Бухара - любимият град в Централна Азия

Бухара - любимият град в Централна Азия

Пътувал съм почти през цялата Централна Азия, като някои страни съм обиколил по два и повече пъти. До сега (2024) съм бил в Узбекистан два пъти. Според мен, Бухара е едно от най-красивите места, не само в Узбекистан, но и в целия регион. Хива е добре реставриран, малък, много туристически град, наподобяващ нашия Несебър. Самарканд е впечатляващ, но забележителностите са разпръснати на големи разстояния. Градът ми се струва хаотичен. Ташкент е съвсем различен - голям, шумен и столичен.

Бухара ми хареса най-много, и ако трябва да избера един град, в който да прекарам повече време в Узбекистан, това ще бъде Бухара.

В следващите редове ще предоставя кратки исторически факти за местата, които можете да посетите. За Бухара са написани хиляди книги. В тази публикация, смятам, че най-интересни са снимките, които показват града от различни ъгли и перспективи, по различно време от деня.

image

Историческият център на Бухара е музей на открито, състоящ се от стари медресета, джамии и крепости, някои от които на повече от 2000 години. Градът е бил културен, търговски и религиозен център с голямо значение по време "Пътя на коприната". Бухара е била интелектуалното сърце на ислямския свят. Градоустройството на града в голяма степен е останало непроменено през последните два века.

През 6-ти век пр. н. е., Бухара започва да се развива като значим търговски център по известния “Път на коприната”. Към 9-ти и 10-ти век сл. н. е., Бухара достига до своя зенит, когато става столица на Саманидската империя. Това е период, през който градът се превръща в културен и религиозен център на Централна Азия. Бухара е дом на множество философи, поети и учени, хора с огромен принос към световната култура.

Комплексът "По-и-Калян" е емблематично историческо място, включващо минарето "Калян", джамията "Калян", медресето "Мир-и-Араб" и медресето "Амир-Алимхан". Минарето "Калян", високо почти 46 метра, е построено през 1127 г. по време на периода на Караханидите.

Комплексът "По-и-Калян"

ОТ АРАЛСКО МОРЕ ДО ТАШКЕНТ, ХИВА, БУХАРА И САМАРКАНД ПРЕЗ ПОЧТИ ЦЯЛ УЗБЕКИСТАН

Джамията "Калян"

Джамията "Калян", завършена през 1515 г., е част от историческия комплекс "По-и-Калян".

Джамията "Калян" - галерия снимки

Медресето "Мир-и-Араб"

Медресето "Мир-и-Араб", построено през 16-ти век, все още функционира като училище, но е отворено за туристи в някои части.

Медресето "Мир-и-Араб" - галерия снимки

"Чор Минор"

Сред многото забележителности на Бухара, "Чор Минор" е най-интригуващата. Смята се, че е построен през 1807 г. като историческа порта на медресе, като последният му етаж в миналото е служил за библиотека.

"Чор Минор" - галерия снимки

Крепостта на Бухара (Ark of Bukhara)

Крепостта на Бухара (Ark of Bukhara), построена около 5-ти век след новата ера, е била многократно разрушавана и възстановявана. В нея се намират няколко музея, джамия и тронна зала.

ОТ АРАЛСКО МОРЕ ДО ТАШКЕНТ, ХИВА, БУХАРА И САМАРКАНД ПРЕЗ ПОЧТИ ЦЯЛ УЗБЕКИСТАН

Джамията "Боло Хауз"

Джамията "Боло Хауз", построена през 1712 г., е още едно красиво място в града.

Медресето "Абдулазиз Хан"

Медресето "Абдулазиз Хан", разположено в центъра на града, е архитектурно удоволствие, което заслужава да бъде посетено.

Медресето "Абдулазиз Хан" - галерия снимки

Старият град Бухара

Да се събудите рано, за да наблюдавате как градът се пробужда и да се насладите на красивата светлина, е прекрасно преживяване, което бих ви препоръчал да изпитате.

Старият град Бухара - галерия снимки

ОТ АРАЛСКО МОРЕ ДО ТАШКЕНТ, ХИВА, БУХАРА И САМАРКАНД ПРЕЗ ПОЧТИ ЦЯЛ УЗБЕКИСТАН

Колхозният пазар

Местният колхозен пазар е истинска атракция, особено ако ви е омръзнало да разглеждате медресета и джамии. Там ще откриете пресни плодове и зеленчуци, ядки, месо, подправки и удивително малко туристи. Можете да се насладите на евтин и автентичен обяд.

Мемориалният комплекс на “Имам Ал-Бухари”

Мемориалният комплекс на Имам Ал-Бухари не е особено впечатляващ, но ако така или иначе сте в Бухара, си струва да го разгледате.

Мемориалният комплекс на “Имам Ал-Бухари” - галерия снимки

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ТУРКМЕНИСТАН И УЗБЕКИСТАН

Мавзолеят на Саманидите

Разположен извън туристическата зона на Бухара в спокоен парк, ще намерите мавзолея на Саманидите, където почиват Исмаил Самани и няколко други членове на династията.

Мавзолеят на Саманидите - галерия снимки

Медресето “Надир Диван-Беги”

Медресето “Надир Диван-Беги”, построено през 1620-те години, играе важна роля в историята на Бухара. Намира се на източната страна на площад Ляб-и Хауз и е част от архитектурния ансамбъл. То е построено от везир Надир Диван-Беги, чичо от страна на майката на Имам Кули Хан, който управлява Бухара от 1611 до 1641 година.

Медресето “Надир Диван-Беги” - галерия снимки

Джамията “Магоки Атори”

Джамията “Магоки Атори” е част от религиозния комплекс Ляб-и Хауз и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Намира се в историческия център на Бухара и в момента функционира като музей на килимите.

Джамията “Магоки Атори” - галерия снимки

Паметникът на Нaстрадин Ходжа

image

Ние посещаваме всички тези обекти по време на нашите пътувания в Узбекистан.

Всички наши пътувания в централна Азия

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!