Месопотамия

Месопотамия

Месопотамия означава "Земя между две реки" на древногръцки, отнасяйки се до земите между реките Тигър и Ефрат. Днес под Месопотамия се имат предвид части от Сирия, почти цял Ирак и Югоизточна Турция, както и части от Югозападен Иран. Съседните степи на запад от Ефрат и западната част на планината Загрос също често се включват в по-широкия термин Месопотамия. Допълнително разграничение обикновено се прави между Горна или Северна Месопотамия и Долна или Южна Месопотамия. Горна Месопотамия, известна още като Джазира, е областта между Ефрат и Тигър от изворите им до Багдад. Долна Месопотамия е областта от Багдад до Персийския залив. В съвременната научна употреба терминът Месопотамия често има и хронологичен смисъл. В съвременната западна историография на региона терминът "Месопотамия" обикновено се използва за обозначаване на района от началото на времето, до мюсюлманското завоевание през 630-те години, като арабските имена Ирак и Джазира се използват за описание на региона след това събитие. Най-старото известно срещане на името Месопотамия датира от 4-ти век пр.н.е.

Програми

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!