ПОЧТИ  ПЪЛНА  ОБИКОЛКА  НА КИРГИЗСТАН

ПОЧТИ ПЪЛНА ОБИКОЛКА НА КИРГИЗСТАН

Кратко описание

Това пътуване до Киргизстан обхваща най-интересните места и забележителности в северната и южна части на страната. Пътуването е с бус и два вътрешни полета. Включили сме и лек пешеходен преход от няколко часа, който може да бъде пропуснат от хората, които не желаят да ходят. Имаме отделна програма с няколко дневен преход, която е предназначена за хората, които желаят планински преход в Киргизстан.

Ще разгледаме подробно столицата Бишкек с пазара Ош - един от най-големите в Средна Азия. Ще посетим Кулата Бурана (ЮНЕСКО), важна точка от “’Пътя на коприната”, Националния Парк “Ала Арча”,  разположен в живописния едноименен каньон (на около 40 км от Бишкек).

В северната част на Киргизстан ще обиколим почти напълно най-голямото и известно езеро в страната Исък Кул. Ще минем през стария курорт Чолпон -Ата, където освен плаж, ще посетим и каменното поле с древните петроглифи. Ще разгледаме градчето Каракол с дървената църква “Света Троица” от 19 век и цветната джамия Дунган. Ще посетим два много живописни каньона - Йети Огус и Сказка.

Ще летим от Бишкек до южния град Ош, който ще разгледаме подробно. Ще пътуваме по известната транс-памирска магистрала, като ще минем през долината Алай и село Гълчо. По пътя ще спираме в лагерите на номадите, които са разположени в прохода Чийрчик (Chyiyrchyk) (2800 м). Ще имаме кратък пешеходен преход (3-4 часа) до Изумруденото езеро, където ще имаме пикник. Прибираме се с вътрешен полет до Бишкек, от където летим обратно за София.

Друго пътешествие, където Киргизстан е включен като част от програмата е Пътешествие през източен Казахстан и Киргизстан - от Алмати през планините Тян Шан до Ош

image

Основна информация

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати

Дати: 15-24 август 2024; Ако сте група от най-малко 5 -7 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Група: минимум 4/5 участника - максимум 7/8 участника; За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Обща цена на програмата в Киргизстан + самолетни билети: 2,195 евро/човек (4,302 лв при курс 1,96 лв за евро). Ако настъпи промяна в цената на самолетните билети, ще се промени и общата цена.

Цена на програмата в Киргизстан без включени международни самолетни билети: 1,560 евро на човек (група от 7 човека);

Продължителност: 8 нощувки/9 дни;

Цената включва: 

Самолетни билети: София - Бишкек - София (1)(виж цената с включени международни самолетни билети); Двата вътрешни полета са включени в цената също;

Водачи: български водач; местен водач/шофьор;

Транспорт: транспорт с климатизиран бус само за нашата група; трансфери от до летищата в Бишкек и Ош;

Нощувки: хотел 3 звезди в Бишкек (3 нощувки); Къща за гости в Чолпон Ата (1 нощувка), Къща за гости в Карагол (1 нощувка); Хотел 3 звезди в Ош (3 нощувки);

Храна: 8 закуски и 2 обяда;

Входни такси: входни такси за музеи и национални паркове;

Цената не включва: обядите с изключение на два обяда и всички вечери; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

Екипировка: Няма да бъде необходима специална екипировка; списък с препоръчителни вещи, както и подробен инструктаж ще бъдат предоставени след сформиране на групата и потвърждаване на пътуването.

(1) Полети

Полети с Турските авиолинии София - Бишкек - София:

Отиване: София 21.10 - Истанбул 22.35; Истанбул 01.00 - Бишкек 09.00;

Връщане: Бишкек 05.55 - Истанбул 08.55; Истанбул 13.20 - София 14.35;

Цена: 635 евро/човек. В момента на резервацията може да има промяна в цената и/или полетното разписание.

Виза за Киргизстан не е необходима.

Програма

Ден 1 Пристигане в Бишкек (Киргизстан)

Днес рано сутринта пристигаме в Бишкек, столицата на Киргизстан. Имаме трансфер от летището до Бишкек (30 мин). След като си починем ще имаме опознавателна разходка из града. В зависимост от интересите на хората в групата, ще предоставим подробна информация за обектите, които може да посетим. Ще обиколим някои от най-известните места - пазара Ош, най-колоритното място в Бишкек, Възкресенския събор, площада Ала Тоо, централната джамия и други. Като цяло този ден е посветен на Бишкек. Нощувка в хубав хотел 3 звезди в Бишкек.

Ден 2 Архитектурният комплекс "Кулата Бурана” , Начало на обиколката на езерото Исък Кул; Чолпон Ата и петроглифите

След закуската потегляме към вътрешността на страната с бус само за нас. Първата спирка ще бъде Кулата Бурана (ЮНЕСКО). Тя е построена през 10-11 век и е представлявала важна спирка по “Пътя на коприната”. Има малък музей, който ще разгледаме.

image

Следва Чолпон Ата - стария курорт на брега на езерото Исък Кул. Тук ще разгледаме музея на открито представляващ поле изпълнено с каменни отломъци с издълбани и нарисувани древни петроглифи. Нощувка в къща за гости.

image

Ден 3 Каракол

Днес продължаваме покрай езерото Исък Кул до град Каракол. Ще имаме разходка наоколо, ще посетим църквата “Света Троица” от 19 век

image

и джамията Дунган, които са и паметници на културата. Нощувка в къща за гости.

image

Ден 4 Завършваме обиколката на езерото Исък Кул; каньона Йети Огус и каньона Сказка; Бишкек

Днес продължаваме с обиколката на езерото Исък Кул по обратния път към Бишкек. Ще минем през планините и по точно към каньона Йети Огус, където ще спрем за кратка разходка.

image

Следващата спирка е каньона Сказка, където ще се разходим сред причудливите скалните формации от червена глина. Вечерта пристигаме в Бишкек, където ще отседнем в нашия хотел.

Ден 5 Полет до град Ош; туристическа обиколка на града

Днес летим сутринта към южния киргизки град Ош. Следва трансфер до хотела и туристическа обиколка на града с местен водач. Нощувка в хотел 3 звезди в Ош.

Ден 6 По транс-памирската магистрала; долината Алай, село Гълчо

Днес сме предвидили посещение на долината Алай, село Гълчо (82 км) от град Ош. Ще пътуваме по известната транс-памирска магистрала. По пътя ще спираме в лагерите на номадите, които обикновено са разположени в прохода Чийрчик (Chyiyrchyk) (2800 м). При тях може да опитаме овче сирене и ферментирало кобилешко мляко.

image

След прохода се спускаме през Алайската долина, за да стигнем до музея на Курманжан Датка, където ще се запознаем с живота на киргизите през XIX век, съветския период, Втората световна война и разбира се днес. Курманжан Датка е национална героиня и царица, управлявала Южен Киргизстан преди руската колонизация. Нощувка в хотела в Ош.

Ден 7 “Изумруденото езеро”; лек пешеходен преход с пикник до езерото

След закуска тръгваме към "Изумруденото езеро", до което ще стигнем с буса за около час и половина. От там имаме предвиден лек пешеходен преход с местен водач на средна надморска височина 3600 м. Ще имаме пикник около езерото. Цялото ходене отнема около 3-4 часа. До вечерта ще се върнем в град Ош.

Който не желае да ходи, може да остане при буса или в Ош.

image

Ден 8 Бишкек; националния парк Ала-Арча

Рано сутринта ще имаме трансфер до летището и полет обратно за Бишкек. Трансфер от летище до Бишкек. След обяд ще посетим националния парк Ала-Арча, на 45 км от Бишкек. Паркът е създаден през 1976 г. и заема около 2280 хектара само на 45 км от столицата. Ала-Арча се превежда от киргизки като „пъстра (или ярка) хвойна. Нощувката е в нашия хотел в Бишкек.

Ден 9 Отлитане за Истанбул и София

Днес рано сутринта са полетите обратно към Истанбул и София.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!