Манастирът Дискит в Ладак, Индия - там, където времето е спряло

Манастирът Дискит в Ладак, Индия - там, където времето е спряло

Манастирът Дискит в Ладак (Индия) е място, където сякаш времето е спряло. Известен още като Дискит Гомпа, този будистки манастир е най-старият и най-големият в района на долината Нубра и един от най-големите и важни в Ладак и Индия изобщо. Историческото му значение е огромно, а духовната атмосфера наоколо е завладяваща.

От паркинга до сградите на манастира има кратко изкачване. Самият манастир се намира на 3,048 метра височина, а от най-високата му тераса се разкриват фантастични гледки към мощните планини наоколо и криволичещата река Шьок. Разположен на 115 км северно от Ле (столицата на Ладак), манастирът е част от сектата Гелугпа (Жълтата шапка) на тибетския будизъм. В близост до манастира се намира храма Лачунг и манастира Хундур, разположен под главния път, близо до моста.

В молитвената зала на манастира ще видите статуя на Чо Ринпоче (Коронования Буда) в молитвената зала, заедно с голям барабан и множество изображения на свирепи божества-пазители. Издигнат купол на манастира показва фреска на манастира Ташилхунпо в Тибет, добавяйки още един слой историческа и духовна дълбочина към мястото.

Една от най-впечатляващите забележителности на манастира Дискит е високата 32 метра златно-червена статуя на Буда Майтрея.

Най-подходящото време за посещение на Дискит е между месеците май и септември, когато времето е най-благоприятно за пътуване, а пътищата към Ладак са отворени и безопасни.

„Досмоче“ или фестивала на изкупителната жертва е уникално изживяване. Този фестивал се празнува през януари или февруари. Ако въпреки суровите зимни условия, решите да посетите това място, ще се насладите на хипнотизиращата бяла красота на Ладак и на уникални културни преживявания по време на фестивала.

Всички снимки са от нашите пътувания из Лад

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!

Hide in Super