Езан, призивът за молитва, отеква в средновековния Крак де Шевалие в Сирия (видео)

Езан, призивът за молитва, отеква в средновековния Крак де Шевалие в Сирия (видео)

Разхождахме се бавно с групата през средновековния Krak des Chevaliers или крепостта на Кюрдите в Сирия, една от най-добре запазените средновековни крепости в света. Къщите и кварталите наоколо са разрушени от войната, но крепостта стой непоклатима, сякаш нещо я пази. Прескачахме през зидовете, вървяхме по крепостните стени, минахме и през лабиринта между стените. Попаднахме в малка църква, забележителна освен със стенописите си, също и с великолепната акустика. Тогава нашият водач реши да ни изпълни адхан или езан - мюсюлманския призив към молитва.

Езанът в ислямската религия представлява призив към молитва. Пеещият езана е мюезин. По време на пеенето на езана ръцете на мюезина трябва да са поставени зад ушите му, а погледа му трябва да е отправен към Мека. След езана се чете икимят — непосредственото начало на молитвата, повтарящи думите от езана плюс кад каматис салят (молитвата започва). После се чете шахада и се прославя Аллах.

Преживяването беше наистина великолепно и величествено.

Нашата програма за почти пълна обиколка на Сирия
icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!