ПЪТЕШЕСТВИЕ В УЗБЕКИСТАН – ОТ ХИВА ДО ТАШКЕНТ ПРЕЗ БУХАРА И САМАРКАНД

ПЪТЕШЕСТВИЕ В УЗБЕКИСТАН – ОТ ХИВА ДО ТАШКЕНТ ПРЕЗ БУХАРА И САМАРКАНД

Кратко описание

Това узбекско пътешествие започва от Хива (полети до Ургенч), минава през Бухара и Самарканд и завършва в Ташкент, от където летим обратно за Истанбул /София. Ще разгледаме подробно Хива, единственият град-музей в Централна Азия, който е напълно запазен до наши дни.

Продължаваме към древната Бухара с многобройните си паметници на културата и Самарканд с неговите разкошни медресета и джамии. Последният ден е отделен на Ташкент. Акцент на тази програма са старите средноазиатски градове, тяхната култура и богато архитектурно наследсто. Поради това сме отделили достатъчно време за всеки един от тях, за да можем без да бързаме да се насладим на огромното културно богатство, съхранено до наши дни.

Повече информация за узбекското ни пътешествие, което включва и района около Аралско море и платото Устюрт - От Аралско море до Ташкент през Хива, Бухара и Самарканд през почти цял Узбекистан

image

Основна информация

Дати: 7 май - 14 май 2024;

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: 7 човека;

Цена за програмата в Узбекистан + самолетните билети: 1,819 евро/човек (3,565 лева при курс 1,96 лева за евро);

Цена за програмата в Узбекистан БЕЗ самолетните билети: 1045 евро/човек;

Цената включва: Самолетен билет София - Ургенч (Узбекистан) на отиване и Ташкент - София на връщане (виж цената с включени самолетни билети)(1); български водач; всички трансфери с частен бус само за нашата група, включитително от до летищата; 6 нощувки в малки хубави хотелчета по двама човека в стая с включена закуска и баня/тоалет в стаята;

Цената не включва:  обяди и вечери; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН);); разходи от личен характер;

(1) Самолетни билети с Турските авиолинии

Отиване: София 21.10 - Истанбул 22.35; Истанбул 01.15 - Ургенч 07.00;

Връщане: Ташкент 09.00 - Истанбул 12.15; Истанбул 13.20 - София 14.35;

Цена: 775 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е различна);

Визата за Узбекистан не е необходима.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в град Ургенч, Узбекистан

Днес пристигаме сутринта в град Ургенч с полет през Истанбул. Следва трансфер до Хива (около 30 км)

Днес целият ден е посветен на Хива, единственият град-музей в Централна Азия, който е напълно запазен до наши дни. Ще имаме обзорна обиколка около архитектурния комплекс. Ще разгледаме както следва: Ичан-Кала - историческия център на Хива, който е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, замъкът на Куня-Арк хан - вътрешната цитадела на Ичан-Кала (16-17 в.сл.), Минарето Калта, което е било най-високото минаре в Централна Азия (19 в.), Мохамед Амин-Хан - най-голямото средновековно медресе в Хива (1845-1855 г.), Джамията Джума с 213 дървени колони и минаре с височина 32,5 м (10 ти в.). След обиколката на Хива ще видим още: дворецът Таш-Хаули (Каменният двор), приличащ на крепост с високи биткойни, кули и укрепени порти (19 в.), Ак-джамия (Бяла джамия) - малка джамия до портите на Палван- Дарваза (1838-1842), некропола на Пахлаван Махмуд - култовият център на Ичан-Кала (1810-1913 г.), Резиденция на Ислям Ходжа (1910 г.) - везирът (министър) на последния хан. Ансамбълът се състои от най-малкото медресе в Хива и минаре, чиято горна платформа е с височина 45 м и е най-високата наблюдателна точка в града. Разходка за разглеждане на града по залез слънце. Нощувка в хотела.

image

Ден 2 От Хива до Бухара

Днес почти целия ден ще мине в път, тъй като ще пътуваме от Хива към Бухара (около 5-6 часа). Късният следобед пристигаме в Бухара, където се настаняваме в хотел. Вечерна разходка из стария град и вечеря в хубаво ресторантче.

Ден 3 Бухара

Днес денят е посветен на Бухара. След закуската в хотела започваме с еврейския квартал и Синагогата. Следва крепостта Арк (VI - XIX в.). По време на средновековието крепостта е била всъщност цял град с къщите на емирите и техните жени, джамии, монетен двор, правителствени институти, складове, затвор и площад за публични екзекуции, както и ансамбълът “Боло Хус”, мавзолея на “Саманид” (IXв) - тухлена сграда, оформена като куб, покрита с купол с неповторим геометричен дизайн. Продължаваме към мавзолея “Чашма Аюб”. След обяда ще посетим архитектурния ансамбъл “Пойкалон" (XII — XVI в), медресето „Мири Араб“ и минарето “Калон” (46 м). Улугбекското медресе (1417 г.) е най-старото от трите медресета построени от образования владетел Тимурид. Ще видим старите търговски сгради с характерните купули - Тоги Заргарон, Тоги Телпак, Тоги сарафон и Тоги Сарафон Афган. Ще видим и Тим Абдулакхан с една от най-елегантните търговски сгради. Следва джамията Магоки Атори, Лаби-Хауз (XVI — XVII в.) и комплекса с медресето Нодир - Девън Беги. Нощувка в хотел.

image

Ден 4 От Бухара към Самарканд (около 4 или 5 часа)

Днес ще имаме трансфер от Бухара към Самарканд. След като пристигнем в Самарканд, ще се настаним в хотела, след което ще имаме разходка. Нощувка в хотел в Самарканд.

Ден 5 Самарканд

Днес целият ден е посветен на Самарканд: площада Регистан, Медресето Улугбек (15 в.), Медресето Шир-Дор (17 в.), Медресето Тила-Кори (17 в.), Джамията Биби-Хонум и пазара са сред основните места, които ще посетим. Нощувка в хотела.

image

Ден 6 От Самарканд към Ташкент

Днес пътуваме от Самарканд към Ташкент. Настаняваме се в хотел в Ташкент, след което следва разходка из града, пазар и други забавления в последния ден от нашето пътуване в Узбекистан.

Ще минем през старата част, ще видим архитектурния комплекс “Казрати-Имам” и ориенталския базар Чорзу. Може още да се разходим по площада “Амир Темур”, да се повозим на метрото на Ташкент и да пийнем кафе на площад “Независимост”. Нощувка в хотел в Ташкент.

Ден 7 Обратен полет към Истанбул и София

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!