Бедните пустинни селца в Мавритания

Бедните пустинни селца в Мавритания

Мавритания има зашеметяваща природна красота и крайна бедност. Суровият пустинен климат, съчетан с липсата на основни неща като вода, електричество и здравеопазване, правят живота в селата във вътрешността на страната особено труден.

Нашата програма в Мавритания

През февруари 2023 г. пътувах из страната с няколко приятели. Първото нещо, което прави впечатление е резкия контраст между великолепната природа и драматичната бедност в населените места. Аз мисля, че това не се дължи само на суровия климат, както е редно да се напише политически коректно. Обществата имат различни нива на развитие, като някои са по-напреднали от други в своето развитие. Историята не се движи напред и нагоре, а вълнообразно. Докато едно общество процъфтява, друго е в упадък. Месопотамия, люлката на древната цивилизация, е отличен пример за това. Днес района на древна Месопотамия е в съвременен Ирак - беден и изостанал. Палмира в Сирия, някога център на развита цивилизация, допреди няколко години беше сцена на публични обезглавявания, организирани от бойци на ISIS. Днес Палмира е пуста и в руини. Преди векове Сахел и Сахара са били плодородни земи, за което свидетелстват древните рисунки в пещери пръснати из цялата пустиня. Това предполага просперитет. Днес нещата изглеждат по друг начин. Мога да посоча още толкова много примери.

image
Нашата програма в Мавритания

В страната не се произвежда почти нищо. Затова цените в столицата и още повече в отдалечените райони в пустинята са много високи, дори за нашите стандарти. Излязохме от един малък супер с две чанти консерви, варива, бисквити и други храни, които струваха поне 100 евро, сума висока дори за нас, а за местните направо непосилна.

image

Пътуването, което ние организираме в Мавритания не е просто е екскурзия. Това е експедиция, преживяване и урок.

Нашата програма в Мавритания

Бедността в Мавритания

Към момента в Африка организираме пътувания до Мавритания, Мароко, Алжир, Западна Африка (Гана, Того и Бенин), Уганда, Руанда и Египет. Всички наши пътешествия в Африка може да разгледате тук.

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!