На гости на скотовъдците в пустинята Гоби, Монголия

На гости на скотовъдците в пустинята Гоби, Монголия

Историята

Повечето от населението във вътрешността на Монголия са скотовъдци, живеещи в самотните си юрти, пръснати на стотици километри, сред огромни стада добитък. “Какво ли правят вечер сами в безкрайната пустош?”, често се питахме в групичката ни, докато отминавахме поредната самотна юрта. Оставям това на вашето въображение.

Като цяло монголците, които срещахме имаха унил вид. Нашият водач излезе с тезата, че сънародниците му са по правило мързеливи, за разлика от пъргавите китайци. Твърде малко време бяхме прекарали в страната, за да мога да кажа дали това е така или не. Това обаче, което ние видяхме е един труден живот.

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ЦЕНТРАЛНА МОНГОЛИЯ И ПУСТИНЯТА ГОБИ

Прекарахме една вечер и нощ при семейство скотовъдци насред пустинята. Хората ни сготвиха традиционно монголско барбекю, но ни оставиха да се храним сами. Бяха тревожни, колкото и да се опитваха да скрият това. Имаха работа, много работа и много грижи. При семейството беше дошъл прекупвач на месо и всички членове, заедно с нашия шофьор и водача, помагаха при избора на животните за продажба и после при подготовката на месото.

image

Едно от момичета в семейството падна от мотор на около километър от юртите. Чухме виковете й. Доведоха я с глава омацана с кръв и доста уплашена. Оказа се, че хората нямат елементарни лекарства и дезинфекционни средства. Дадохме им от нашите. Липсваха дори хапчета за главоболие.

Всички наши пътешествия в средна Азия

През нощта стадото от няколкостотин овце и кози, които спяха сред юртите, изведнъж се раздвижи неспокойно; чухме тревожните гласове на мъжете. На сутринта стана ясно че хищници се бяха опитали да нападнат стадото. Това беше само една нощ за нас. За хората в цялата тази необятна страна това е ежедневие

image

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ЦЕНТРАЛНА МОНГОЛИЯ И ПУСТИНЯТА ГОБИ

Всички наши пътешествия в средна Азия

При скотовъдците в Монголия - галерия снимки

Галерия снимки

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!