Как да се обличаме за пешеходни преходи в пустинята

Как да се обличаме за пешеходни преходи в пустинята

Дрехите за пешеходни преходи в пустиня трябва да са подходящи за сух климат, високи температури и ниска влажност. В тази публикация ще опитам да обобщя какви дрехи биха били подходящи за носене при пешеходни преходи в пустинята. За статията съм ползвал моя личен опит, но също съм взаимствал и от други хора с много повече време прекарано в пустинята, както и от публикации в Интернет. За някои продукти съм написал имената на фирми производители. Статията и линковете към други страници и публикации са само за информация и илюстрация към текста, без комерсиална цел.

Материя

По отношение на най-подходящата материя за дрехи в пустинята има дебат сред пътуващите в тези райони. Аз мисля, че най-добър е памука (не се отнася за бельо и чорапи). Популярната фраза "памукът убива" не важи за сух, горещ климат с повече ходене. Фразата се отнася по-скоро за влажен, студен климат. Потта се изпарява много бавно при памука, за разлика от някои синтетични материи или мериното. В мразовито време влажният от пот памук може да намали телесната температура до 240 пъти по-бързо, отколкото ако не носите никакви дрехи. В пустинята по-бавното изпарение на потта е желано, защото има по-добър охлаждащ ефект. Добре е обаче преди да сте стигнали до крайната точка на прехода, дрехите на гърба ви да са изсъхнали или когато спрете, веднага да смените мократа от пот дреха със суха. Някои хора препоръчват дрехи от бамбукови влакна, материя по-лека от традиционния памук с приятно усещане върху кожата. Аз лично не съм пробвал.

Пешеходен преход в пустинята Уади Рум в Йордания с посещение на Петра и Акаба

Друга група ентусиасти твърдят, че мериносовата вълна е най-подходяща за този вид туризъм (с изключение на чорапите, за които е препоръчително). Няколко аргумента против това твърдение: - мериното поема потта бързо и спомага тя бързо да изчезне от тялото ви, което не е добре за сухия горещ климат; вие искате да има влага по кожата ви, а не тя да изчезва бързо; - това е скъпа материя (поне качествената), което я прави по-малко достъпна за масовия потребител; бедуините не носят мерино в пустинята, те носят памучни дрехи през деня (и плътни вълнени наметала през ноща);

Мериното е по-подходящо за зимни дрехи, когато не е добре тялото да е влажно при мунусови температури. Други подходящи материи са ленът и изкуствените материи. Аз лично предпочитам памука.

image

Горни дрехи (блузи, ризи, горно яке) и панталони

Добре е да избирате светли дрехи, които отразяват слънчевата светлина и топлина. Камуфлажното облекло и цветове не са подходящи за този климат и среда. Горните дрехи (блузи, ризи) трябва да са с дълги ръкави, а панталоните с дълги крачоли. Телата на бедуините са покрити почти изцяло с плат и това не е случайно. Прекият достъп на силните слънчеви лъчи до кожата е нежелателен и може да причини ред поразии. Не носете тениски с къс ръкав, освен при "обличане на слоеве" (повече затова малко по-долу в текста). Никога няма да видите бедуин по къси гащи, първо поради причината, спомената по-горе и второ по етични причини. Тези етични ограничения важат и за туристите, които посещават пустинните райони. Да се появите по къси гащи в пустинно село или район, където живеят или се движат местни хора е крайно непочтително, дори оскърбително. Това е заради мюсюлманската религия, която е доминираща в тези райони в повечето случаи. Дрехите трябва да са свободни и широки, с една идея по-голям размер отколкото носите. Свободните дрехи позволяват известен въздушен поток, което има охлаждащ ефект. Не мога да препоръчам марки дрехи, които да са 100% памук и са с подходяща кройка. Знам за марката 5.11 Tactical, че имат карго модели панталони 100% памук, но аз не съм срещал в България (ако някой има информация от къде могат да се закупят, моля пишете).

Вземете си леко яке с качулка. Нощите в пустинята стават студени. Когато влажността е ниска, топлото много бързо се издига нагоре и оставя повърхността сравнително хладна, дори студена. В джунглата влажността е висока, което задържа топлината, поради което няма особена разлика между дневните и нощните температури. Затова в пустинята трябва да имате връхна дреха - леко яке, пуловер или суитчър за през ноща.

Пътешествие през Националния Парк Тасили в южен Алжир

Бельо

Протриването и запотяването може да превърне пътуването ви в кошмар. Не се препоръчва памучно бельо. В пустинни условия изкуствените материи са по-подхододящи. Противно на останалите части от тялото, влагата трябва да бързо да се отдели от кожата в интимната област. Прекомерната влага за по-дълъг период от време може да причини гъбични и други инфекции. Широките боксерки, както и твърде плътното бельо могат да спомогнат за протриване.

Шапка

Шапка с широка периферия с каишка под брадичката е най-подходяща за този вид туризъм. Известна марка са канадската Tilley Endurables. Каишката е да задържи шапката на главата ви от вятъра, който е обичаен в пустинята. Бейзболните шапки не са добра идея защото оставят ушите, врата и раменете ви открити. Може да сложите широка памучна кърпа под шапката, която да ги покрива напълно (подобни са шапките на Френския чуждестранен легион).

"Обличане на слоеве"

Много хора практикуват "обличане на слоеве". Обличат тениска най-отдолу, после блуза или друга дреха. Когато им стане топло, махат горния слой, но така остават по тениска, която поне трябва да е с дълъг ръкав. Както стана ясно, късите ръкави в пустинята не са добра идея. Аз понякога се обличам на слоеве, не е грешно или противопоказно, но зависи много от конкретните условия. Макар да не е точно дреха, добра идея е са си вземете малко леко одеалце. В България има предложения. Едно от тях е например армейското спасително одеало, създадено с цел да изолира тялото от студ, вятър, влага или пък топлина. Може леко поларено одеалце също, с което да се наметнете вечер до лагерния огън. Има ги в Декатлон. Същата роля може да изиграе и леката поларена хавлиена кърпа, която също се продава в Декатлон на доста добра цена.

Пешеходен преход в пустинята Уади Рум в Йордания с посещение на Петра и Акаба

Кърпа за главата или шал

Това е особенно важна част от облеклото. Широката лека памучна кърпа има безброй ползи в пустинята: предпазва устата и главата от вятъра, често примесен с пясък, предпазва от слънцето, бърсане на потта от лицето, да си покриете лицето докато сте си легнали през обедната почивка по време на пешеходните преходи и още много други. Аз лично нося по две такива кърпи в раницата, защото много бързо се измърсяват от интензивната употреба.

image

Обувки

Обувките са една от най-важните части от облеклото за пустинен туризъм. Ако ще правите лек пешеходен преход от няколко часа, близо до лагера, хубавите маратонки биха били подходящи. Ако ще ходите много часове, няколко дни поред, хубави обувки за ходене с покритие на глезена са ви абсолютно необходими. Пустинята е пълна с камънаци, треви и храсти с остри листа и стебла, тръни, бодли, да не говорим за змии, скорпиони и всякакви насекоми, които са обичайните жители на пустинята. Не е невъзможно да настъпите някоя твар без да искате. Местните ходят често боси или по чехли, но нашите ходила не са свикнали на тези условия. Обувките с покритие на глезените ще ви осигурят допълнителна стабилност защото пустинните маршрути обикновенно включват ходене по скали, големи камъни и неравни повърхности. Подметката не трябва да бъде твърде гъвкава и мека, защотото това ще ви затрудни при ходене по камъните. Както и за дрехите, избягвайте черния цвят. Инвестирайте в добри обувки.

Чорапи

Чорапите трябва да са над горния ръб на обувката. Няма нужда да са до колената, но и да не са тези плитки малки чорапчета, които се носят обикновено с маратонки. Носете повече чифтове; чистите чорапи свършват със светкавична скорост. Тук, подобно на бельото, памук не е препоръчителен. Заложете на изкуствените материи. Мериното е подходяща материя за чорапи, тъй като е здрава, естествена, бързо извежда влагата, което и намалява неприятната миризма. Това се усеща вечер при лагерния огън, когато решите да събуете чорапите си и да стоплите краката си на огъня.

Пътешествие през Националния Парк Тасили в южен Алжир
image

Слънчеви очила

Слънчевите очила са важни в пустинята, тъй като има много малко влага във въздуха, която да смекчи ефектите на UV лъчите. Ако може да си позволите, купете си очила, които предпазват както предната, така и страничните части на очите ви, с висока UV защита (над 400). Добрите слънчеви очила също предпазват от вятър, прах и дори слънчеви изгаряния. Повечето глетчерни слънчеви очила отговарят на тези изисквания (пример). Поляризираните слънчеви очила са малко по-евтини, но също са добър вариант. Пътуването в пустинята е интересно, но предизвикателно занимание. В следващата статия ще опиша и другите аспекти на това приключение - вода, лагеруване и така нататък.

Павел Господинов

Пътешествия, които имат включени посещения на пустиня с кратки разходки и леки пешеходни преходи:
Обиколка на Мароко - от Маракеш през Дюните Ерг Чеби, Фес, Шефшауен До Рабат
Пътешествие из Оман
icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!