Праисторическото пещерно изкуство в Тасили н'Аджер в пустинята Сахара в южен Алжир

Праисторическото пещерно изкуство в Тасили н'Аджер в пустинята Сахара в южен Алжир

През 2023 г. предприехме незабравимо пътуване до Тасили н'Аджер, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, разположен в сърцето на Сахара в Южен Алжир. Това историческо място е известно със своето праисторическо пещерно изкуство, едно от най-значимите в света.

Тази публикация съдържа 4 галерии с общо 173 снимки на пещерното изкуство. Това е много много малка част от всичките над 15,000 рисунки и графики открити в района, но все пак ще ви даде представа за огромното богатство, което крие това отдалечено, но изключително място.

Платото и едноименния Национален Парк Тасили н'Аджер, обхващащ 80 000 квадратни километра, е лабиринт от каньони и „каменни гори“. Това е музей на открито, където са открити повече от 15 000 скални рисунки и гравюри, свидетелство за живота и природата на Сахара през вековете.

Изкуството в Тасили н'Аджер, датиращо от преди 9 000 до 4 000 години или може би дори по-старо, отразява въздействието върху околната среда от изменението на климата във времето. Най-старите рисунки от периода на дивата фауна (10 000-6 000 г. пр. н. е.) изобразяват животни като слонове, жирафи, хипопотами и носорози, които са обитавали района. Тогава е било доста по-влажно от днес.

Нашите пътешествия в Алжир
ПЕШЕХОДНИ ПРЕХОДИ ПРЕЗ НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК ТАСИЛИ В ЮЖЕН АЛЖИР
ДЖИП САФАРИ ПРЕЗ ЧЕРВЕНАТА ПЛАНИНА В НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК ТАСИЛИ Н'АДЖЕР В ЮЖЕН АЛЖИР
ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ СЕВЕРЕН АЛЖИР

Периодът на “кръглата глава” (8 000-6 000 г. пр. н. е.) се характеризира с появата на човешки фигури с безлики, боядисани кръгли глави. Тогава хората са живели като ловци-събирачи.

По време на пастирския период (5500-2000 г. пр. н. е.) хората започнали да рисуват опитомени говеда, което предполага по-уседнал начин на живот и също човешки фигури, извършващи церемонии.

Периодът на конете (1000 г. пр. н. е. – 1 г. сл. н. е.) бележи въвеждането на коне и теглени от коне колесници. Именно през този период започва засушаването.

Най-новият период, този на камилите (от около 200 г. пр.н.е. до днес), се определя от появата на камили в рисунките, свидетелство на настъпващото засушаване. През този период камилите започват да играят все по-важна роля в живота на хората.

Пещерното изкуство в Тасили н'Аджер е създавано с помощта на различни техники, включително рисуване, гравиране и други.

За тези, които се интересуват от история, изкуството или приключения, Тасили н'Аджер е точното място.

Програмата, която изпълнихме е тази - https://thousandvoyages.com/alltours/algeriatassilitour

Нашите пътешествия в Алжир
ПЕШЕХОДНИ ПРЕХОДИ ПРЕЗ НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК ТАСИЛИ В ЮЖЕН АЛЖИР
ДЖИП САФАРИ ПРЕЗ ЧЕРВЕНАТА ПЛАНИНА В НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК ТАСИЛИ Н'АДЖЕР В ЮЖЕН АЛЖИР
ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ СЕВЕРЕН АЛЖИР

Маршрут на нашето пътешествие през Тасили н'Аджер в Алжир

Към момента в Африка организираме пътувания до Мавритания, Мароко, Алжир, Западна Африка (Гана, Того и Бенин), Уганда, Руанда и Египет. Всички наши пътешествия в Африка може да разгледате тук.

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!