ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ТУРКМЕНИСТАН  И  УЗБЕКИСТАН

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ТУРКМЕНИСТАН И УЗБЕКИСТАН

Кратко описание

По време на пътешествието ни през Туркменистан и Узбекистан ще посетим най-важните и интересни места и обекти в двете страни. Ще пристигнем в Ашхабат, столицата на Туркменистан, от където ще пътуваме към Дерваза или “Портите към Ада”. Ще наблюдаваме изригванията на големия огнен кратер късно вечерта. Ще нощуваме в юрти до кратера.

В Туркменистан ще пътуваме през планината Копет Даг, ще се отбием през конефермата, където се отглеждат коне от древната породата Акхал-теке. Ще се отпуснем в минералните води на пещерата Ков Ата, ще пренощуваме в къща за гости в селото Нохур, където домакини ще ни бъдат хората от туркменското племе Нохур. С вътрешен полет ще стигнем до град Мари, от където ще се отправим към древния град Мерв, основна спирка от “Пътя на Коприната”, а днес част от световното наследство на ЮНЕСКО.

От град Мари продължаваме към границата с Узбекистан, като по пътя ще пресечем река Амударя. Ще пътуваме през пустинята Каракум, като ще спираме за разходки и снимки.

Първият град в Узбекистан, който ще посетим, е Бухара. След като разгледаме подробно града, заминаваме за град Шахрисабз, известен с руините на двореца Ак-Сарай. Продължаваме към Самарканд, който също ще разгледаме подробно. От Самарканд до Ташкент ще пътуваме с влак. Прибираме се в България от Ташкент.

Други наши програми за Туркменистан и Узбекистан:

Узбекско пътешествие, което включва и района около Аралско море и платото Устюрт → От Аралско море до Ташкент през Хива, Бухара и Самарканд през почти цял Узбекистан

image

Основна информация

Дати: 22 април - 02 май 2024; 15-25 октомври

Продължителност: 10 нощувки/11 дни;

Група: 7 човека;

Цена за програмата в Узбекистан + самолетните билети: 2,732 евро/човек (5,355 лева при курс 1,96 лева за евро);

Цена за програмата в Узбекистан БЕЗ самолетните билети: 1,945 евро/човек;

Цената включва: 

Самолетни билети: София-Ашхабат на отиване и Ташкент-София на връщане (виж цената с включени самолетни билети) (1); билети за вътрешен полет в Туркменистан Ашхабат - Мари;

Водачи: Български и местни водачи;

Транспорт: бус само за нас, всички трансфери от и до летищата; билети за влака Самарканд - Ташкент в Узбекистан;

Нощувки: общо 10 нощувки както следва: Туркменистан: AkAltyn (4 звезди) в Ашхабат, Margush (3 звезди в Мари). В Туркменистан имаме 1 нощувка в къща за гости и една нощувка в готов лагер край Дерваза. Узбекистан: Grand Art Premium (3 звезди) в Ташкент; Helene-Oasis Boutique ; Latif (3 звезди) в Самарканд;

Хранене: Включени са всички закуски.

Документи: визовите услуги за издаването на туркменска виза, поканата за виза (LOI) (без самата виза);

Цената не включва: 

Храна: обяди и вечери;

Застраховки: застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН);

Входни билети: входни билети за забележителности (цените не са високи, събираме парите на място);

Местни такси: Такса имиграция за Туркменистан (около 14 долара, събира се отделно на летището); туркменска виза (87 долара/79 евро); дневна такса, която се събира във всеки хотел или място за нощувка в Туркменистан (2 долара на човек). Виза за Узбекистан не е необходима.

Разходи от личен характер;

(1) Самолетни билети с Турските авиолинии

Отиване:

София 15.25 - Истанбул 16.50; Истанбул 20.40 - Ашхабат 02.20;

Връщане:

Ташкент 02.33 - Истанбул 05.50; Истанбул 07.25 - София 08.35;

Цена: 787 евро/човек. В момента на резервацията цената може да е променена.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Ашхабат, Туркменистан

Пристигаме в Ашхабат през ноща (02.20). Следва трансфер до хотела (нощувката тази вечер е включена в цената). След почивката в хотела тръгваме на обиколка из града. Ще видим джамията Ертогул Гази, ще се разходим из парковете и площадите на столицата.

Основната забележителност в Ашхабад е огромния мраморен град, най-големият в света, записан в книгата на рекордите на Гинес. Галерия снимки и текст (на английски език).

В Ашхабад ще разгледаме още джамията Тюркменбаши и мавзолея Кипчак. Вечерта преди залез сме предвидили разходка, от където се разкриват хубави гледки към нощния град. Нощувка в града.

Ден 2 Ашхабат - Дерваза

Преди обяд ще се разходим отново из Ашхабад. Потегляме към Дерваза следобед. Ще се отбием през интересното туркменско село Йербент, почти заровено в пустинята Каракум. Галерия снимки и текст (на английски език).

Постепенно ще започнем да виждаме по пътя газовите кратери, заради които идваме тук. Някои от тях са пълни с вода, други с кал. Всички бълбукат от газта, която изтича спонтанно. В един момент ще излезем на черен път, за да стигнем до най-големия газов кратер. Изригванията се наблюдават най-добре на тъмно, което е причината да дойдем тук вечерта. Ще имаме пикник до самия кратер и нощувка на палатки или юрти.

Ден 3 Дерваза - селото Нохур

Днес продължаваме към фермата за коне Акхал - Теке. Местната порода коне, която се отглежда тук е стара, може би пряк наследник на породата Тюркоман, за която се твърди че е била ползвана от преди  2400 B.C. През средните векове (500 до 1500 A.D.) конете от породата Акхал са живели с номадските племена около планината Копет Даг в Туркменистан. Хората са третирали конете като част от техните семейства. През IX и XX век руснаците са използвали тези коне като кавалерийски. Днес те се ползват предимно като състезателни, тъй като за много издръжливи. Тези си качества конете са пренесли от древността, заради изолирания район на пустинята Каракум, където са били отглеждани от номадските племена. По желание може да яздите кон, което се заплаща допълнително.

image

Следващата ни спирка е пещерата Ков Ата с подземното езеро и топла минерална вода. Тук може да се къпете. Мястото е уникално.

Следва селото Нохур в близост до иранската граница, където живее едноименното тюркменско племе. Ще видим столетния чинар до пазара за билки и местни продукти. Ще се разходим по стръмните му улички и кирпичени къщи. Ще имаме богата вечеря с местни традиционни ястия в къщата за гости, където ще се запознаем с обичаите, културата и ежедневието на нашите домакини. Ще останем за нощувка при тях.

Ден 4 Нохур – Ашхабат- Мари

Днес се връщаме в Ашхабат, от където летим за Мари. От там продължаваме с бус към Мерв (близо до Мари), един от най-известните градове по “Пътя на коприната”. Това място е на около 2500 години и е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Първите древни руини ще видим още около градчето Байрам Али. Целият комплекс се състои от 5 важни места, които ще посетим: руините Александрия Маргиана (Alexandria Margiana или Ерг Кала, Erk Kala) и Антиохия Маргиана (Antiochia Margiana) (Гяур Кала, Gyaur Kala), мавзолеите Султан Кала (Sultan Kala) и Султан Ахмад Саняр (Sultan Ahmad Sanjar), гробницата Юсуф Хамадани (Yusuf Hamadany), мавзолея Мохамед Ибн Заид (Mohammed ibn Zaid), дворците Гюз Кала (Gyz Kala).

image

През Мерв са минавали 4 основни търговски пътя: към Куня-Ургенч на север, към Бухара и Самарканд на изток, към Херат на юг и към Машад (в днешен Иран) на запад. Нощувка в Мари.

Ден 5 Към Узбекистан

В зависимост от разписанието на полета Ашхабад - Мари, разглеждането на забележителностите на Мерв може да бъде преместено този ден сутринта.

Днес пресичаме границата Мари (Туркменистан) - Фарап (Узбекистан). Пътят до границата минава през пустинята Каракум. Ще спираме за снимки, разбира се. След като пресечем река Амударя, ще пристигнем на границата. Следобед ще сме вече от узбекската страна на границата - Олот (Узбекистан), след което продължаваме към Бухара (100 км). Следва разходка из улиците на древна Бухара. Вечеря и настаняване в хотела.

Ден 6 Бухара

Днес денят е посветен на Бухара. След закуската в хотела започваме с еврейския квартал и Синагогата. Следва крепостта Арк (VI - XIX в.). По време на средновековието крепостта е била всъщност цял град с къщите на емирите и техните жени, джамии, монетен двор, правителствени институти, складове, затвор и площад за публични екзекуции, както и ансамбълът “Боло Хус”, мавзолея на “Саманид” (IXв) - тухлена сграда, оформена като куб, покрита с купол с неповторим геометричен дизайн. Продължаваме към мавзолея “Чашма Аюб”. След обяда ще посетим архитектурния ансамбъл “Пойкалон" (XII — XVI в), медресето „Мири Араб“ и минарето “Калон” (46 м). Улугбекското медресе (1417 г.) е най-старото от трите медресета построени от образования владетел Тимурид. Ще видим старите търговски сгради с характерните купули - Тоги Заргарон, Тоги Телпак, Тоги сарафон и Тоги Сарафон Афган. Ще видим и Тим Абдулакхан с една от най-елегантните търговски сгради. Следва джамията Магоки Атори, Лаби-Хауз (XVI — XVII в.) и комплекса с медресето Нодир - Девън Беги. Нощувка в хотел.

image

Ден 7 От Бухара към Самарканд през Шахрисабз

След закуската потегляме към град Шахрисабз , където ще видим руините на двореца Ак-Сарай (14-15 век), комплекса Фор-Ут -Тилават. Ще посетим комплекса Дор-ут Саодат, който включва джамията Хазрати Имам (14 век), мавзолея Джахонгир (14 век).

Следобед тръгваме към Самарканд. Пътят към града е много красив, така че ще спираме за снимки и разходки. След пристигането в града, ще се настаним в хотела, ще си направим кратка вечерна разходка и ще вечеряме.

Ден 8 Самарканд

Днес целият ден е посветен на Самарканд: площада Регистан, Медресето Улугбек (15 в.), Медресето Шир-Дор (17 в.), Медресето Тила-Кори (17 в.), Джамията Биби-Хонум и пазара са сред основните места, които ще посетим. Нощувка в хотела.

image

Ден 9 От Самарканд към Ташкент

Сутринта ще имаме свободно време за разходка из Самарканд. След това ще вземем влака в 12:04. Ще обядваме във влака. Пристигаме в Ташкент в 15:25 ч. Ще имаме кратка обиколка на града в съвременната му част: площад “Операта”, площад “Амир Темур” и други. Ако желаете вечерта може да организираме посещение на оперно или балетно представление. Нощувка в хотел в Ташкент.

Ден 10 Обратен полет към Истанбул и София

Днес летим много рано сутринта за Истанбул и София.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!