от полетите.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!